17.7 C
Chișinău

Misiunea internațională ENEMO va monitoriza alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie: Vom verifica inclusiv cazurile de folosire abuzivă a resurselor administrative | VIDEO

Misiunea de Monitorizare a Alegerilor din cadrul Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor va supraveghea desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional programate pentru 20 octombrie. Dritan Taulla, șeful misiunii, a anunțat acreditarea a 7 membri ai echipei de pază și 20 de observatori, atât pe termen lung, cât și scurt, pentru a asigura o monitorizare extinsă a procesului electoral în întreaga țară. Într-o conferință de presă, Taulla a fost întrebat de reporterul Canal 5 despre acuzațiile aduse Maiei Sandu și PAS de utilizare abuzivă a resurselor administrative.

El a menționat că, deși misiunea a început monitorizarea recent, analizate vor fi toate aspectele relevante, iar concluziile vor fi prezentate public printr-un raport detaliat. El a promis că rezultatele preliminare vor include informații despre posibile abuzuri.

DRITAN TAULLA, șef al Misiunii ENEMO: „Este o întrebare foarte bună. Așa cum cunoașteți, în misiunile anterioare, ENEMO a fost foarte focusat pe utilizarea de către candidați a resurselor, inclusiv a resurselor administrative. La această etapă, ENEMO abia a inițiat această misiune, suntem de o săptămână aici și încă colectăm datele, le evaluăm. Vom veni în continuare cu raportul preliminar care probabil vor conține aceste date. Desigur, în continuare urmează să colectăm toate aceste date și să venim cu concluziile de rigoare, vom discuta cu toate părțile interesate și în cadrul primului raport care va fi publicat, în concluzie vom reflecta toate cazurile inclusiv de abuz în utilizare a resurselor administrative”.

L-am întrebat pe șeful ENEMO cum comentează refuzul CEC-ului de a înregistra grupurile de inițiativă ale mai multor candidați, motivele invocate acum fiind și cele de la scrutinele anterioare, adică nerespectarea mai multor prevederi legale în constituirea acestora.

DRITAN TAULLA, șef al Misiunii ENEMO: „Nu avem tendința să comparăm alegerile între ele, alegerile curente cu cele de anul trecut care sunt două cicluri electorale complet diferite și există deja o analiză completă asupra acestora. Exact așa cum s-a menționat mai devreme, urmează să ne întâlnim și cu CEC și cu alte părți interesate și în cadrul discuțiilor, consultărilor care le vom avea cu ei vom încerca să reflectăm în raportul care va fi publicat în continuare toate aspectele care s-au pus în discuție”.

Referitor la constatări, primele informații vor fi publicate cu o săptămână până la alegeri, iar raportul preliminar va fi prezentat pe 21 octombrie. Anul trecut, ENEMO a monitorizat alegerile locale și a semnalat suspiciuni legate de încercări de influențare a votului prin cumpărarea acestuia și alte practici contrare democrației. Membrii organizației au remarcat că majoritatea candidaților s-au înregistrat fără probleme, fără raportări semnificative de îngrijorări din partea interlocutorilor.

Totuși, înregistrarea candidaților Partidului „Șansă” a fost anulată, cu două zile înainte de alegeri, printr-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale. ENEMO a subliniat că acest lucru ar fi trebuit să fie făcut la decizia Autorității de Gestionare a Alegerilor, asigurându-se totodată dreptul la recurs. Anul acesta, Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistra grupul de inițiativă al lui Avelin Tabarcea, necesar pentru colectarea semnăturilor în sprijinul său, în calitate de candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

CEC l-a acuzat pe Tabarcea de afiliere politică, deoarece a candidat pentru funcția de consilier raional din partea partidului „Șansă” la alegerile locale din 2023. Tabarcea respinge aceste acuzații, afirmând că nu a fost și nu este membru al vreunui partid politic.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE