5 C
Chișinău

Ministerul Finanțelor: bugetul este în criză, cheltuielile cresc, veniturile scad, inflația crește | VIDEO

Pe scurt, este un eșec. Ministerul Finanțelor, în raportul său privind execuția bugetului de stat pentru prima jumătate a anului, prezentat Guvernului, a recunoscut ceea ce era evident – bugetul este în criză, cheltuielile cresc, veniturile scad, inflația crește, iar deficitul la unele taxe vamale a depășit 91%.

Potrivit economistului și fostului viceprim-ministru al Moldovei, Alexandru Muravschi, situația actuală a bugetului este o dovadă a gestionării incompetente a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Astfel, la sfârșitul anului 2024, potrivit previziunilor Ministerului Finanțelor, inflația va depăși 6%, în loc de 5,5% prevăzute anterior. Exporturile vor scădea cu 8% față de anul trecut, deși, recent, ni s-a promis că vor crește cu 8,7%. În plus, ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, continuă să susțină că exporturile cresc în mod constant.
O criză bugetară și economică majoră, în opinia fostului viceprim- ministru Alexandru Muravschi arată și faptul că bugetul a fost executat în proporție de doar 46,9%, iar cheltuielile – doar 45,7%, și că Ministerul Finanțelor raportează o scădere a veniturilor de 801,5 milioane de lei și o creștere a cheltuielilor de 386,3 milioane de lei, în condițiile unui deficit de 16,78 de miliarde de lei. Dacă anterior bugetul era rectificat pentru a reflecta creșterea veniturilor, acum guvernul PAS intenționează, pentru prima dată în istoria Moldovei, să rectifice bugetul pentru a reduce atât cheltuielile, cât și veniturile.

ALEXANDRU MURAVSCHI, fost viceprim-ministru „În acest moment, putem spune că bugetul este o imagine a stării economiei. Prima concluzie este că situația economică este foarte grea, foarte proastă. Toate afirmațiile victorioase ale lui Alaiba, cum că economia iese din criză, sunt nefondate, pentru că bugetul arată o înrăutățire a situației.”

Economistul a atras atenția asupra unui indicator interesant, publicat în raportul Ministerului Finanțelor: deficitul la taxele vamale comparativ cu anul trecut a depășit 11%, iar deficitul la taxele pentru procedurile vamale a fost de 91,3%. Ce înseamnă asta? ALEXANDRU MURAVSCHI, fost viceprim-ministru”Referitor la taxele vamale, datele arată că exporturile au scăzut, iar importurile au crescut. O mare parte dintre veniturile vamale provin din importuri, deoarece accizele și TVA-ul sunt colectate la import.
Dacă importurile cresc, veniturile din vamă, accize și TVA ar trebui să crească, dar dacă acestea scad, asta indică faptul că vama devine din ce în ce mai coruptă.”

Alexandru Muravschi a reamintit despre un raport recent al Corporației internaționale de audit și consultanță KPMG, care afirmă că Moldova este lider în topul țărilor cu creștere a contrabandei cu țigări. Poate că aceasta este una dintre explicațiile pentru faptul că importurile în țară nu ajung în buget, ci în buzunarul personal al cuiva. În acest context, purtătorul de cuvânt al prim- ministrului, Daniel Vodă, își permite să critice jurnaliștii care menționează problema datoriilor Moldovei din cauza împrumuturilor externe, acordate de partenerii internaționali pentru dezvoltare.

Se pare că PAS consideră cetățenii Moldovei drept o turmă ascultătoare și neinformată, care nu trebuie să știe cum guvernul gestionează finanțele publice și ce alte împrumuturi va pune pe umerii contribuabililor. Asta da, democrație.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE