A muncit și a investit 24 de ani într-o mică afacere, dar apele i-au distrus practic totul. Este povestea Mariei Mocanu, locuitoare a satului Țiganca, raionul Cantemir, care întreține o moară de producere a uleiului și făinei.
Ploile abundente din 14 septembrie i-au inundat încăperea în care se aflau două tone de semințe de floarea soarelui, dar și zeci de saci plini cu grâu, care aparțin oamenilor ce așteptau să ia în schimb făină și ulei.
MARIA MOCANU, locuitoare a satului Țiganca, Cantemir Au avut de suferit mai mult unele produse stocate, care le-am primit de la oameni ca să le prelucrăm. Eu ca persoană responsabilă dacă le-am primit trebuie să răspund în fața oamenilor, oamenii nu sunt vinoveți. Și ceea ce a suferit mai mult este ograda pe care o avem.
Femeia spune că stricăciunile n-ar fi fost atât de mari dacă nu se rupeau malurile unui iaz din apropiere. MARIA MOCANU, locuitoare a satului Țiganca, Cantemir
E vorba de un iaz improvizat, la care s-au făcut niște consolidări de maluri, dar nu au fost luate în considerație reguli elementare inginerești, care sunt prevăzute pentru un surplus mai mare de apă. Iresponsabil s-au făcut contractele.
Când vorbește de contracte, femeia se referă la cel de arendare a iazului. Este proprietatea administrației locale și a fost luat în folosință de un localnic. Edilul satului spune că nenorocirea într-adevăr s-a produs de la ruperea unui dig, dar nu al acestuirezervor de apă, care aparține Primăriei.
GABRIEL ȘIȘIANU, primarul satului Țiganca, Cantemir Pricina a fost alta, mai în deal avem alt dig protecție, cred că are 15 metri lățime și 15 înălțime, este foarte puternic, noi avem mai multe acumulări de apă, așa este zona, așa este relieful și s-a rupt și digul acela, de aceea a cedat și acesta mai mic. Acolo practic toată viața a fost iaz, apă s-a acumulata mereu și a fost mereu același dig, este exact așa, nu s-au făcut modificări, persoana care l-a luat în arendă l-a întreținut, a mai consolidat digul, a mai făcut unele lucrări, asta e tot.
Primarul ne-a mai spus că persoana care închiriază iazul urmează să discute cu proprietara morii ca să ajungă la un numitor comun. Nouă însă bărbatul ne-a spus clar că nu se face vinovat de cele întâmplate. LEONID BOLOGAN, locuitor al satului Țiganca, Cantemir
01-40 Calamități naturale, asta nu poți să eviți așa ceva, putea să fie și de 50 de metri digul și totdeauna îl rupea. Eu am investit și suflet și o mulțime de bani acolo și am rămas fără nimic, să fi fost din vina mea, nici o problemă.
Așa sau altfel, Maria Mocanu este singura care trebuie să acopere niște cheltuieli, după ce munca sa de 20 de ani s-a dărâmat în doar câteva ore. Așteaptă ajutor de la Primărie și nădăjduiește că îl va primi. MARIA MOCANU, locuitoare a satului Țiganca, Cantemir Nu am așa capacități, aici trebuie financiar investiții foarte mari, aceasta nu este real, nu e real eu singură să suport așa cheltuieli, dacă totul ce este construit până acum a fost investit 24 de ani. Să compensez daunele într-o perioadă atât de scurtă este imposibil financiar.
”Se va acționa după posibilitate”, spune primarul, Gabriel Șișianu. GABRIEL ȘIȘIANU, primarul satului Țiganca, Cantemir Vedem, noi trebuie să ne întâlnim toți, actele și procesele verbale de la comisie, ce a constat Comisia Situații Excepționale, ce a constat comisia și deja trebuie să ne întâlnim toți, cu doamna Maria și cu domnul Leonid să vedem cum facem să acoperim paguba doamnei.
Precizăm că, ploile din 14 septembrie au făcut prăpăd în sudul țării, cel mai afectat fiind raionul Leova, unde a fost instituită stare de urgență. Autoritățile centrale nu au anunțat încă suma pagubelor provocate de potop și nici cum și cu cât vor ajuta oamenii afectați. Asta în timp ce țările din Europa Centrală au spus deja că, pentru ele, daunele ar putea depăși 1 miliard de euro.