17.7 C
Chișinău

„Înțelegeri ascunse și conflict de interese”. Patru din șase candidați în Consiliul de Administrație al Moldovagaz au depus contestații | VIDEO

Comisia Ministerului Energiei de selectare a candidaților în Consiliul de Administrație al Moldovagaz este acuzată de înțelegeri ascunse la evaluarea și selectarea concurenților. Portalul bani.md scrie, făcând referire la sursele proprii, că patru candidați din cei șapte care au trecut proba interviului au depus deja contestații, acuzând comisia de concurs de jocuri de culise. Informația vine cu o zi înainte de 19 septembrie, dată la care Ministerul Energiei ar urma să anunțe cei patru membri în Consiliul de Administrație Moldovagaz.

Sursele bani.md mai susțin că membrii din cadrul comisiei ar fi implicați în conflicte de interese. Ba mai mult, candidații sunt nemulțumiți de felul cum au fost evaluați, urmare a conflictelor de interese. „Candidații au pregătit și cereri prealabile în judecată, imediat după ce vor fi anunțați membrii în CA la Moldovagaz. La comisia de concurs au depus patru contestații”, susține aceeași sursă.

Am sunat la ministerul Energiei să aflăm despre ce contestați este vorba, ce conțin acestea și de către cine au fost depuse. Ministrul Victor Parlicov nu ne-a răspuns la telefon, dar responsabilul de comunicarea cu presa din cadrul instituției, Vitalie Condrațchi, a refuzat să ne ofere detalii, menționând că nu comentează informația apărută în presă.

Secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, care este și membru al comisiei de selectare a candidaților în Consiliul de Administrație al Moldovagaz avea telefonul deconectat. Vadim Ceban, actualul președinte al Consiliului de Administrație al întreprinderii și unul dintre candidații care au trecut proba interviului ne-a spus că nu ne poate oferi detalii despre concurs și modul în care, în opinia, au fost evaluați candidații.

Amintim că membrii comisiei de selectare a candidaților în CA de la Moldovagaz sunt Constantin Borosan – secretar de stat la Ministerul Energiei, Sandu Oprea, consultant la Ministerul Energiei, Marcel Moraru – consultant principal la Ministerul Energiei, Ludmila Malai șef de direcție la Ministerul Energiei și Sergiu Tofilat reprezentantul societății civile. În concursul pentru ocuparea a patru locuri din Consiliul de Administrație al SA „Moldovagaz”, șapte candidați au trecut proba interviului din cei 33 care au fost acceptați.

Este vorba de Dorin Junghietu, Roman Stavila, Eduard Calancea, Constantin Vozian, Doina Vozian, Vadim Ceban și Radu Mandraburca.

În prezent, membrii Consiliului de Administrație de la Moldovagaz sunt: din partea Republicii Moldova – Vadim Ceban, Vitalie Țurcanu, Ilie Tutunaru și Alexandru Șevciuc. Mandatele acestora , care au expirat în luna iunie, au fost prelungite pentru trei luni până la numirea noilor membri.

Gazprom are desemnați 5 membri. Potrivit Regulamentului de desfășurare a concursului, candidații la funcția de membru al Consiliului de Administrație al
SA „Moldovagaz” trebuie să întrunească cumulativ mai multe condiții – să fie cetățeni ai Republicii Moldova, să aibă studii superioare și să nu fie afiliați politic. De asemenea, candidații trebuie să dețină o experiență de muncă de minim 3 ani și cel puțin 1 an în funcții de conducere.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE