17.7 C
Chișinău

Infecție cu Norovirus : 65 de elevi și un angajat al Liceului „Aristotel” au fost infectați | VIDEO

Ministerul Sănătății a anunțat pe 19 septembrie despre un focar de infecție intestinală acută la un liceu din Chișinău. Potrivit informațiilor autorităților, 65 de elevi și un angajat al Liceului „Aristotel” au fost infectați. Directorul instituției, Pavel Cerbușca, a declarat pentru Canal 5 că este vorba despre o infecție cu Norovirus.

PAVEL CERBUȘCA, directorul liceului ”Aristotel„ ”Cazul întâmplat în liceul Aristotel, este vorba de Norovirus, este vorba de o infecție, nu e vorba de alimentație. Se răspândește prin mai multe căi. Am decis acest lucru cu medicii pentru că nu toți copii au luat masa la cantină, dar cei care nu au luat masa la cantină tot sunt contaminați cu acest virus, deci e vorba de un virus care se răspândește și pe calea aerului, dar și prin alimentație și prin alte metode. Deocamdată, nu este clară sursa acestui Norovirus”.

Directorul a mai menționat că au fost înregistrate cazuri similare și în alte instituții de învățământ. PAVEL CERBUȘCA, directorul liceului ”Aristotel”:” Acest virus, din câte am înțeles, nu este doar la liceul nostru, pentru că părinții noștri ne-au spus că sunt și frați mai mici care s-au infectat cu acest virus la școală, cu o zi înainte. Și s-au îmbolnăvit și adulții cu care, de exemplu, se află lângă liceu, dar care nu au nicio legătură cu școlile din alte zone, din câte am înțeles de la spital.”

Ministerul Sănătății a precizat că 14 copii au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar restul au fost transferați la Spitalul Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii. Un copil în stare gravă a fost internat în secția de terapie intensivă.
Potrivit autorităților, primele semne de boală au apărut la elevi pe 17 septembrie, manifestându-se prin febră, vărsături și diaree.

VICTORIA POPA, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății Ministerul Sănătății semnalează un caz de toxiintoxicare alimentară de grup la Liceul Teoretic
Republican „Aristotel” din Chișinău. Simptomele clinice ale bolii au fost detectate la 65 de elevi din clasele 10-12 și un angajat al instituției de învățământ. În prezent, 20 de elevi și un membru al personalului sunt internați pentru tratament suplimentar. 14 copii și un angajat al liceului sunt la Spitalul de Boli Infecțioase Tom Chorbe. 6 copii în Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii, inclusiv un copil în secția de terapie intensivă.
Conform rezultatelor unui studiu epidemiologic, s-a stabilit că primele simptomele bolii în rândul elevilor au apărut pe 17 septembrie la ora 15:00. Unii elevi ale căror simptome includeau diaree au fost trimiși acasă sub supravegherea părinților.

Reprezentanții instituțiilor medicale au informat că starea pacienților este moderată și gravă, dar stabilă în toate cazurile.TATIANA MIRONOV, medic infecționist::” Copiii s-au adresat ieri. Cinci copii în stare moderată au fost plasați în secție. Un copil a fost în stare critică în timpul spitalizării și a fost internat la terapie intensivă. Copiii au fost internați cu febră, greață, diaree și dureri abdominale. Acest caz este investigat, se fac teste, iar apoi vom putea da un răspuns. Momentan, este gastroenterita.”
VASILE LAZĂR, director interimar al spitalului „Toma Ciorbă”: „În prezent, sunt internați 17 pacienți, care provin de la liceul „Aristotel”. Ei au fost spitalizați în noaptea de 18, la ora 01:30, până în prezent. La momentul spitalizării, starea pacienților era de gravitate medie și satisfăcătoare. Toți cei internați au primit tratamentul necesar, inclusiv terapie, terapie prin perfuzii și terapie etiologică. În prezent, starea tuturor pacienților este satisfăcătoare, așteptăm rezultatele investigației bacteriologice. Este vorba despre o infecție intestinală, iar cauza exactă va fi stabilită de laboratorul bacteriologic.”

Direcția municipală Educație susține că liceul se află în gestiunea Ministerului Educației, care nu a comentat incidentul. Nu s-a expus încă nici Dan Perciun.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE