17.7 C
Chișinău

Guvernul ar putea aloca ajutoare familiilor care au suferit în urma ploilor torențiale: Despre ce sumă este vorba și cine va beneficia nu se cunoaște | VIDEO

Oamenii care au avut de suferit în urma ploilor torențiale din ultimele zile ar putea primi ajutoare din partea statului. Promisiunea vine din partea premierului Dorin Recean, care, după patru zile de la declanșarea furtunii a anunțat, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune că statul va aloca bani, inclusiv, pentru restabilirea drumurilor spălate de puhoaie, însă numai după evaluarea finală a pagubelor, care ar urma să fie prezentă spre finalul acestei săptămâni.

Prim-ministrul nu a oferit mai multe detalii nici despre volumul asistenţei și nici despre faptul dacă Guvernul are pregătit un plan concret de acțiuni în astfel de situații de criză, deși a recunoscut totuși că autoritățile ar trebui să se pregătească.

DORIN RECEAN, prim-ministru: „Săptămâna viitoare noi ne vom convoca să analizăm, să le validăm și corespunzător să ajutăm pe cei care au avut de suferit, dar și să alocăm bani pentru repararea infrastructurii care a fost afectată în rezultatul acestor ploi torențiale. Ce vreau să zic este că noi trebuie să ne așteptăm de acum încolo, din cauza schimbărilor climatice, că astfel de fenomene atmosferice extreme – secetă, arșiță, ploi torențiale, vom avea tot mai des. Trebuie să ne pregătim”.

Amintim că ciclonul Boris a făcut ravagii în ţară, în weekend. Ploile torenţiale au distrus kilometri întregi de drum, dar și mai multe poduri și podețe. Apele s-au abătut peste gospodării, lăsând locuitorii neajutorați și pierduți în fața intemperiei.

Raioanele din centru și sud au fost cele mai afectate de stihie. Este vorba despre Leova, unde a fost declarată stare de urgență după ce digurile a două bazine de acumulare au cedat, dar şi Cantemir, Strășeni, și Hîncești. Doar în raionul Leova ar fi vorba despre pagube de milioane de lei, potrivit autorităţilor locale.

Deși Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat cu o zi înainte despre fenomenul atmosferic periculos și despre riscurile în urma Codului Portocaliu de precipitații, se pare că autoritățile au fost luate prin surprindere și nu au venit cu un mesaj de avertizare către populație.

Doar după ce ciclonul „Boris” a provocat pagube catastrofale, premierul Dorin Recean s-a pornit spre localitățile afectate. Sâmbătă, a fost convocată și o ședință la Celula Anticriză a Ministerului de Interne. Totodată, pompierii au intervenit în mai multe raioane unde au fost efectuate lucrări de pompare a apei din curțile caselor. Inundațiile au lăsat mai multe localități şi fără energie electrică.

Și Chișinăul a suferit din cauza ploilor torențiale și a incompetenței autorităților. Zeci de străzi din capitală au fost inundate, numeroși copaci au fost doborâți, iar în unele zone s-au produs alunecări de teren.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE