17.7 C
Chișinău

Din luna octombrie, Republica Moldova va cumpăra energie electrică de la Nuclearelectrica. Precizările șefului Energocom | VIDEO

Republica Moldova va cumpăra din nou energie electrică de la centrala Nuclearelectrica din România. Este pentru pentru prima dată, compania de stat Energocom a rezervat cote de energie de la Nuclearelectrica. Astfel, potrivit directorului Energocom, Victor Bânzari, din luna octombrie, vor fi cumpărați 10 MW pe bandă, prețul fiind de 400 de roni/MWh, echivalentul a circa 1.560 de lei moldovenești.

VICTOR BÂNZARI, director general interimar al S.A. „Energocom”: „În perioada rece, începând cu luna octombrie, noi vom procura 10 MW pe bandă. Această energie este o energie suplimentară pentru a face echilibru a unui preț rezonabil. Va fi în premieră când poți să-ți faci o rezervare pe capacitatea lunară, ceea ce înseamnă că ai o stabilitate și nu ai un risc atunci când nu ai energie, dar nu poți să-ți rezervi capacitatea de a importa energia în țară. Este o măsură de a diminua riscurile și, totodată, de a avea prețuri mici, joase”.

În lunile următoare, această cantitate ar putea crește, susține Victor Bânzari. Acesta a mai precizat că, în cadrul procedurii a fost depusă o garanție bancară, urmată de participarea la o licitație organizată de operatorul sistemului de transport al României, Transelectrica, în urma căruia SA Energocom a fost declarată câștigătoare.

Energocom a mai cumpărat energie electrică de la Nuclearelectrica în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023. Menționăm că, în prezent, Chișinăul achiziționează majoritatea curentului electric de la centrala de la Cuciurgan, amplasată în regiunea stângă a Nistrului la un preț de 66 de dolari MWh. Perioada contractului este până la sfârșitul anului 2024.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE