17.7 C
Chișinău

Vladimir Voronin: Guvernarea și Curtea Constituțională se pregătesc să nu recunoască alegerile, în cazul în care candidatul lor va eșua | VIDEO

Guvernarea și Curtea Constituțională se pregătesc să nu recunoască alegerile, în cazul în care candidatul lor va eșua. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, la un briefing de presă. Astfel, acesta a comentat decizia CC privind inadmisibilitatea solicitării deputaților comuniști, care au cerut verificarea conformității cu Legea Supremă a hotărârii Parlamentului privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie. Comuniștii sunt convinși că aceasta contravine Constituției, deoarece mandatul actualului președinte expiră abia pe 25 decembrie, iar, prin urmare, după validarea rezultatelor alegerilor în termen de 45 de zile, prevăzut de Constituție, țara se va trezi cu doi președinți în exercițiu.

VLADIMIR VORONIN, președintele PCRM: „Decizia CC pe această chestiune duce la încălcări grave în funcționarea instituțiilor de stat cheie din RM. Ridică preocupări serioase cu privire la respectarea normelor democratice și a statului de drept în țara noastră. CC demonstrează din nou o părtinire absolută și executarea comenzilor venite de la anumite instituții.”

Comuniștii consideră decizia CC drept neîntemeiată și care privează opoziția și deputații de dreptul de a se adresa CC pentru a verifica constituționalitatea deciziilor autorităților.

VLADIMIR VORONIN, președintele PCRM: „O preocupare deosebită trezește accentul pus de CC pe dreptul său exclusiv de a recunoaște rezultatele alegerilor. Ați văzut? Cine va decide rezultatul alegerilor, poporul sau CC? Acesta creează un mecanism foarte periculos, care permite autorităților și CC să nu recunoască rezultatele alegerilor în cazul unui rezultat nefavorabil. Iată pentru ce se pregătesc.”

Voronin a reamintit cum, în 2019, Igor Dodon, pe atunci președinte, și Maia Sandu, prim-ministru, s-au adresat Comisiei de la Veneția cu o cerere în care au afirmat că Curtea Constituțională a sprijinit acapararea puterii. Atunci, Comisia de la Veneția a emis un verdict în care a menționat că CC nu trebuie să acționeze în interesul niciunui partid, iar toate deciziile sale trebuie să se bazeze exclusiv pe Constituție. Totuși, astăzi, situația demonstrează că actuala guvernare nu ține cont de nimic: nici de legi, nici de evaluările Comisiei de la Veneția, nici de opinia poporului – a declarat Voronin.

DIANA CARAMAN, deputat PCRM: „Vedem cum funcționează în practică aceste pomeni electorale sau cadouri ale puterii. Aș vrea să reamintesc cum, înainte de încheierea sesiunii parlamentare de primăvară, reprezentanții guvernării au majorat în mod special salariile judecătorilor CC și vedem cum funcționează aceste cadouri electorale! Presupunem că tot rolul CC va fi acela de a recunoaște sau nu rezultatele alegerilor, în funcție de rezultat. Și presupunem că, dacă rezultatele nu vor conveni guvernării, CC nu le va recunoaște.”

Comuniștii intenționează să se adreseze Comisiei de la Veneția și să semnaleze încălcările comise atât de autorități, cât și de Curtea Constituțională. Reamintim că președintele CC, Domnica Manole, a declarat recent că solicitarea deputaților comuniști către Curtea Constituțională cu privire la data alegerilor este inadmisibilă.

Aceasta a menționat că parlamentarii au contestat decizia Parlamentului care a stabilit alegerile pe 20 octombrie, pe motiv că votul trebuie să aibă loc în termen de două luni de la declararea vacanței funcției de președinte, adică după 25 decembrie 2024. Totuși, CC a considerat că „procedura de alegere a unui nou președinte trebuie să înceapă mai din timp, adică înainte de expirarea mandatului actualului președinte”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE