6.6 C
Chișinău

Vasile Bolea:  Moldova se află în faţa unei alegeri: să meargă pe calea războiului împreună cu Uniunea Europeană și NATO sau să mențină pacea

Moldova se află în faţa unei alegeri: să meargă pe calea războiului împreună cu Uniunea Europeană și NATO sau să mențină pacea, neutralitatea și independența, a declarat parlamentarul Vasile Bolea, în cadrul briefingului de la Ministerul Apărării. Potrivit deputatului, integrarea europeană a Moldovei va duce la militarizarea excesivă a țării și consecințe negative pentru populație.

VASILE BOLEA, deputat Consider că astăzi trebuie să spunem un „nu” hotărât, în primul rând, integrării europene, deoarece această cale nu duce la bunăstare şi dezvoltare economică, ci la aderarea ţării noastre la blocul militar. 18:31 Întrebare: de ce avem nevoie de asta? De ce să fim folosiți într-un mare joc geopolitic? Cred că, dimpotrivă, trebuie să adoptăm următoarea tactică, strategie, numiţi-o cum vreţi: trebuie să restabilim bunele relații de prietenie cu Federația Rusă. Asta este o alternativă pentru calea spre război. Restabilirea bunelor relații va permite să ne îndepărtăm de acest drum care duce la război.

Vasile Bolea a subliniat că militarizarea sporită a Moldovei va duce la înrăutățirea situației în țară și în regiune în ansamblu.

VASILE BOLEA, deputat: Asta ar putea duce la o escaladare și mai mare pe Nistru. În loc să ne ocupăm de consolidarea statutului de neutralitate al țării, vedem că guvernarea a adoptat o politică complet diferită – de militarizare. Și asta a dus la faptul că formatele în procesul de negocieri pentru rezolvarea problemei transnistrene au ajuns în impas.

Potrivit lui Vasile Bolea, Moldova trebuie să-și mențină statutul neutru, iar banii pe care autoritățile deja îi cheltuiesc și intenționează să-i cheltuiască pentru bugetul apărării pot fi folosiți mult mai eficient în scopuri pașnice.

VASILE BOLEA, deputat: Țara noastră trebuie să aibă propriul plan de dezvoltare, nu de militarizare și de războire cu cineva. Trebuie să ne consolidăm statutul neutru, să economisim o parte din banii pe care pur și simplu îi irosim inutil pe militarizarea țării și să-i investim în oameni, în dezvoltarea infrastructurii sociale, în școli, educație, medicină și sănătate.

Vasile Bolea a mai remarcat că aderarea la orice bloc militar implică obligații financiare și costuri, care vor duce la o majorare şi mai mare a bugetului militar, care deja constituie circa 0,8% din produsul intern brut. De asemenea, potrivit deputatului, Moldova riscă să devină „un poligon și un pion în jocurile geopolitice ale marilor jucători politici”.
Am solicitat comentarii de la serviciul de presă al partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate”, dar purtătorul de cuvânt al PAS Adriana Vlas ne-a scris că formațiunea politică nu comentează.

De menționat că, potrivit ultimelor sondaje sociologice, majoritatea covârșitoare a respondenților nu susţin posibila aderare a țării noastre la NATO. Astfel, potrivit companiei CBS-Research, dacă în viitorul apropiat ar avea loc un referendum privind integrarea în NATO, 52,6% dintre cetățeni ar vota „împotrivă”.

Anterior, şi Institutul Republican Internațional a prezentat rezultatele cercetării sale sociologice pe aceeași temă. Potrivit IRI, 51% dintre respondenți au fost împotriva aderării la NATO. În același timp, 65% dintre cetățenii țării sunt siguri că neutralitatea garantează securitatea Moldovei, dintre care 55% au plasat neutralitatea pe primul loc ca cea mai bună garanție a securității.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE