5.5 C
Chișinău

Studenții moldoveni critică starea precară a universităților, în timp ce ministerul investește un milion de euro în promovarea învățământului superior pentru străini | VIDEO

Moldova va aloca un milion de euro pentru atragerea studenților străini. Potrivit ministrului educației, Dan Perciun, țara are nevoie de internaționalizare. Această strategie include pregătirea profesorilor în limba engleză și crearea de campanii de marketing pentru promovarea învățământului superior pe piețele externe.

DAN PERCIUN, ministrul Educației: „Prevede alocarea unui milion de euro pentru internaționalizare. Asta înseamnă susținere pentru universitățile noastre în atragerea studenților străini. Sunt patru universități care vor beneficia de acest suport: ASEM, UTM, USM și Universitatea Ion Creangă în sumă de aproximativ 250.000 de euro de fiecare pentru instruirea cadrelor didactice și creșterea competențelor lingvistice a acestora pentru a putea preda în limba engleză, pentru a putea traduce materialele didactice și a cursurilor. Totodată, și acreditarea lor și nu în ultimul rând pentru un site și pentru activități de promovare a sistemului nostru universitar pe piețele noastre ținte, cum ar fi India.”

Studenții străini aleg de cele mai multe ori țara noastră pentru a studia nu atât pentru calitatea educației, cât pentru faptul că aceasta este mai ieftină decât în țările europene, chiar dacă prețurile cresc ușor în fiecare an.

 „Cred că aproape toți israelienii, la fel ca prietenii mei, care doresc să studieze medicina vin la Chișinău, la Universitatea de Medicină. Prețurile pentru studii sunt mult mai mici decât în țara mea.”

„Suntem din Israel, am auzit de universitatea din Moldova. În comparație cu Israelul, este mult mai bine, mai ieftin, nu ne simțim incomod.”

„Prețul? Acceptabil, dar a crescut puțin luna aceasta.”

Însă, pentru tinerii moldoveni, faptul că educația în țara noastră este mult mai ieftină decât în Europa nu este un argument. Potrivit diferitor surse, în ultimii 5 ani, aproximativ 40% dintre absolvenții de liceu au ales să studieze în străinătate. Dacă în 2018 erau aproximativ 9.000, în 2021 erau deja peste 11.000, iar majoritatea nu s-au întors acasă. Printre motivele alegerii străinătății se numără condițiile de trai din căminele universitare. Spre deosebire de studenții străini, care vin în Moldova și locuiesc în principal în apartamente închiriate, conaționalii noștri nu își permit acest lux. Prin urmare, sunt nevoiți să suporte condiții insalubre, în cămine universitare cu acoperișuri care curg, geamuri sparte, mucegai în camere, instalații sanitare defecte și igienă precară.

Clădirile multor universități necesită, de asemenea, reparații capitale. Pereți jupuiți, săli de clasă vechi cu mobilier și echipamente din epoca sovietică, sisteme de încălzire defecte – aceasta este realitatea pentru mii de studenți. Confruntați cu astfel de condiții, tinerii se întreabă dacă nu ar fi mai bine ca Ministerul Educației să aloce milionul de euro nu pentru îmbunătățirea competențelor lingvistice ale profesorilor și atragerea studenților străini, ci pentru schimbarea condițiilor de studiu și trai pentru studenții moldoveni.

„Cred că pe primul loc ar trebui să fie studenții din Moldova. Majoritatea toaletelor din universități sunt într-o stare deplorabilă, trebuie să investim în proiecte, mai ales în cămine, care sunt într-o stare foarte proastă.”

„Ar trebui să se investească în țară, pentru că sunt multe lucruri nerezolvate care trebuie abordate Da, ar trebui să se investească în cămine, pentru că condițiile sunt la un nivel mediu.”

„Cred că ar trebui să se prioritizeze ceea ce este mai important în primul rând și apoi ceea ce este mai puțin important. Cred că, în primul rând, ar trebui să se aibă grijă de studenții din Moldova, cei care vor să rămână aici, să studieze, să se formeze, pentru ca Moldova să aibă în viitor specialiști buni, calificați – profesori – și asta este foarte important.”

În discuțiile cu echipa noastră de filmare, studenții s-au întrebat de ce autoritățile nu fac nimic pentru a opri exodul tinerilor și pentru a-i face să rămână în Moldova, să studieze aici și să construiască viitorul țării lor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE