17.7 C
Chișinău

Șapte persoane și-au pierdut viața, iar peste 50 au fost rănite, starea de alertă în Portugalia

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva zile Portugalia se luptă cu incendii de mare intensitate, alimentate de vânturile puternice. În acest moment, numărul morților a ajuns la șapte iar cel al răniților a depășit 50. Autoritățile de la Lisabona au activat mecanismul european de protecție civilă pentru a primi sprijin în lupta cu flăcările, transmite RFI.ro.

Cea mai gravă situație se înregistrează în Aveiro, în nord, unde un ”complex de patru incendii” cu un perimetru total de ”peste 100 km” face ravagii, după cum declară responsabilul Protecției civile, Mario Silvestre, citat de AFP.

”Există încă sate în pericol și vor exista cu siguranță sate pe care să le protejăm”, a adăugat acest comandant, precizând că autoritățile au efectuat aproximativ cincizeci de evacuări în noaptea de luni spre marți.

Potrivit primelor estimări făcute de autorități, incendiile au distrus peste 10.000 de hectare de pădure și vegetație uscată, ceea ce reprezintă aproximativ toată suprafața care a ars în timpul verii în Portugalia.

Autoritățile de la Lisabona au prelungit până joi ”starea de alertă” pe care au decretat-o sâmbătă considerând că există un risc ”maxim” de producere a incendiilor. Avertizarea este valabilă pentru partea de nord a țării.

Pe baza mecanismului european de protecție civilă, în ajutorul Portugaliei au venit opt avioane bombardier precum și două Canadair din Spania. Aeronavele puse la dispoziție de Franța, Italia și Grecia au sosit marți în țară.

Potrivit experților intervievați de săptămânalul Expresso, citați de AFP, condițiile meteorologice din jumătatea nordică a Portugaliei au favorizat producerea și extinderea incendiilor. A fost cel mai ridicat risc de incendii din 2001.

„Am ajuns în septembrie cu tufișuri uscate ca paiele iar cu aceste condiții meteorologice orice neglijență are o foarte mare probabilitate de a genera un incendiu de proporții”, a explicat José Miguel Cardoso Pereira, cercetător la Centrul de Studii Forestiere al Institutului Superior de Agronomie, Universitatea din Lisabona, citat de AFP.

Specialiștii pe probleme de mediu spun că valurile repetate de caniculă și seceta accentuată nu reprezintă altceva decât consecințele schimbărilor climatice, care favorizează incendiile forestiere.

În final, mai adăugăm că Portugalia a investit de până la 10 ori mai mult în ceea ce privește prevenția și a dublat bugetul de luptă împotriva incendiilor forestiere, măsuri adoptate după incendiile mortale din 2017.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE