17.7 C
Chișinău

Răbdarea a ajuns la limită: Profesorii cer salarii mai mari și sunt gata să protesteze dacă nu vor avea un dialog cu autoritățile | VIDEO

Federația Sindicală a Educației și Științei a trimis o nouă solicitare Guvernului și președintelui țării, în care se menționează necesitatea majorării salariilor profesorilor. Sindicatele insistă asupra faptului că veniturile angajaților din educație ar trebui să ajungă la nivelul salariului mediu pe țară. Profesorii cer asta de doi ani, dar cerințele acestora au fost îndeplinite doar parțial. Acum diferența a devenit deosebit de vizibilă: salariul mediu în economie este de 13.700 de lei, iar în educație – 10.000 de lei, subliniază președintele Federației Sindicatelor Educației și Științei.

GHENADIE DONOS, președintele Federației Sindicale a Educației: „Sindicatul profesorilor „Anul trecut, în această perioadă, spuneam că sărbătoarea „Ziua Profesorului” ar putea deveni o zi de proteste, dar atunci am intrat în negocieri. Cerințele au fost îndeplinite parțial: la 1 ianuarie ni s-a majorat salariul cu 15%. Aceasta în cifre absolute, dar în realitate – cu aproximativ 12%. Și în loc să scadă această diferență, am calculat în septembrie și am descoperit că diferența nu scade, ci dimpotrivă, crește. De aceea, am formulat cerințe suplimentare pentru a reveni la această problemă, deoarece nivelul de trai scade, iar prețurile cresc.”

Federația menționează că este încă devreme să se vorbească despre proteste, dar răbdarea profesorilor este pe cale de a se epuiza.

GHENADIE DONOS, președinte al Federației Sindicatelor din Educației: „Sindicatul profesorilor: „Știu că mulți profesori sunt pregătiți să iasă pentru a-și exprima nemulțumirea prin proteste – acestea sunt cerințele noastre legale, așa că, dacă nu va exista niciun rezultat și dialog – nu este exclus să apară și protestele.”

Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că recent a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatului, unde și-a confirmat poziția anterioară: înainte de anul viitor nu vor fi majorări.

DAN PERCIUN, ministrul Educației: „Vom încerca să asigurăm creșterea salariilor profesorilor. Anul trecut, majorarea a fost de 15% și aceasta va continua de la 1 ianuarie 2025, imediat ce bugetul va fi aprobat.”

Situația a fost comentată și de deputatul grupului parlamentar „Victorie”, Reghina Apostolova, pe canalul său de Telegram. Aceasta a criticat autoritățile și a cerut restabilirea respectului și a unei plăți decente pentru muncă în educație.

„Mii de profesori din întreaga țară demisionează. În loc să lupte pentru fiecare mentor dedicat muncii sale, regimul fără principii al lui Sandu a îngropat prestigiul profesiei de profesor. Cei care au rămas, cu salarii mizere, sunt lipsiți de demnitate pentru munca lor! Personal, pentru mine, ca pedagog – este o catastrofă națională! Impunând școlilor curatori europeni, care introduc în educația noastră norme străine. Acești afaceriști condamnă generațiile viitoare ale Moldovei la o viață de sclavie. Situația a ajuns la absurd – profesorii scriu scrisori autorităților, implorând pentru majorarea salariilor! Este o rușine! Totul merge spre faptul că profesorii, la fel ca și feroviarii, vor ajunge în curând să nu mai primească deloc salariu!”

Amintim că ultima majorare a salariilor profesorilor a avut loc în ianuarie 2024. Atunci, valoarea de referință pentru această categorie de bugetari a fost crescută de la 2000 la 2300 de lei, ceea ce a reprezentat o creștere a salariului de 15%. Pentru aceste scopuri, din bugetul de stat a fost alocat un miliard de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE