17.7 C
Chișinău

Protestele Fermierilor continuă : Sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu iau măsurile de sprijin necesare și le cerințele | VIDEO

Protestele fermierilor, care au început la sudul Moldovei, au continuat miercuri și în alte regiuni ale țării. Printre cei care s-au alăturat se numără agricultori din raioanele Ungheni și Fălești. Manifestanții și-au scos tehnica agricolă de-a lungul drumurilor.

Se așteaptă ca joi protestele să aibă loc în raioanele Drochia și Glodeni. Asociația „Forța Fermierilor” este nemulțumită de faptul că autoritățile nu iau măsurile de sprijin solicitate de agricultori și ignoră cerințele acestora.

ALEXANDR BRÂNZĂ, președintele Asociației Forța Fermierilor Cerințele care au fost înmânate autorităților nu este nici un răspuns la aceste cerințe. S-a făcut ca întotdeauna așa cum fac ei, numai la discreția lor. Și asta a nemulțumit pe producători pentru că chiar este culmea. Sunt toți în situații unde părțile și furnizorii de imputuri le fac vizite prin gospodării, la altele li le fac ultimii scrisori de avertizare. Și în foarte scurt timp să va începe executarea, așa cum se spun că în câteva raioane s-a început executarea de tehnică agricola sau sechestru pe bunuri. Fermierii consideră că modificările legislative realizate de autorități sunt ineficiente și cer un dialog constructiv.

SERGIU SEFANCO, membru al consiliului de administrație al Asociației Forța Fermierilor Principala cerință este ca președintele țării, președintele parlamentului, prim-ministru, guvernatorul Băncii Naționale să se aseze la masa de discuții cu fermierii li ministrul agriculturii să-și de demisie pentru că acest ministru este ministrul a agroholdingurilor. A să ne dicutăm toate momentele și toate măsurile care au fost luate de către Guvern.  Și noi să aducem argumente că ele sunt total ineficiente. A să demonstrăm cum s-a împarțit acele 50 milioane în primăvară, să demonstram incorectitudinea repartizării acestor o 100 de milioane, a să demonstrăm ineficiența aceste Legi și faptul că nu s-a discutat această lege despre starea de urgență cu fermierii li ea nu este deloc eficientă, deloc funcțională, a să discutăm de credite care s-a dat garantate de stat care nu sunt eficiente, nu a putut fi aceptate de fermieri și fermierii stat de 2 ani de zile fără finanțare. Și a se discutăm mecanisme clare ceea ce propunem noi inclusiv și mecanisme de finanțare pe termen lung.

Comentând protestele fermierilor, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat  că i-a invitat pe fermieri joi la o întâlnire pentru a le comunica rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a propus crearea Fondului de Solidaritate și Dezvoltare a Agriculturii din Moldova. El a menționat, de asemenea, că s-au alocat 100 de milioane de lei pentru a compensa pierderile cauzate de dezastrele naturale. Bolea a anunțat că a fost creat un mecanism legal care oprește executarea silită împotriva fermierilor aflați în dificultate, oferindu-le o perioadă de grație de șase luni pentru a renegocia contractele cu creditorii și o amânare a plăților până la 31 decembrie 2025.

Cu toate acestea, fermierii au considerat de la început că măsurile menționate de Vladimir Bolea sunt extrem de insuficiente. Ei speră că președintele Maia Sandu nu va promulga Legea privind seceta din 2024, adoptată săptămâna trecută de parlament, considerând-o ineficientă.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv al Asociației Forța Fermierilor:Ultima întâlnire pe care le-a avut președintele țării cu fermierii a fost o ședință comună co toate asociațiile că președintele țării a solicitat sprijinul tuturor organizațiilor non guvernamentale ca să promovează ideea de integrare europeană, faptul cu care asociația noastră a fost de acord. Și după această întâlnire cu toate că noi am adresat multiple scrisori președinției nu am primit nici un răspuns, nici o întrevedere nu a mai avut loc, președenția efectiv ignorându ne. Dacă anul trecut a mai fost ședințe cu Asociația noastră în acest nu a fost nici o ședință. Președenția și Parlamentul nu vrea se discută cu agricultori.

Încă la data de 13 august, Asociația „Forța Fermierilor” a trimis o scrisoare deschisă președintelui țării, în care a anunțat că va participa la negocieri cu autoritățile doar dacă la discuții va fi prezentă și Sandu. Cu toate acestea, președintele nu a răspuns la solicitarea lor. Insistența fermierilor se explică inclusiv prin faptul că mulți dintre ei consideră că au contribuit la venirea Maiei Sandu la putere. Ei au sprijinit-o în timpul protestelor și, la acel moment, ea a promis că politica sa agricolă va fi complet diferită, iar fermierii vor simți o schimbare. Totuși, potrivit agricultorilor, Sandu nu și-a respectat promisiunea. Mulți dintre ei se simt trădați și dezamăgiți.

Pentru data de 19 septembrie, la amiază, în fața Președinției va avea loc un nou miting de protest. Fermierii vor veni la manifestație fără tehnica agricolă.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE