17.7 C
Chișinău

Promisiuni fără acțiuni: Tinerii părăsesc Moldova în ciuda declarațiilor Maiei Sandu privind „stoparea” migrației | VIDEO

Cine nu și-ar dori ca tinerii să nu părăsească Moldova și să rămână acasă? Mai mult decât președintele Maia Sandu, cu patru ani în urmă, și-au dorit sute de mii de familii din Moldova, obligate să trăiască în străinătate. Dar, în acești patru ani de mandat al său, condițiile de viață din Moldova nu doar că nu s-au îmbunătățit, ci au devenit insuportabile, mai ales pentru tineri. În videoclipul său electoral recent, Sandu rezumă și povestește cum actuala guvernare a încercat să oprească migrația peste hotare.

MAIA SANDU președintele Republicii MoldovaProfesorilor și medicilor li s-au mărit salariile, iar pentru a stimula tinerii specialiști să lucreze în mediul rural, guvernul a adoptat o decizie fără precedent de a acorda un ajutor unic. Însă, în pofida acestor eforturi ale guvernului, tineretul continuă să părăsească țara în masă. De ce? La această întrebare Sandu nu pare să aibă răspuns. În schimb, politologii, economiștii și demografii consideră că rădăcina problemei stă tocmai în politica distructivă a guvernului PAS, pe care ea o impune în toate domeniile vieții noastre.

Dar pentru ca toate acestea, menționate de Maia Sandu, să devină realitate, nu este suficientă o creștere salarială de doar 15% într-o perioadă de inflație de 34%. Trebuie gândit în termeni de stat, trebuie încurajată natalitatea, ceea ce înseamnă grijă pentru generațiile tinere încă din timpul sarcinii. Asta înseamnă capital maternal, condiții de muncă nediscriminatorii pentru viitoarele mame și pentru vârstnici. Este vorba despre îngrijirea copiilor orfani, nu doar pe principiul „ce rămâne”, și despre costuri accesibile pentru contractele de studii, astfel încât toți cei care își doresc să urmeze o educație medie și superioară în Moldova să aibă această posibilitate, nu doar unii. Și, desigur, totul începe de la școală. Doar că școlile sunt închise de Sandu și guvernul ei PAS în toată Moldova, sub pretextul „nerentabilității”. Despre ce vorbiți, doamna
Sandu?

Expertul economic Veaceslav Ioniță a calculat că Moldova a atins un anti-record istoric în ceea ce privește numărul de tineri care trăiesc în țară în 2024 – acest indicator este cel mai scăzut din întreaga istorie a independenței Moldovei. Din 2006, numărul tinerilor s-a redus de mai mult de 2,5 ori, ajungând la doar 537 de mii.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „În 2014, 25 la sută dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani erau plecați în străinătate. Acum au ajuns la 42 la sută. Dacă observați, atât atunci, cât și acum, tinerii sunt cel mai mare grup de cetățeni care sunt în străinătate.”

Principalele motive, potrivit expertului, sunt rata scăzută a natalității și migrația. Și fiecare dintre aceste motive are explicația sa principală – condiții de viață precare, salarii mici și, în plus, lipsa de perspective de angajare.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Un tânăr după vârsta de 25 de ani are două șanse. Fie să stea degeaba, fără nicio ocupație, și sunt foarte mulți astfel de oameni – aproximativ 42% în grupa de vârstă de după 25 de ani. Sau, nevrând să stea degeaba, pleacă în străinătate. În interiorul țării, după cum ați observat, numărul locurilor de muncă nu este în creștere. Dimpotrivă, am trecut de la 200.000 la 165.000 de locuri de muncă pentru tineri după vârsta de 25 de ani. Aceasta este o concluzie tristă”.

Potrivit demografului Valeriu Sainsus, majoritatea cetățenilor părăsesc țara noastră din motive economice, de altfel, indiferent de categoria de vârstă. Doar că acum migrația este de natură familială, când părinții își iau copiii și îi transportă în alte țări pentru a se stabili permanent.

VALERIU SAINSUS, demograf: „90% dintre cei care părăsesc Moldova sunt migranți economici. Doar 10% din cei care pleacă, nu se stabilesc în noul loc și, în consecință, se întorc. Moldova este acum la etapa integrării familiale. Aceasta înseamnă că am pierdut o generație de părinți și o generație de copii prin migrație. Avem încă 15% potențiali migranți. Moldova practic s-a golit”.

Valeriu Sainsus este sigur că migrația tinerilor din Moldova va continua până când autoritățile vor lua niște decizii concrete.

VALERIU SAINSUS, demograf: demograf: „Atâta timp cât va exista situația că forța de muncă de calitate din Moldova va fi plătită mai puțin decât forța de muncă de slabă calitate din străinătate, migrația va continua să se intensifice”.

Adică studiile, un loc de muncă, un salariu bun corespunzător calificării de specialist sunt principalele criterii. Politologul Corneliu Ciurea consideră că în toate aceste domenii, politica actualului guvern, reprezentat de Sandu și de guvernul PaS, a eșuat total. Creșterea migrației nu face decât să confirme absența unei politici migratorii adecvate. Iar alocațiile sociale pentru tinerii specialiști de la sate, despre care vorbește Sandu, sunt ca o cataplasmă făcută unui mort.

CORNELIU CIUREA, politolog: „Beneficiile sociale nu sunt atât de semnificative. De exemplu, încearcă să atragă profesori, tineri specialiști să lucreze la sate, dar autoritățile trebuie să recunoască că această politică nu a avut succes. Și nu au atras pe nimeni nicăieri. 25.32. Același lucru este valabil și pentru profesorii tineri din orașe. Tot ce spune doamna Sandu sunt doar bune intenții și nimic mai mult”.

Politologul subliniază că situația este similară și în cazul personalului medical tânăr.

CORNELIU CIURIA, politolog: „Din ce în ce mai mulți tineri care termină facultatea de medicină, primele cinci sau șase cursuri, și care făceau rezidențiatul, preferă să plece și să facă rezidențiatul în România, unde bursa este de 1.000 de euro, iar la noi sunt bănuți.

În opinia lui Corneliu Ciurea, este din ce în ce mai evident astăzi că înăsprirea condițiilor la examene, închiderea instituțiilor de învățământ superior și a institutelor de cercetare sub pretextul fuziunii și optimizării, precum și închiderea liceelor și școlilor, vor duce în cele din urmă la efectul contrar – nu doar la degradarea sistemului de învățământ, a medicinei, a mediului de afaceri și a pieței muncii, ci și la o explozie socială, cauzată de dezechilibrul demografic – când nu va mai fi nimeni care să predea și să studieze, să trateze și să vindece, și să plătească taxe și impozite. În astfel de condiții, țara nu poate exista ca stat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE