17.7 C
Chișinău

„Nu Ministerul trage la răspundere cadrele didactice”. Perciun pasează responsabilitatea sancționării profesoarei care a făcut propagandă la Liceul „Vasile Vasilache” pe conducerea instituției | VIDEO

Ministerul Educației pasează responsabilitatea pe conducerea instituției de învățământ ca să penalizeze profesoara Liceului Teoretic ”Vasile Vasilache” care a făcut propagandă în fața elevilor unei clase de a 8-a, vorbindu-le despre cine nu trebuie să câștige la alegerile din toamnă. Cel puțin asta a dat de înțeles Dan Perciun atunci când reporterul Canal 5 l-a întrebat dacă Ministerul va ancheta cazul.

Profitând de ocazie, ministrul nu a ezitat să încurajeze profesorii să le vorbească elevilor despre importanța participării la alegeri și a atras atenția la cazul din liceul rus care a avut loc anterior.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Va fi inițiată o anchetă pe acest caz? Pentru că ”propaganda” prevede și amendă, și închisoare, pe care tot PAS a introdus-o în Codul Penal, care a fost revizuit. Va fi pedepsită cumva după acest articol?
– Ministerul nu sancționează cadrele didactice, cadrele didactice sunt angajate de către instituțiile de învățământ și este la discreția instituțiilor de învățământ de a acționa pe anumite cazuri. În egală măsură, noi o să discutăm la Consiliul Național de Etică acest subiect în special cel legat de instituția Cehov, unde o profesoară, în mod deschis, promova invazia în Ucraina și dezinforma referitor la anumite evenimente de interes public. În același timp, noi încurajăm toți reprezentanții sistemului educațional să promoveze participarea în procesele democratice din țara noastră”.

Ministrul Educației nu a avut însă o astfel de atitudine și în cazul profesoarei de la Liceul Teoretic ”Anton Cehov” din Capitală, atunci când aceasta le-a vorbit elevilor despre războiul din Ucraina. Dan Perciun a condamnat comportamentul profesoarei, numind cuvintele ei „mesaje propagandistice care incită la ură și intoleranță” și a solicitat conducerii liceului și direcției municipale de educație să efectueze o investigație și să raporteze rezultatele acesteia.

De cealaltă parte, directoarea Liceului Teoretic ”Vasile Vasilache”, ne-a spus că nu știe ce pedeapsă va primi profesoara, iar decizia în acest sens va fi anunțată de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a municipalității.

STELA BOLDIȘOR, directorul Liceului Teoretic „Vasile Vasilache”: „Eu din câte am înțeles, Direcția o să vină cu un comunicat de presă și de acolo o să aflați sau o să cunoaștem deciziile.
– Dumneavoastră nu cunoașteți deocamdată mai multe detalii?
– Păi vă zic, eu știu că dumnealor pregătesc din timp un comunicat de presă pe marginea cazului”.

Șeful adjunct al Direcției Generale Educație din Chișinău, Andrei Pavaloi a declarat că direcția a inițiat o anchetă de serviciu în cazul profesoarei, fără a spune ce decizie a fost luată.

ANDREI PAVALOI, șef-adjunct al Direcției Generale Educație din Chișinău: „În instituție urma să fie convocat Consiliul de Etică și ulterior doamna director să vină cu tot pachetul de documente și acțiuni pe care le-a întreprins instituția în raport cu situația din acea instituție”.

Totuși, în după amiaza zilei de marți, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a publicat un comunicat în care a anunțat că administrația Liceului ”Vasile Vasilache” a convocat Consiliu de Etică, unde toți profesorii au fost adunați la o ședință comună și li s-a vorbit despre prevederile Codului de Etică, iar directoarea liceului a atenționat doar colegial profesoara, pentru a asigura corectitudinea și calitatea demersului educațional în timpul orelor.

La prima ședință a Parlamentului, deputatul grupului parlamentar al Blocului ”Victorie”, Reghina Apostolova a propus audierea în plenul Parlamentului a ministrului Educației, Dan Perciun, cu privire la propaganda politică în școli, având în vedere că în instituții a început să fie promovat intens referendumul privind integrarea în Uniunea Europeană. Majoritatea deputaților PAS au respins propunerea.

Amintim că, recent o înregistrare audio a ajuns în spațiul public, în care o profesoară de la un liceu din capitală, le-a spus elevilor că dacă la putere nu vor fi partidele pro-europene, după alegeri ar putea începe războiul. Totodată, profesoara a îndemnat elevii să le spună familiilor lor să voteze ”corect” la scrutin. Atunci, Ministerul Educației nu a comentat cele întâmplate.

Totodată, amintim că noțiunea de ”propaganda războiului” introdusă în Codul Penal tot la inițiativa PAS-ului, prevede ”răspândirea de informaţii tendenţioase ori inventate, instigatoare la război sau orice alte acţiuni orientate spre declanşarea unui război, săvîrşite verbal, în scris, prin intermediul radioului, televiziunii, cinematografului sau prin alte mijloace și se pedepsește cu amendă în mărime de până la 1.500 unităţi convenţionale, adică 75 de mii de lei, sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE