17.7 C
Chișinău

Noi explozii în Liban. Mai multe stații radio și panouri solare au fost detonate la o zi după ce pagerele au sărit în aer

Mai multe explozii au avut loc, miercuri după-amiază, în Beirut, capitala Libanului, la o zi după ce mii de pagere folosite de luptătorii Hezbollah au sărit în aer, scrie Digi24.RO. 

De această dată, potrivit Reuters, care citează surse de securitate din Liban, alte dispozitive de comunicare au fost detonate.

**ACTUALIZARE 21:40:** Bilanțul victimelor exploziilor de miercuri din Liban s-a modificat din nou: 14 persoane și-au pierdut viața și 450 au fost rănite de exploziile unor dispozitive de emisie-recepție în diverse regiuni din Liban.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat miercuri că Israelul „se află în pragul unei noi faze a războiului. Acesta nu este Hamas – avem de-a face cu ceva diferit și trebuie să ne pregătim în consecință”, anunță ynetnews.com. Gallant vorbește despre „o nouă fază a războiului”, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu promite să întoarcă acasă locuitorii din nordul Israelului, strămutați din cauza atacurilor Hezbollah.

**ACTUALIZARE 20:00:** Noi explozii au fost înregistrate în nordul Libanului, anunță Times of Israel. Exploziile au fost localizate în districtul Baalbek, potrivit presei libaneze, citate de Times of Israel.

**ACTUALIZARE 19:30:** Bilanțul victimelor exploziilor stațiilor de emisie-recepție și ale panourilor fotovoltaice de miercuri din Liban s-a modificat: sunt 9 morți și 300 de răniți, potrivit Ministerului libanez al Sănătății, citat de ynetnews.com.

Site-ul israelian citează postul TV saudit Al-Hadith, care a relatat, citând surse neprecizate, că, în același timp cu exploziile de azi din Liban, s-au înregistrat explozii și la cartierul general al organizației teroriste al-Hashd al-Shaabi din Mosul, Irak. În Israel, în cursul după-amiezii s-au semnalat numeroase alerte de rachete și infiltrări de drone în regiunea de nord a țării, potrivit sursei citate.

**ACTUALIZARE 18.30:** Cel puțin trei persoane au fost ucise și sute au fost rănite în exploziile dispozitivelor. Mulți dintre răniți au fost loviți în stomac și la mâini. Ministerul Sănătății din Liban a raportat că peste 100 de persoane au fost rănite.

De data aceasta ar fi vorba despre dispozitive de tip walkie-talkie, care au fost achiziționate de Hezbollah aproximativ în același timp ca și pagerele care au explodat cu o zi în urmă, scrie ynetnews.com. Stația icom v82 achiziționată de Hezbollah Exploziile au avut loc în multe case, precum și în vehicule, potrivit relatărilor din media locale.

Un oficial de securitate a declarat agenției de știri Reuters că stațiile radio portabile care au explodat miercuri sunt diferite de pagerele care au explodat marți.

Una dintre stațiile de emisie-recepție explodate la Beirut. Foto: social media

Aparatele au fost achiziționate de Hezbollah în urmă cu aproximativ cinci luni, cam în aceeași perioadă cu pagerele, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters.

Al Jazeera a raportat că dispozitivele care au explodat erau modelul icom v82. Agenția națională libaneză de știri a raportat că sistemele de captare a energiei solare au explodat în mai multe case din sudul Libanului, în același timp cu explozia stațiilor de emisie-recepție în diverse zone din Liban.

Potrivit Sky News în limba arabă, exploziile au avut loc în același timp cu funeraliile fiului unui membru al Parlamentului din partea Hezbollah, Ali Amar, în Dahiyeh; imagini filmate la funeralii arată panică în momentul exploziei, mai scrie ynetnews.com.

Mai multe surse au declarat pentru site-ul de știri Vocea Capitalei, care este afiliat opoziției siriene, că „au fost trimise unde de înaltă frecvență care au provocat explozia echipamentelor și a stațiilor de emisie”. Vocea Capitalei a relatat, de asemenea, că regimul sirian a cerut tuturor forțelor de securitate și unităților militare să oprească dispozitivele wireless, să deconecteze centralele telefonice și să utilizeze comunicarea analogică.

Înaltul oficial al Hezbollah, Hashem Safeiddine, a declarat miercuri după-amiază că gruparea intră într-o „nouă fază” în conflictul cu Israelul și că „pedeapsa va veni cu siguranță”.

Tot miercuri, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat că exploziile de pagere care vizează Hezbollah indică „un risc serios de escaladare dramatică în Liban și trebuie făcut totul pentru a evita această escaladare”.

**ACTUALIZARE 18.05:** Cel puțin 15 explozii au avut loc în apropiere de Beirut, în timp ce alte 15 explozii au avut loc în sudul Libanului, transmite CNN. Stațiile radio au fost detonate acum, însă nu este clar despre câte astfel de stații este vorba. CNN subliniază însă că acestea sunt mai puțin răspândite decât pagerele care erau folosite de luptătorii Hezbollah.

**ACTUALIZARE 17.50:** Mai multe explozii au avut loc în Liban, anunță BBC. Potrivit sursei citate, sunt și pagere vechi care au sărit în aer. Un bilanț oficial al exploziilor nu a fost anunțat.

Anterior, Reuters a scris că o stație radio a fost detonată.

**Știrea inițială** Explozia a avut loc în Dahiyeh, o suburbie a capitalei Beirut, unde avea loc o înmormântare a patru persoane care și-au pierdut viața în atacul de marți. Mai mulți copii și femei luau parte la funeralii, în momentul în care au avut loc exploziile.

Exploziile din Beirut au loc la o zi după ce aproximativ 3.000 de oameni au fost răniți și alți 12 au murit după ce aproximativ 3.000 de pagere, folosite de Hezbollah pentru a comunica, au fost detonate.

Potrivit BBC News, stațiile radio au fost aduse în Liban în urmă cu cinci luni, când au fost aduse și pagerele care au fost detonate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE