17.7 C
Chișinău

Nămol în case, stricăciuni și multă disperare în satul Tomai din raionul Leova după ploile din weekend: Zeci de case, dar și grădinița din localitate au fost grav afectate | VIDEO

Urgia nu a cruțat satul Tomai din raionul Leova. Apele s-au abătut peste gospodării, lăsând locuitorii neajutorați și pierduți în fața intemperiei. Acum, ei înfruntă consecințele furtunii și spun că, de când sunt pe pământ, nu au mai văzut așa prăpăd.

Pe Ion Lavric l-am găsit în gospodăria care i-a fost spălată de ape. Spălatăta proptiu, pentru că, spune omul, tot ce a agonisit timp de 10 ani, ce a mai reparat, ce a mai făcut să fie frumos… s-a dus pe apa sâmbetei! Ne-a invitat în casă, iar tabloul pe care l-am văzut a fost unul de-a dreptul apocaliptic!

ION LAVRIC, locuitor din satul Tomai, raionul Leova: „Asta e în casă, nu am scos nimic. Nici patul… intrați, nu vă temeți, numai că mirosul… Să vedeți și Dumneavoastră ce se întâmplă în casă la mine. – Aici a fost bucătăria? – Da -Încă mai este nămol aici – Mai este! Nu am scos nimic, în privința că este electrica, eu mă tem de așa ceva. Decât copiii să mi-i calicesc, nu am scos nimic, nici covoare… nimic, nimic nu am scos”.

Bărbatul ne-a mai spus că s-a pomenit cu apa în casă, cât ai clipi din ochi, iar cel mai grav e că nu putea face nimic.

ION LAVRIC, locuitor din satul Tomai, raionul Leova: „Văd că, practic, la jumătate a ajuns apa aici!… Se vede – da, eu nu am scos nici televizor, nimic, tot e dus pe apa sâmbetei”.

Și păsările pe care le avea în curte s-au înecat. Nu mai e niciun folos din munca de o vară, spune Ion.

ION LAVRIC, locuitor din satul Tomai, raionul Leova: „Am avut vreo 38 de bucăți. Și ceea cu ce am rămas vreo 14. Cred că aici mai sunt. Poate și mai sunt, dar ce am pierdut, nu mai am”.

Și Galina Beșan luptă acum cu consecințele intemperiiei. Femeia spune că a fost nevoită să închirieze un tractor, care să evacueze nămolul, dar și alte lucruri deteriorate.

GALINA BEȘAN, locuitoare din satul Tomai, raionul Leova: „ În bucătăria asta, care stăm de iarnă. Pe aici a pătruns apa, a ieșit prin canalizare. Ce să faci? Cu cine să te bați, dacă așa Dumnezeu ne dă?… de metri de gard, cum vedeți, au fost la pământ. Am adus să încărcăm tot – ce-i fărâmat, ce-i stricat”.

În satul Tomai, vijelia nu a cruțat nici grădinița de copii. Instituția a rămas fără acoperiș, iar micuții vor trebui să mai aștepte până acesta va fi reparat. Directoarea grădiniței ne-a spus că, pentru lichidarea consecințelor s-au mobilizat cu toții.

IRINA DELIU, director grădiniță, satul Tomai, raionul Leova: „Am început lucrările de lichidare a consecințelor de sâmbătă – ce a fost pe interior, apoi duminică s-au mobilizat toți angajații din subdiviziunea primăriei, a grădiniței, am curățat acoperișul, am instalat peliculă și am protejat podurile ca apa să nu curgă în grupe. Acum lichidăm în curtea grădiniței. Grădinița e mare, avem și anexe care-s afectate – când a căzut țigla metalică, a căzut peste anexe, a fost deteriorată și țigla de pe anexe. Mai avem și un pavilion..”.

Pierderile încă nu au fost estimate. Cu siguranță însă este vorba despre sume mari de bani, iar localitatea nu dispune de astfel de resurse financiare.

IRINA DELIU, director grădiniță, satul Tomai, raionul Leova: „Nu dispunem de așa bani și eu nu știu care e situația la raion, la Consiliul Raional – noi nu avem așa informații ca să știu precis cine o să se implice, dar eu așa presupun că la nivel de Guvern o să se ia o hotărâre justă”.

Președintele raionului, Nicolae Popa, susține că e prematur să se estimeze pagubele, deoarece în raion mai activează încă comisiile pentru Situații Excepționale, sigur însă, la nivel de raion, ar fi vorba despre pagube de milioane de lei.

NICOLAE POPA, președintele Consiliului Raional Leova: „Avem, din cele mai afectate localități, cum este satul Tomai, avem un acoperiș la grădinița de copii care a fost în întregime deteriorat, adică, aruncat la pământ, estimativ, restabilirea sau construcția este de 1 milion și 200 de mii. Altă daună care a fost cauzată localității Filipeni din raionul Leova, adică un drum asfaltat a fost totalmente deteriorat, iar reconstrucția lui este estimatăla 5 milioane de lei. Ceea ce au agricultorii la momentul de față, dacă e să ne referim la orașul Leova, toate serele celor trei agenți economici care sunt aici în teritoriu au fost inundate și, după estimările noastre, pagubele o să fie destul de serioase”.

Și acestea nu sunt toate pagubele. În localitatea Romanovca, apele au distrus două poduri, iar reparația fiecăruia dintre acestea ar putea ajunge la peste un milion de lei. În jur de 500 de mii de lei ar putea costa și restaurarea unui alt pod, care a fost distrus parțial în satul Cupcui.

Nicolae Popa ne-a mai spus că au avut de suferit mai multe drumuri de asfalt – atât din orașul Leova, cât și din locațitățile din întreg raionul, dar cele mai mari daune sunt pe drumurile în variantă albă. Președintele Consiliului Raional Leova a mai precizat că, în prezent, se fac estimările necesare, însă un lucru este clar, autoritățile raionale nu dispun de surse pentru a recupera toate daunele, pe care le-a cauzat furtuna.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE