6.1 C
Chișinău

Ministerul are priorități ilogice. Corneliu Popovici despre decizia guvernului de a aloca 1 milion de euro pentru atragerea studenților străini în universitățile din Moldova | VIDEO

Şmurgun Natalia, jurnalist: „Domnule Popovici, în noul an școlar în Moldova au fost închise încă 11 școli, 13 au trecut prin reorganizare. Aceste procese se desfășoară sub sloganul optimizării, precum că, de exemplu, toate aceste fonduri economisite vor fi folosite pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare. Aceste discuții au loc de mult timp, dar, cu toate acestea, în instituțiile noastre de învățământ observăm fenomene rușinoase, cum ar fi toaletele în aer liber. Credeți că Ministerul Educației distribuie corect fondurile financiare?”.

CORNELIU POPOVICI, fost ministru al Educației. „În legătură cu această întrebare, pot spune că în sistemul educației din RM există bani și anual sumele pentru sistemul de învățământ cresc, avem probleme mari în utilizarea acestor sume, în transparență, eficiență, priorități pentru a investi anumite sume de bani. Închiderea de școli este o tragedie pentru întreaga RM, nu doar pentru sistemul de învățământ. Va fi o tragedie pentru întreaga țară, deoarece închiderea școlilor va duce, în timp, și la dispariția localităților, ceea ce va contribui la migrarea în interiorul țării și la migrarea tinerilor în străinătate. Multe școli rurale care au fost închise au fost anterior renovate capital. Aici apare din nou întrebarea, unde și cine folosește banii bugetari?”.

NATALIA ȘMURGUN, jurnalist. „Ca alternativă la închiderea școlilor mici de la sate, Ministerul Educației a propus un proiect numit „Școala model”, care prevede crearea a 35 de instituții de învățământ regionale. Este uimitor că în acest proiect nu figurează nicio școală rurală. Se pare că construim un sat european, dar în acest proiect nu există punctul – oameni educați, în timp ce cheltuim milioane de euro pentru o simplă publicitate”.

CORNELIU POPOVICI, fost ministru al Educației. „În ceea ce privește aceste școli model, mă pronunț sceptic în legătură cu această inițiativă și consider că nu este altceva decât una dintre acțiunile de PR care au apărut în ultimii ani în cadrul Ministerului Educației. Al doilea aspect – crearea a 35 de așa-numite școli model nu va duce la dezvoltarea sistemului educațional din RM, ci poate conduce la o fragmentare mai puternică a societății. Va apărea întrebarea, de ce anumiți copii au dreptul să învețe în școli bune, iar ceilalți, din cele 1700 de școli, trebuie să învețe în condiții mai puțin favorabile. Această inițiativă poate duce la încălcarea dreptului la o educație de calitate pentru copiii noștri.”

NATALIA ȘMURGUN, jurnalist: „Domnule Popovici, vă mulțumesc foarte mult pentru interviu, sperăm că va învinge rațiunea și vor fi luate decizii care vor contribui la îmbunătățirea sistemului educațional moldovenesc.”

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE