17.7 C
Chișinău

Mesaje ce instigă la ură pornesc chiar de la exponenții PAS: Ei sperie oamenii cu declanșarea războiului dacă referendumul european eșuează și insultă adversarii politici | VIDEO

Mesaje ce instigă la ură pornesc chiar de la exponenții puterii și cei ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Iar în ultima perioadă, astfel de declarații au devenit tot mai frecvente. Un exemplu relevant este afirmația deputatului PAS, Dorin Istrati, făcută în timpul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV, în care a avertizat că, dacă cetățenii nu vor susține referendumului, în țara noastră va începe războiul.

DORIN ISTRATII, deputat PAS: „Referendumul este despre soarta țării noastre că dacă nu va fi altfel vor fi forțele pro-ruse, vor încerca să ia puterea, să îi pună arma în mână cetățeanului Republicii Moldova pentru a ataca Ucraina din această parte”.

Un alt exponent PAS, bloggherul, Marin Andoni, a aruncat cuvinte obscene în susținătorii Blocului ”ȘANSĂ”, care au fost recent în Rusia.

De asemenea, recent, o profesoară de istorie le-a spus elevilor cine nu trebuie să câștige alegerile și dacă partidele proeuropene nu ies învingătoare în acest scrutin, ar putea începe războiul. Afirmația a fost făcută într-un liceu din capitală, pentru elevii unei clase de a 8-a. Mesaje dure, pline de ură împotriva Rusiei și a adversarilor politici, a răspândit și activistul PAS, consilier din partea PAS în consiliul municipal Chișinău, Ion Melnic.

ION MELNIC, consilier PAS, Consiliul Municipal Chișinău: „Toți aveți copii, care au fii, vreți să vină aici salvatorul Putin? V-ar lua fiii și i-ar trimite la război în această parte a Ucrainei? Un contingent de 15 mii de soldați stă și așteaptă un atac din Transnistria! Adică vreți ca un eliberator să vină aici și să adune întreaga populație masculină, inclusiv copiii voștri, fiii voștri, inclusiv pe mine și să fim duși, mânați la acest măcel și să ne ucidem între noi împreună cu ucrainenii. Ce se va întâmpla dacă Maia Sandu va deveni din nou președinte? Ne uităm doar în jur – cel puțin totul va rămâne așa cum este acum: pace, funcționalitatea statului, va fi gaz și lumină – da, va fi mai scump, dar va fi”.

Nu este de mirare că toate aceste mesaje sunt proiectate într-o societate în care puterea împarte oamenii între ”ai noștri” și ”ai voștri”, ”corecți” și ”greșiți”.

Rețelele de socializare sunt pline de insulte reciproce, iar narativele propagandiste se aud deja și în școli. Drept dovadă stă un caz recent când o profesoară de istorie le-a spus elevilor cine nu trebuie să câștige alegerile și dacă partidele pro-europene nu ies învingătoare în acest scrutin, ar putea începe războiul. Afirmația a fost făcută într-un liceu din capitală, pentru elevii unei clase de a 8-a.

Nu se știe încă ce măsuri vor fi luate împotriva dascălului. O astfel de propagandă generează însă și riposte. Astfel, sub o postare a bloggerului PAS, Ion Melnic putem citi: Se pare însă că oamenii nu se lasă influențați de propagandă. Drept dovadă stau comentariile internauților de sub înregistrarea lui Melnic.

”Votăm cu propriul cap, nu cu propaganda și manipulările pe care le faceți dumneavoastră”, scrie cineva. Iar o altă persoană a scris: ”Toată lumea are dreptul la propria alegere”, ”Știm și fără voi pe cine să alegem”, sunt alte două reacții la videoul postat pe Tik Tok.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE