8.2 C
Chișinău

Inundații pe Dunăre: Budapesta în stare de alertă, Orban: „Suntem condamnați să cooperăm”

Valul de inundații a ajuns la Budapesta miercuri, 18 septembrie, inundând cheiurile orașului. Premierul maghiar Viktor Orbán a anulat o vizită în străinătate și se află acum în centrul operațional de protecție împotriva inundațiilor, colaborând cu primarul din opoziție, Gergely Karácsony, conform presei din Ungaria.

Prognozele indică faptul că nivelul Dunării la Budapesta ar putea atinge un vârf sâmbătă după-amiază, estimat la 846 de centimetri. Recordul anterior a fost de 891 cm. În prezent, 1.667 de soldați sunt implicați în activitățile de apărare, iar acest număr ar putea crește până la 4.000. De asemenea, 988 de persoane lucrează în managementul dezastrelor, 312 ofițeri de poliție și 117 deținuți sunt în alertă, totalizând 4.392 de oameni care se ocupă de controlul inundațiilor, excluzând voluntarii.

    

Printre zonele critice se numără Pilismaró. O secțiune a autostrăzii 11 este inundată, iar autoritățile au decis să anunțe variante de deviere. Insula Margaret se află, de asemenea, într-o situație precariousă. Orbán a menționat și metroul din Piața Batthyányi, unde zidul este subțire și infiltrațiile de apă sunt o problemă majoră, dar speră să evite închiderea metroului.

Difficultăți sunt așteptate și în localitățile Dunabogdány, Leányfalu, Tahi și Vác, iar Kismaros, situat pe câmpii inundabile, se află într-o situație similară. Premierul, lider al partidului Fidesz, și-a anulat toate călătoriile externe, subliniind importanța colaborării cu primarul Gergely Karácsony. „Suntem condamnați să colaborăm”, a afirmat Orbán.

El a încercat să liniștească populația, subliniind că nivelul actual al Dunării este sub recordul din 2013. „Este o provocare, dar aceste evenimente sunt așteptate”, a declarat Orbán. În ceea ce privește reziliența instalațiilor de protecție împotriva inundațiilor, premierul a menționat că, după inundațiile din 2013, au fost realizate investiții de 435 de miliarde de forinți, aproximativ 1,1 miliarde de euro, dintre care 150 de miliarde de forinți, circa 380.000 de euro, au fost alocați pentru protecția Dunării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE