Timp de trei zile la rând, Chișinăul a suferit din cauza ploilor torențiale și a incompetenței autorităților. Zeci de străzi din capitală au fost inundate, numeroși copaci au fost doborâți, iar în unele zone s-au produs alunecări de teren. Și, deși de două zile vremea este mai calmă, circulația în anumite zone ale capitalei rămâne încă restricționată.
Așa arată acum strada Podul Înalt. Încă de sâmbătă, stihia a doborât câțiva copaci, un gard de beton și au fost avariate țevi și elemente de fier. O parte din drum s-a surpat, iar lângă asfalt s-a format o groapă adâncă. După două zile, situația nu s-a schimbat deloc. Proprietarul terenului afectat, Veaceslav Cebotari, a declarat pentru postul nostru că alunecările de teren de pe această stradă se produc nu pentru prima dată. Potrivit acestuia, în ciuda numeroaselor apeluri către serviciile specializate, autoritățile locale nu au reacționat în niciun fel la problemă.
VEACESLAV CEBOTARI, proprietarul terenului: „Nu au reparat nimic la timp, când au reparat cablurile deteriorate, au lăsat o gaură mică, care în timp s-a extins și nimeni nu a acordat atenție, iar totul a început să alunece. Acum două luni, o echipă a lucrat aici, a tras cabluri de la un transformator la altul, și cumva nu le-au conectat corect, apoi apa a început să se adune până când totul s-a prăbușit. Acum trei zile am informat serviciile despre faptul că începe o alunecare de teren și că se apropia un ciclon. I-am avertizat. Cei de la primărie au venit, s-au uitat și cam atât. Dar dacă ar fi rezolvat problema apei la timp, nu ar fi existat o asemenea problemă.”
Veaceslav Cebotari a menționat că viețile locuitorilor orașului sunt în continuare în pericol. Cu toate acestea, când au venit la fața locului, reprezentanții autorităților locale nu au făcut altceva decât să ridice din umeri.
VEACESLAV CEBOTARI, proprietarul terenului: „Toate serviciile au fost aici la fața locului, atât primăria, cât și Apa-Canal. Au venit ieri, s-au uitat, dar nu știau ce să facă. Au ridicat din umeri și au plecat. Au făcut poze, au filmat, probabil au postat pe TikTok și asta a fost tot. Iar aici încearcă să repare totul de 2-3 ani. Eu cred că ar dura maximum două săptămâni să se rezolve tot, nu e mare lucru de făcut, dacă toate serviciile ar lucra bine, dar așa, toți au abandonat.
Anterior, purtătorul de cuvânt al primăriei, Vasile Chirilescu, a declarat că toate serviciile municipale iau măsuri pentru a remedia consecințele. Doar că în realitate situația este alta. La locul incidentului, echipa noastră nu a văzut niciun muncitor. Potrivit localnicilor, în tot acest timp nu a fost nimeni acolo.
„Nu-i pasă nimănui de ce s-a întâmplat aici, acest drum și tot ce e în jurul lui sunt de mult într-o stare deplorabilă. Și nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea, de aceea s-a întâmplat așa. Situația este acum cu adevărat gravă, nu cred că drumul va fi deschis prea curând. Primăria este responsabilă pentru asta, ei trebuie să răspundă.”
„De ce este totul atât de grav? Pentru că pe aici nu pot trece nici oameni, nici mașini. Acum trebuie să ocolești jumătate de oraș ca să ajungi aici. Și nu este sigur pentru oameni, ceva poate cădea și omorî pe cineva. Cred că primarul orașului și întreaga conducere trebuie să fie trași la răspundere pentru asta. Avem președinte, poate vreun minister să se implice. Trebuie să vină aici, să vadă ce s-a întâmplat, pentru că s-ar putea să mai cadă ceva. Dar așa lucrează la noi, nu avem oameni competenți care să rezolve problemele orașului. Asta e problema, toți se gândesc doar cum să-și umple buzunarele, iar la cetățeni nu se gândește nimeni.”
„Toți stau acolo în parlament, cu buzunarele pline și nu fac nimic. Toate drumurile sunt într-o stare proastă, eu lucrez la înălțime și văd tot. Pe nimeni nu interesează asta. Și asta s-a întâmplat aici pentru că nimeni nu are grijă, totul e vechi, trebuie întreținut. Așa e conducerea noastră. Cum se spune, dacă o persoană nu se spală timp de trei zile, va arăta corespunzător. Tot așa și aici, totul a fost abandonat, uitat. La fel și cu toate făbricile, uzinele, totul a fost abandonat. De ce? Pentru că așa este conducerea noastră.
Nu-i pasă de nimic altceva decât să-și umple buzunarele.”
Șoferii sunt nemulțumiți și ei de situația creată. Acest drum este unul dintre principalele din cartierul Ciocana Veche. Potrivit lor, din cauza faptului că străzile sunt încă blocate, ei trebuie să petreacă mult mai mult timp pentru a ocoli secțiunea problematică a drumului, deoarece nu există alternative.
„Nu este normal ce s-a întâmplat. Am fi cu toții foarte bucuroși dacă ar veni și ar rezolva problema cât mai repede. Pentru noi este foarte important, pentru că noi lucrăm aici, iar clienții nu pot intra la noi, iar oamenii nu pot trece. Am informat toate serviciile, au venit și reprezentanți ai preturii, și ai primăriei, și ai IGSU, dar de ce nu se rezolvă nimic, nu înțeleg. Este foarte incomod. Conduc mașina încolo și încoace. Ca să ajung aici, am fost nevoit să fac un ocol prin tot orașul, este absolut necesar să se rezolve.”
„Situația e catastrofală. Autoritățile municipale nu își fac treaba cu responsabilitate, și eu cred că asta este una dintre cele mai mari probleme din orașul nostru. Aș presupune că în 24 de ore, în două zile, problema ar fi putut fi rezolvată, ar fi fost normal. Serviciile municipale ar trebui să fie mai străduitoare și mai responsabile față de întregul oraș, nu doar aici. Trebuie să acorde mai multă atenție tuturor zonelor orașului.”
Amintim că o serie de localități din centrul și sudul țării au fost afectate de ploi torențiale. Prejudiciul total este încă în curs de evaluare, dar concluzia principală pe care autoritățile ar trebui să o tragă după această calamitate, este că măsurile în lupta cu schimbările climatice trebuie să fie o prioritate.