17.7 C
Chișinău

În timp ce locuitorii din sudul țării scot nămolul din case, în urma ploilor, autoritățile primesc oaspeți. În cadrul conferinței „Platforma de parteneriat pentru Moldova”, doar ministrul român și-a exprimat solidaritatea cu cetățenii afectați de ploi | VIDEO

În timp ce sudul Moldovei și zeci de localnici sunt implicați în lichidarea consecințelor, scot nămolul de prin case și spală ogrăzile de glod, la Chișinău conducerea de vârf a țării, a primit oaspeți. Îmbrăcați la patru ace și la cravată, 65 de delegații din 38 de state au pășit pe covorul roșu, așternut în fața Palatului Republicii pentru a participa la Conferința Ministerială a platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova.

MARIA STOIAN, reporter: „Afară presa a fost ținută la câțiva zeci de metri distanță de palat. Zona a fost securizată la sânge, niciun om nu a putut trece prin preajmă, iar unele străzi adiacente au fost închise pentru circulație. Delegațiile au trecut pe aici prin față, iar președintele Maia Sandu, cel mai probabil a intrat prin spate, deoarece nu a fost văzută să dea mâna la intrare cu premierul Dorin Recean, cel care găzduiește reuniunea”.

Acces la lucrările reuniunii a avut doar presa acreditată, mai exact toți jurnaliștii pro-guvernamentali. Postul nostru de televiziune nu a primit nicio înștiințare de la organizatori despre condițiile și termenii de acreditare, cum de altfel s-a întâmplat și în cazul Summitului european de anul trecut de la Castelul Mimi, unde echipa noastră a primit refuz la acreditare pentru că nu mai erau locuri libere pentru jurnaliști.

În debutul reuniunii din 17 septembrie, premierul Dorin Recean și președintele Maia Sandu au ținut să mulțumească oaspeților străini pentru prezență, dar se pare ca au uitat să informeze oficialii că Moldova se confruntă cu consecințele ciclonului Boris care a făcut prăpăd la sudul țării, iar în raionul Leova a fost declarata stare de urgență.

DORIN RECEAN prim-ministru al Republicii Moldova: „Bună ziua, prietenei, bine ați venit la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, aici, în Chișinău. De la bun început vreau să-mi exprim gtatitudinea pentru tranziția de la platforma de sprijin pentru Moldova”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Stimați miniștri, dragi parteneri și prieteni, domnilor și doamnelor, este o onoare pentru mine să deschid cea de-a cincea ediție a acestui forum de importanță semnificativă pentru țara noastră ca despre progres, reziliență și stabilitate”.

Singurul oficial care s-a declarat solidar cu sinistrații a fost ministerul de externe de la București, unde ciclonul Boria a făcut distrugeri și mai mari, iar câțiva oameni și-au perdut viața în puhoaie.

LUMINIȚA ODOBESCU Ministrul Afacerilor Externe, România: „Vreau să încep cu un mesaj de solidaritate pentru cei afectați de inindații, nu numai în România, dar și în Republica Moldova, Polonia și în alte țări din regiunea noastră”.

Și de această dată, Moldova a cerut bani de la partererii de dezvoltare și s-a plâns că în calea dezvoltării țării noastre stă războiul din Ucraina.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Am cerut ca sprijinul pe care îl primim să fie cât mai direct, flexibil și rapid. Moldova are un potențial enorm, dar, cu războiul la hotar, ne este dificil să-l valorificăm. Iar istoria ne-a învățat că nicio țară nu a reușit să devină un succes economic fără un sprijin inițial solid și parteneriate de durată. Acesta este ajutorul pe care îl cer partenerilor noștri”.

Rând pe rând, miniștrii de Externe ai Franței, Poloniei, României, Germaniei, Țărilor de Jos și alte state, pe lângă mesajele de laudă adresate puterii de la Chișinău, au promis că vor ajuta și în continuare Moldova, așa cum au făcut-o și la întrevederile anterioare la care au anunțat finanțare de milioane de euro.

Cu toate acestea, despre banii de atunci, puterea de la Chișinău nu a întocmit niciun raport ca să spună locuitorilor țării transparent unde și cum s-au cheltuit finanțele. Reuniunea a durat puțin peste o oră, după care delegațiile au mers să semneze o serie de acorduri prin care Moldova s-a mai împrumutat cu 300 de milioane de euro. După finisare conferinței, oficialii au fost invitați să facă poze de grup.

Precizăm că, aceasta este cea de-a cincea ediție a conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova. Platforma este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență politică, financiară și materială, precum și de expertiză pentru procesul de reformare a Republicii Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE