17.7 C
Chișinău

Fermierii anunță protest la Președinție, mâine: Cerem Maiei Sandu să întoarcă Parlamentului legea votată cu viteza fulgerului

Agricultorii anunță că se adună la un protest, mâine, în fața clădirii Președinției, pentru a o convinge pe Maia Sandu să returneze Parlamentului Legea cu privire la măsurile de sprijin al fermierilor, în legătură cu seceta din anul 2024, votată de Legislativ pe 13 septembrie. Asta după ce termenul limită, pe care manifestanții i l-au dat șefei statului a expirat ieri seară, în prima zi de protest,trasmite Unimedia.info

„Iată dovada înregistrării notificării prealabile, pe care noi astăzi am înregistrat-o la Primăria mun. Chișinău, inclusiv la Direcția de Poliție a mun. Chișinău, care notifică autoritățile publice și Poliția că mâine, 19 septembrie, cu începere de la ora 12:00, fermieri din toată țara, nu doar din Asociația noastră, vor veni în fața Președinției, să protesteze fără tractoare și să solicite întoarcerea Legii votate la 13 septembrie, cu privire la seceta din 2024.

Anume acea măsură legală care prevede suspendarea datoriilor și plăților agricultorilor pe o perioadă de 6 luni, dar nu a tuturor agricultorilor, ci doar a unei mici părți din fermierii care au suferit, anul acesta, în urma intemperiilor care au avut loc în țara noastră”, a declarat directorul Asociaţiei „Forţa Fermierilor”, Alexandru Bădărău, într-o intervenție video pe rețele.

Bădărău a îndemnat toți fermierii din țară să se alăture protestului preconizat pentru mâine, în fața Președinției: „Am rugămintea ca toți fermierii din toată țara, indiferent că sunt membri ai asociației noastre sau al altor asociații, să se alăture la acest protest, pentru a pune presiune publică asupra instituțiilor de stat, ca să ia în considerare agricultorii și propunerile lor, pe care noi le-am înaintat în acea perioadă scurtă în care a fost anunțată legea, apoi cu viteza fulgerului a fost votată în Parlament.

Noi înțelegem de ce a fost votată așa de rapid, dar nu înțelegem de ce nu a fost luată în considerare nicio propunere din partea agricultorilor. În primele zile din această săptămână, mai mulți agricultori au început să discute cu furnizorii lor de imputuri, cu instituțiile de microfinanțare, cu băncile, asupra posibilității de a discuta un plan de reeșalonare sau amânare a plăților, pe care le are scandent agricultorul în acest an, răspuns negativ au primit foarte mulți agricultori, foarte mulți furnizori de imputuri au refuzat să discute eventual un pland e rambursare a datoriilor.

Exact același lucru s-a întâmplat și cu instituțiile de m icrofinanțare, și cu băncile, care le-au spus că această Lege nu îi obligă să aibă astfel de discuții. Deci, nu e obligatoriu pentru creditori să se așeze la masa de discuții și să accepte planul propus de eșalonare a datoriilor agricultorilor afectați de secetă. Și mai grav este că Legea prevede nu doar discriminarea agricultorilor și doar o parte din ei cad sub incidența acestei legu, ci și faptul că suspendarea acestor plăți s-a făcut doar pentru un termen de 6 luni și vom ajunge în primăvară, când agricultorul nu va avea bani, nici zăpadă nu va putea comercializa, ca să câștige bani, și va fi în situație de faliment.

Chemăm toți agricultorii să vină să-și manifeste dezacordul față de această Lege și să convingem președintele țării că această lege trebuie întoarsă în Parlament și modificată cel puțin după modelul celei adoptate de România. E principala solicitare a Forței Fermierilor de aproape 3 luni, de când situația în țară a dat semne că se agravează din punct de vedere meteorologic”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE