29.2 C
Chișinău

Discriminare în organizarea alegerilor: Moldova extinde secțiile de votare în Europa, dar le reduce la minimum în Rusia, invocând motive de securitate | VIDEO

În acest an, Moldova va deschide 234 de secții de votare în străinătate, cu aproape 100 de secții mai multe decât la alegerile prezidențiale din 20 noiembrie 2020. De exemplu, doar în Italia vor fi deschise 60 de secții, față de 30 acum patru ani. În Germania vor fi deschise cu 20 de secții mai multe, iar în Franța cu 12.

Numărul secțiilor va fi, de asemenea, mai mare în Marea Britanie, Irlanda, Spania, SUA, Canada și alte țări occidentale. În schimb, dacă ne uităm la organizarea alegerilor în Rusia, unde, conform diverselor surse, locuiesc între 200 de mii și jumătate de milion de moldoveni, în 2024 CEC a decis să reducă numărul secțiilor de votare de la 17 la 5.

Este important de menționat că reducerea numărului de secții a avut loc DOAR în Federația Rusă. Moscova consideră că Chișinăul privează în mod intenționat diaspora moldovenească din Rusia de posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot, ceea ce, potrivit reprezentantului Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului și a normelor democratice. Motivul invocat, potrivit căruia situația de securitate din Rusia s-a „deteriorat semnificativ” și că Rusia „nu este sigură” pentru deschiderea secțiilor de votare, a fost considerat de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse ca fiind unul complet nefondat.

MARIA ZAHAROVA, reprezentant al MAE al Federației Ruse: „Acest lucru nu poate fi interpretat altfel decât ca o manifestare a fricii și nesiguranței regimului actual față de propria victorie într-un joc corect cu opoziția, precum și ca o continuare a cursului de eliminare a electoratului candidaților care se opun ruperii legăturilor cu țara noastră. Partea rusă a declarat în repetate rânduri că este gata să ofere tot sprijinul necesar pentru organizarea votului cetățenilor moldoveni rezidenți în țara noastră. Nu au existat și nu există probleme în asigurarea securității”.

Maria Zaharova a remarcat că CEC face referire la numărul înregistrărilor preliminare, sugerând că în Rusia s-au înregistrat peste 8.000 de alegători moldoveni și că pentru aceștia se deschid 5 secții de votare. Conform acestei logici, în Italia, unde s-au înregistrat mai puțin de 2.500 de cetățeni, ar trebui să fie deschise doar 2 secții, nu 60? Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat că decizia de a reduce numărul secțiilor de votare din Rusia este o chestiune de politică internă a Moldovei, și că Kremlinul nu are dreptul să „dicteze unde și câte secții de votare putem deschide”.

PAVEL POSTICA, vicepreședinte CEC: „Reducerea numărului de secții de votare este o măsură nepopulară, dar este în strictă conformitate cu legea și se bazează în primul rând pe grija autorităților constituționale pentru siguranța personală a alegătorilor și a personalului secțiilor de votare”.

Această abordare i-a revoltat în primul rând pe cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia. Potrivit acestora, Chișinăul nu este interesat de întoarcerea moldovenilor din Rusia.

„Referitor la ceea ce se întâmplă în Moldova și cu Moldova, cred că toți cei care se află aici în Rusia nu pot exprima altceva decât indignare. 03.05 – 03.16 Pentru că simțim că nu suntem necesari acolo, nu ne așteaptă nimeni, iar statul își exprimă în mod maxim lipsa de respect. Suntem tratați nu doar ca cetățeni de categoria a doua sau a reia, dar, ca în cazul statelor baltice – „non- cetățeni”.

Reducerea numărului de secții de votare a avut loc și pe malul stâng. În 2020, au fost deschise 42 de secții pentru alegerile prezidențiale, iar anul acesta – 30. Aceasta ar putea fi ceea ce Igor Grosu a menționat în ziua votării în Bender, încă în 2020.

„Trebuie să fiu alături de poporul meu și să nu permit ca separatiștii, da – separatiștii, să influențeze procesele democratice din RM”.)

La Tiraspol, actuala campanie electorală este considerată o farsă. Mai mult decât atât, pe malul stâng nu se văd semne de compromisuri din partea Chișinăului pentru a stabili un dialog cu Transnistria, așa cum a declarat recent pentru presă politologul Andrei Safonov.

ANDREI SAFONOV, politolog: „Campania electorală din Moldova pare o farsă. Toți candidații incomozi sunt eliminați, toate instituțiile media incomode sunt interzise, toți politicienii de opoziție sunt hărțuiți, iar toate site-urile cât de cât neloiale sunt blocate. Retorica partidului de guvernământ devine tot mai agresivă și ridicolă. Nu există niciun fel de dorință de compromisuri interne în Moldova sau cu Tiraspol și Comrat”.

Despre corectitudine nu poate fi vorba, consideră și Partidul Comuniștilor. Potrivit opoziției, autoritățile deschid secții doar acolo unde Maia Sandu a obținut un rezultat bun în 2020.

DIANA CARAMAN, deputat PCRM: „Vedem o distribuție nedreaptă sau ilegală a secțiilor de votare. Este o mare problemă legată de faptul că autoritățile de astăzi, inclusiv CEC, nu sunt interesate ca cetățenii să-și poată îndeplini cu adevărat datoria. Deschid secțiile în funcție de rezultatele Maiei Sandu la alegerile anterioare. Acest lucru este evident și poate fi verificat de orice cetățean. Pur și simplu comparați cifrele.

Reprezentanții puterii nu lucrează în interesul cetățenilor și al țării. Acest lucru este confirmat și de modul în care sunt deschise secțiile de votare. Sunt absolut convinsă că și diaspora va vota altfel acum”.

Menționăm că, în lista prealabilă a secțiilor de votare din străinătate, publicată de Comisia Electorală Centrală, se planificase deschiderea a 29 de secții pe teritoriul Federației Ruse.
Reprezentanții autorităților își argumentează poziția prin activitatea diasporei la scrutinele anterioare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE