17.7 C
Chișinău

De la fructe moldovenești la ciocolată kazahă: Primul lanț de magazine „Eurasia” a fost deschis la Moscova | VIDEO

De la fructe moldovenești la ciocolată kazahă. Primul lanț de magazine Eurasia a fost deschis la Moscova. Acesta prezintă mărci gastronomice din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Uzbekistan. Magazinul a devenit un fel de simbol al unității acestor națiuni prin gastronomie și, astfel, prin promovarea culturilor naționale.

IANA CUCERENCO, director general al Casei de Comerț „Eurasia”: „Aceasta este o mare bucurie pentru noi, deoarece marketul Eurasia nu este doar despre mâncare și bunătăți. În primul rând, pentru noi este vorba despre schimbul de culturi, despre apropierea țărilor noastre, despre respectul și prietenia noastră. Aceasta este ceea ce îmi doresc pentru noi toți”.

Magazinul emblematic a fost deschis în inima Moscovei lângă Piața Smolenskaya, într-unul dintre cele mai aglomerate locuri din capitala rusă. La primul etaj al magazinului există o cafenea confortabilă care servește ceai azer, plăcintă moldovenească, echpochmak baskir și alte delicatese ale popoarelor eurasiatice. Primii vizitatori au apărut în magazin imediat după deschiderea acestuia. Iar interesul clienților constituie un stimulent pentru dezvoltarea proiectului cultural și gastronomic nu numai în Rusia, ci și în alte țări post-sovietice.

LAN ȘOR, lider al blocului politic „Victorie”: „Economia țărilor post-sovietice, în esență, nu poate exista fără piața rusă, fără a vinde produse pe piața rusă. Și am dori foarte mult să ajutăm țările post-sovietice să-și prezinte produsele la cel mai bun nivel aici, pe cea mai mare și mai formativă piață a Federației Ruse. În al doilea rând, desigur, ne dăm seama că în Rusia trăiesc reprezentanți ai aproape tuturor popoarelor din Eurasia. Și este foarte plăcut atunci când oamenii din Kârgâzstan, Armenia, Moldova și alte țări pot găsi produsele lor într-un magazin specializat.”

Ideea de a deschide un magazin unic, unde va fi prezentată o paletă de gusturi a mâncărurilor și produselor din țările postsovietice, aparține organizației autonome non-profit Eurasia. Scopul său principal este de a consolida legăturile culturale și, în general, de prietenie dintre locuitorii republicilor altădată frățești. Această idee a nemulțumit deja Departamentul de Stat al SUA. În urmă cu câteva zile, șeful acestuia, Anthony Blinken, a inclus organizația „Eurasia” pe lista celor care au căzut sub o nouă serie de sancțiuni americane.

ALIONA ARȘINOVA, membră a Dumei de Stat a Rusiei: „În doar cinci luni de existență a organizației noastre, am obținut rezultate atât de uimitoare. Nu orice organizație are un promotor precum secretarul de stat al SUA. Iar din momentul în care a anunțat numele organizației noastre, am devenit cunoscuți nu numai în Eurasia, ci și în întreaga lume. Mai mulți parteneri și-au exprimat dorința de a participa la programele noastre și de a coopera, inclusiv prin intermediul rețelei comerciale Eurasia. Aceasta este o șansă bună de a folosi acest tip de publicitate”.

După cum au declarat liderii organizației Eurasia, încasările din vânzările din magazin vor merge pentru a sprijini noi proiecte pentru tineri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE