La modul teoretic, membrii Comisiei Electorale Centrale știu bine: campania electorală pentru alegerile prezidențiale, precum și pentru referendumul privind integrarea europeană, trebuie să înceapă cu doar 30 de zile înainte de ziua votării. Asta cere legea.
PAVEL POSTICA, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale: „Data alegerilor a fost stabilită pentru 20 octombrie 2024, respectiv, campania de agitație electorală pentru sau contra întrebării supuse referendumului trebuie să înceapă cu 30 de zile înainte de data alegerilor. În același timp, partidele politice sunt libere să desfășoare campanii de publicitate politică, de mesaje de informare, de comunicare cu cetățenii zi de zi, doar cu restricția că agitația electorală se face cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor”.
Dar la modul practic, Comisia Electorală Centrală ignoră încălcările din partea PAS-ului de guvernământ, care demult face campanie pentru referendum, folosind resurse administrative și cheltuind sume importante din fonduri bugetare. Tradițional, CEC nu acordă atenție tuturor plângerilor în acest sens sau spune că asta este informare permisă. Care este diferența? Probabil doar CEC știe asta.
Între timp, membrii PAS și reprezentanții guvernării călătoresc adesea prin țară cu transport de serviciu și îndeamnă oamenii să participe la referendum și să susțină integrarea europeană.
Ministrul Economiei Dumitru Alaiba postează pe pagina sa de Facebook poza unei fete cu următorul text: „Victoria Vasilița e comunicătoarea noastră. Azi ea pentru prima dată a mers prin sate cu noi. Azi suntem prin Ivancea, Brănești, Furceni din raionul Orhei. Vorbim cu oamenii despre integrarea europeană și informăm despre referendum”.
În aceeași zi, consilierul fracțiunii parlamentare PAS, Lilia David, împreună cu ai săi colegi de partid, a distribuit în Chişinău cetățenilor materiale de campanie și tricouri cu inscripția „Pentru referendum”.
„O nouă zi de campanie pentru referendum la Nisporeni”, a anunțat la sfârșitul lunii iulie, organizația teritorială PAS pe Facebook, însoțind postarea cu fotografii ale agitatorilor în frunte cu ministrul de externe Mihai Popșoi. Dar Comisia Electorală Centrală din nou nu a observat nimic.
Iar această declarație a deputatului PAS Lilian Carp ce este, în opinia CEC? Ori alegătorii votează la referendum cum îi trebuie partidului de guvernământ, spune parlamentarul, ori război.
Referendumul de fapt nouă ne oferă deci o șansă de a merge spre drumul european, acolo ne dorim noi pentru că noi avem de ales fie într-o lume a păcii, într-o lume a bunăstării precum este UE, fie avem de ales o lume a războiului de partea de Est unde este răsboiul din Ucraina. Aici este foarte clar.
Şi prim-ministrul cu membrii Guvernului s-au implicat activ în campania pentru referendum, fără să aștepte ziua de 20 septembrie. Premierul Dorin Recean, care trebuie să fie echidistant în executarea atribuțiilor sale, deoarece gestionează, elaborează și implementează politici care țin de întreaga țară, încă din primăvară distribuie activ în raioane ziarele PAS cu propaganda referendumului privind integrarea europeană, lucru anunțat de el pe pagina sa de Facebook.
Nu a stat deoparte nici președintele Maia Sandu, din a cărei inițiativă, de fapt, în această toamnă, simultan cu alegerile
prezidențiale va avea loc referendumul privind integrarea europeană. Deși campania pentru plebiscit ar trebui să înceapă cu 30 de zile înainte de votare, adică nu mai devreme de 20 septembrie, deja la începutul lunii septembrie, șeful statului făcea campanie la TV pentru referendumul constituțional.
Este un proiect al generației noastre, este un proiect al vremurilor noastre și este singurul proiect care poate să ne ofere nouă siguranța păcii, siguranța modernizării și dezvoltării acestei țări.
Mai mult, Sandu, așa cum afirmă în următorul clip, a inițiat crearea rețelei de așa-ziși tineri ambasadori ai referendumului pentru a informa corect cetățenii despre cum să voteze în 20 octombrie.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Fii parte a acestei comunități de tineri care se implică activ în viața social politică a țării care organizează activități de informare, în toate raionale țării care merg de la ușă la ușă să comunice cu cetățenii.
Apropo, pregătirea tinerilor ambasadori ai referendumului, care au fost instruiți cum să facă campanie corect și ce să spună alegătorilor, a început cu mult înainte de începerea perioadei electorale. Iată, de exemplu, postarea purtătorului de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, care la începutul lunii iulie a scris că s-a întâlnit cu 120 de tineri ambasadori ai plebiscitului, care tocmai aveau sesiuni de pregătire. Pe cheltuiala cui, comunicatorul Cabinetului de Miniștri nu a spus.
La campania pentru referendum PAS a atras şi o întreagă armată de bloggeri, care au lansat o mulţime de clipuri care vizează diferite categorii de alegători. Au fost implicați chiar și umoriştii.
De ce trebuie să votăm „da” la referendumul din 20 octombrie, povestesc acum activ şi reprezentanții așa-zisei prese independente și libere, dar de fapt pro-guvernamentale. Pentru că restul pur și simplu au fost interzise și închise de autorități. Iată, de exemplu, tezele jurnalistului Ivan Sveatcenco, postate pe pagina sa de Facebook. El îi numește pe cei nostalgici după Moldova sovietică „proști bătrâni”, iar pe cetățenii care critică regimul lui Sandu și PAS, cităm, „cea mai coruptă parte a societății noastre, care este gata să ia bani de la oligarhii fugari și să țipe despre dictatură”.
Și doar pentru oamenii inteligenți care prietenesc cu logica, scrie în continuare Sveatcenco, „în această toamnă totul este foarte evident. Pe cine să voteze la alegerile prezidențiale. Și de ce la referendum singurul răspuns deștept este DA.”
Iar aceasta este jurnalista de la postul TV proguvernamental TV8, Natalia Geţu, care, într-un video, îndeamnă oamenii să spună „da” Uniunii Europene, deși la referendumul din 20 octombrie nu este vorba despre aderare, ci doar despre modificarea Constituției privind integrarea europeană.
Împreună uniți să mergem hotărât în marea familie europeană. Da, eu vreau în UE!
Dar Comisia Electorală Centrală nu vede toată această campanie ilegală, masivă și la scară largă. Sau, mai corect, nu vrea să o vadă. Și, în același timp, îi pedepsește aspru pe oponenții partidului de guvernământ pentru cele mai mici greșeli. Politicienii din opoziție și experții demult au supranumit Comisia Electorală Centrală organ de buzunar al partidului Acțiune și Solidaritate. Dar CEC-ul are întotdeauna scuze, atunci când vine vorba de PAS și Maia Sandu.