17.7 C
Chișinău

Avelin Tabarcea, după ce Curtea de Apel a respins sesizarea împotriva deciziei CEC de a nu-l înregistra la prezidențiale: Este un abuz, un precedent de neînchipuit | VIDEO

Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată sesizarea repetată depusă de Avelin Tabarcea, prin care acesta a contestat decizia Comisiei Electorale Centrale de a nu-i înregistra grupul de inițiativă, necesar pentru colectarea semnăturilor în sprijinul său, în calitate de candidat independent la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe de miercuri. Tabarcea consideră că hotărârea instanței este ilegală și nejustificată.

AVELIN TABARCEA, artist emerit al Republicii Moldova: „Fără nici o motivație au menținut decizia Comisiei Electorale Centrale. Este un abuz, este un precedent de neînchipuit. Chiar și în instanță, judecătorii au întrebat de câteva ori dacă mai este un astfel de precedent, nu este, este primul. Abuzurile care se întâmplă la ziua de azi în Republica Moldova sunt de nedescris”.

Avocatul lui Tabarcea consideră că decizia Curții de Apel este un atac asupra democrației și a anunțat că va contesta hotărârea la Curtea Supremă de Justiție.

NADEJDA LUCHIANIUC, avocat: „Nu este doar un atac personal față de Avelin Tabarcea. La moment este restricționat în dreptul de a fi ales, cererea de chemare în judecată a fost respinsă ca nefondată. Printre argumente nu am regăsit o poziție plauzibilă, adică membrul CEC nu a putut nici să răspundă practic la întrebările noastre. Interesant să vedem hotărârea motivată a Curții de Apel Chișinău”.

Avelin Tabarcea a declarat că echipa sa va căuta dreptate în toate instanțele din țară și va apela și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. El intenționează să candideze ca independent la alegerile prezidențiale din această toamnă.

Comisia Electorală Centrală l-a acuzat de afiliere politică, deoarece a candidat pentru funcția de consilier raional din partea partidului „Șansă” la alegerile locale din 2023. Tabarcea respinge aceste acuzații, afirmând că nu a fost și nu este membru al vreunui partid politic.

Amintim că în Moldova a existat un precedent când actuala putere le-a interzis membrilor unei formațiuni politice să participe la alegeri.

Este vorba despre exponenții Partidului Politic Șansă cărora, în 3 noiembrie 2023, Comisia pentru Situații Excepționale le-a interzis să candideze la scrutinul local din 5 noiembrie. Pentru asta a fost modificat Codul Electoral.

Decizia a fost taxată ulterior de Curtea Constituțională care printr-o expunere oficială a declarat că acțiunea majorității parlamentare PAS a fost ilegală. Și Comisiei de la Veneția a subliniat în raportul său, cu privire la modificările adoptate de Parlament, prin care tuturor membrilor Partidului „Șansă” le-a fost interzisă participarea la alegerile locale din toamna trecută, că se impun restricții excesive la dreptul de a candida.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE