8.3 C
Chișinău

Alexandru Muravschi: Înainte de a lua un alt „ajutor”, ar fi bine să ne dăm seama pentru ce au fost cheltuite creditele și granturile alocate anterior | VIDEO

După ce se vor opri fanfarele, după ședințele foto protocolare și mai puțin protocolare ale lui Sandu, Recean și Popșoi pe fundalul oficialilor europeni și a declarațiilor lor zgomotoase despre următoarea așa-zisă asistență pentru țara noastră, ziua următoare va fi de cumpănă. Nu va fi cea mai plăcută și destul de dureroasă pentru toți cetățenii Republicii Moldova – ni s-a agățat de gât încă un împrumut, care va fi cheltuit de conducerea PAS în scopuri necunoscute, dar noi toți, contribuabilii obișnuiți și chiar copiii și strănepoții noștri vom plăti cu dobândă pentru acest PR politic.

Iată cum comentează experții economici rezultatele celei de-a cincea conferințe a Platformei de susținere a Moldovei.

Încă 80 de milioane de euro în granturi și peste 305 milioane de euro în împrumuturi au fost promise de partenerii europeni de dezvoltare guvernului PAS. În opinia fostului viceprim-ministru moldovean, Alexandru Muravschi, înainte de a lua încă un așa-zis ajutor, ar fi bine să se afle unde au fost cheltuite creditele și granturile alocate anterior.

ALEXANDRU MURAVSCHI, fost vice-prim-ministru: „La noi nu există practica rapoartelor detaliate, ele sunt ascunse undeva și împrăștiate prin Banca Națională, Ministerul Finanțelor. Dar întotdeauna se vorbește despre sume la general și este foarte greu să găsești o defalcare pe fiecare an, unde și cât a mers ajutorul extern pentru anumite scopuri. „Aici, atât pentru suport bugetar, atât pentru implementarea proiectului de alimentare cu apă și canalizare etc.”

Potrivit calculelor unor experți, în cadrul precedentelor patru Platforme de sprijin pentru Moldova, au fost deja promise aproximativ 1,2 miliarde de euro, începând cu 2022. Și nu este clar dacă acești bani au ajuns sau nu în țară? Dacă au ajuns, în ce volum și pe ce anume au fost cheltuiți?

Pe de o parte, fostul ministru al Economiei Octavian Calmîc consideră că actuala conferință este un eșec din cauza sumei modeste a ajutorului anunțat, care, dacă va fi alocat, nu va fi în întreg volum, conform practicii conferințelor anterioare.

Pe de altă parte, încă un împrumut va spori datoria externă a Republicii Moldova, care deja crește vertiginos, iar autoritățile, potrivit economistului, reușesc să-și demonstreze incapacitatea de a utiliza chiar și împrumuturile care au fost deja alocate.

OCTAVIAN CALMÎC, fost ministru al Economiei: „A venit mult mai puțin decât s-a promis și același lucru va fi atribuit și acestei conferințe. Proiectele anterioare, în ciuda faptului că, să admitem, în sectorul energetic, resursele au fost aprobate în 2016 și încă nu sunt utilizate. Chiar și aceeași linie de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău pentru transportul energiei electrice. Până în prezent, acest proiect investițional nu a fost implementat. Dar noi plătim pentru aceste credite ratele dobânzilor. Dacă în același ritm vom implementa pe viitor și alte proiecte de investiții, cum ar fi proiectele de infrastructură care au fost convenite astăzi, bineînțeles că va crește datoria externă a statului pentru ani de zile, iar, din punct de vedere economic, efectul va fi minim. Trebuie să ne dăm seama că există și o povară politică a acestui eveniment.”

Și Alexandru Muravschi subliniază că momentul celei de-a cincea conferințe a acestei platforme la Chișinău nu a fost ales întâmplător.

ALEXANDRU MURAVSCHI, fost vice-prim-ministru: „În mod clar, toate acestea sunt de natură electorală. 04.52 05.04 Ei susțin cu toate forțele regimul Maiei Sandu și vor face totul ca să-l scoată de urechi, de păr, de ce vreți, deci totul se va face în acest scop. Iar această vizită se încadrează perfect în acest program de susținere””.
Anterior, într-un comentariu pentru postul nostru de televiziune, economistul Vladimir Golovatiuc a subliniat că una dintre principalele probleme este că actuala guvernare nu se ocupă de economie, de dezvoltarea pieței interne și a exporturilor, ci împinge Moldova într-o groapă a datoriilor.

VLADIMIR GOLOVATIUC, economist: „În primul rând, așa este mai ușor. Este mult mai dificil să te ocupi de economie, să reformezi economia, decât să stai cu mâna întinsă la Occident pentru împrumuturi. 15.45 Moldova a ajuns în punctul în care avem o rată de economisire negativă, adică nu câștigăm bani pentru viața noastră curentă. În fiecare an e din ce în ce mai rău. Și suntem din ce în ce mai mult dependenți de ajutorul extern, dacă împrumuturile pot fi numite ajutor.”

Potrivit calculelor lui Vladimir Golovatiuc, în doar trei ani, actuala guvernare reprezentată de PAS a majorat datoria de stat a Republicii Moldova cu 34 de miliarde de lei, ceea ce este comparabil cu datoria totală a Republicii Moldova pentru 25 de ani de independență.

Potrivit Ministerului Finanțelor, la sfârșitul lunii iunie 2024, datoria publică totală a țării noastre a atins un nou maxim de peste 107 miliarde de lei sau 5,89 de miliarde de dolari. Aceasta reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul țării. Iar costurile serviciului datoriei au crescut cu 50%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE