17.7 C
Chișinău

Ciclonul „Boris” a făcut prăpăd în Chișinău și în întreaga țară! Străzi inundate, mașini înecate, oameni luați de ape, cratere în asfalt și copaci doborâți | VIDEO

Ciclonul Boris a făcut ravagii în acest weekend în Chișinău, dar și în mai multe raioane ale țării. Rețelele de socializare au fost împânzite de filmulețe video cu străzile din capitală inundate de viitura puternică. Zeci de mașini au fost înecate de ape, copaci doborâți la pământ, circulația transportului publica fost paralizată, iar pe unele străzi asfaltul s-a surpat și s-au format adevărate cratere.

Poliția Republicii Moldova a publicat mai multe clipuri video cu cele mai afectate străzi din capitală. Acestea au fost Meșterul Manole, Calea Ieșilor, strada Burebista, șoseaua Muncești, și Nicolae Costin, unde apa a depășit jumătate de metru. De asemenea, râul Bîc a ieșit din albie și a inundat strada Albișoara, iar mașinile au plutit la suprafață.

Și centrul orașului s-a transformat în râuri, iar circulația transportului a fost periclitată.

Mai mulți oameni au fost luați pe sus, la propriu, de ape pe străzile din centrul Capitalei. Un caz a avut loc pe strada Gavriil Bănulescu Bodoni, unde o femeie, iar mai apoi altele două au fost târâte la vale de valurile puternice. Acestea au ajuns sub roțile unei mașini, care staționa în acel moment. în ajutorul fetelor au sărit mai mulți trecători, care le-au scos din apă

Cea mai afectată de inundații a fost și strada Zaikin din Capitală, unde mașinile s-au pomenit de-a dreptul sub ape. Canalele de telegram au fost împânzite cu zeci de astfel de postări de pe străzile înecate de pâraie.

Pe strada Meșterul Manole, intersecție cu Vadul lui Vodă un automobil a ajuns într-o groapă, după ce asfaltul s-a surpat.

În sectorul Buiucani, râulețul Durlești care se revarsă în lacul Valea Morilor a ieșit din albie și a inundat străzile și curțile blocurilor.

Și parcurile din Capitală au fost afectate de ploi. Parcul Valea Morilor a fost inundat de apa lacului care a s-a revărsat. De asemenea, Parcul dendrologic s-a transformat într-un lac.

În țară, ploile au distrus kilometri întregi de drum, dar și mai multe poduri și podețe. Raioanele din centrul și sudul țări au fost cele mai afectate de stihie. Este vorba despre Leova, Cantemir, Strășeni, dar și Hîncești. În satul Cuporani, din raionul Leova, drumurile au fost spălate de inundațiile puternice.

Inundații au avut loc și în satul Sărata Nouă, raionul Leova. Din cauza acumulărilor mari de ape, trasele din apropierea localității au fost blocate. Mai exact, drumul R34 a fost închis, iar apa în unele zone a depășit un metru.

Și în satul Cojușna, raionul Strășeni, drumurile s-au transformat în râuri din cauza ploilor abundente din zilele de sâmbătă și duminică. Cu dificultate s-a circulat și pe alte străzi din raion.

Inundații au fost și pe traseul național care tranzitează localitatea Lăpușna spre Pervomaiscoe. Iar locuitorii din satul Erjovo, raionul Rîbnița au încercat să-și protejeze grădinile de ape cu baraje și scuturi.

Deși Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat cu o zi înainte despre fenomenului atmosferic periculos și despre riscurile în urma Codului Portocaliu de precipitații, se pare că autoritățile au fost luate prin surprindere și nu au venit cu niciun mesaj de avertizare către populație, ca aceasta să fie pregătită. Doar după ce ciclonul Boris a provocat pagube catastrofale, premierul Dorin Recean s-a pornit sptre localitățile afectate. Acesta a mers în weekend în satele din raionul Leova, pentru a se informa despre situația din regiune. Sâmbătă, 14 septembrie, a fost convocată și o ședință la Celula Anticriză a Ministerului de Interne.

Totodată, pompierii au intervenit în mai multe raioane ale țării, unde au fost efectuate lucrări de pompare a apei din curțile caselor. Este vorba de raionele Cantemir, Leova, Hâncești, Cimișlia și Ștefan Vodă. Inundațiile din 15 septembrie au lăsat mai multe localități fără energie electrică, pe parcursul a 24 de ore fiind deconectate și reconectate parțial de la energia electrică 18 localități. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, 33 de solicitări ale populației au fost recepționate de autorități pe parcursul nopții de duminică spre luni.

Serviciul Hidrometeorologic a anunțat și pentru ziua de 16 septembrie Cod Portocaliu de ploi torențiale și instabilitate atmosferică, cu intensificări ale vântului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE