17.7 C
Chișinău

Așa cum au promis, fermierii din sudul și centrul țării au ieșit să protesteze cu tehnica pe trasee! Mai mulți dintre ei au fost sancționați de polițiști | VIDEO

Cu tractoarele pe marginea traseului Chișinău – Cahul, în apropiere de satul Andrușul de Jos, fermierii din sudul țării au ieșit la proteste. Ei susțin că sunt nemulțumiți de atitudinea autorităților față de criza în care s-au pomenit, iar ajutorul acordat nu rezolvă nici jumătate din problemele grave cu care se confruntă. Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău a declarat că atât Regulamentul de distribuire a ajutorului de 100 milioane lei, cât și Legea Specială în legătura cu seceta din 2024, au fost elaborate fără participarea agricultorilor, dar, după bunul placul al autorităților.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: „Se primește că acei agricultori care din 20% cad sub incidența acestei legi li se vor amâna datoriile pe 6 luni și asta înseamnă că noi vom ajunge în primăvară. În această perioadă ceilalți agricultori care nu cad sub incidența acestei legi vor fi absolut executați de oricine, de către bănci, de către furnizorii de inputuri și, odată ce expiră acele șase luni, toți agricultorii în unanimitate și-au dat seama că vor fi executați și ei. De ce? Pentru că în primăvară, agricultorul nu are ce să recolteze, ce să vândă și să achite datoriile în primăvară”.

Mai mult de atât, unii agricultori care se îndreptau spre satul Andrușul de Jos pentru a protesta pașnic, au fost opriți din drum de polițiști, care le-au verificat actele și au întocmit procese verbale.

„- Aista e permis? Uitați-vă, ați văzut așa permis?
– Nu știu.
– E copie la permis.
– Dar acum nu-i obligatoriu să umbli cu permis, așa a zis legea. – Trebuie să-l aibă pe suport de plastic, nu de hârtie.
– Au zis că în general poți să nu-l ai la tine, că aveți baza de date. – Nu-l deține, nu-l deține. Nu-i valabil.
– Aveți tot în regulă? – Tot în regulă, doar că nu am știut de buletin, că anul trecut nu mi-a trebuit buletinul.
– Dar buletinul pentru ce vă trebuie? – Așa mi-au spus oamenii aceștia. – Dar ați spus cum vă numiți și gata e ușor de identificat. Mai ales că aveți un act, ați dat permisul. – Apoi permisul l-am dat”.

„- Da cum nu-i valabil bre? Pune-l te rog în calculator și ai să vezi că e valabil toate acelea.
– Nu înțeleg. Dacă eu… pe mine tot m-a oprit așa și nu era permisul că a rămas celălalt în tractor, eu vă spun așa întâmplare, măcar buletinul. A pus buletinul pe computer, este, ai documentul, toate celea și tot normal, nu ai ”nakazanie”, nu ai nimic, da acum? Eu nu știu ce se cere”.

Solidari cu agricultorii de la Cahul, au ieșit să protesteze și fermierii din raioanele Criuleni, Căușeni, dar și cei din Anenii Noi. Fermierii susțin că statul creează condiții pentru ca aceștia să falimenteze. În așa condiții, ei solicită șefului statului întoarcerea legii speciale destinate fermierilor afectați de secetă în Parlament pentru modificare și examinare. Potrivit acestei legi, fermierii ar trebui să beneficieze de prelungirea sau renegocierea obligațiilor de plată pentru datoriile acumulate, inclusiv ratele de capital, dobânzile și penalitățile. Aceste modificări se vor efectua prin acorduri adiționale la contractele existente.

Deocamdată, Ministerul Agriculturii nu a venit cu o reacție la protestul fermierilor. Anterior, ministrul Vladimir Bolea a recunoscut că banii oferiți sunt puțini și a adăugat că autoritățile încearcă să găsească și alte surse financiare, fără să spună unde ar putea să le identifice și în când anume.

În timp ce agricultorii protestează, ministrul anunță că este plecat la Bruxelles pentru a cere Uniunii Europene crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească.

Acum un an, ministrul, de asemenea, a plecat într-o vizită la Bruxelles pentru a căuta soluții în susținerea fermierilor, în timp ce aceștia protestau cu tehnica agricolă la Chișinău din cauza majorărilor substanțiale a costurilor de producție, dar și a prețurilor la fertilizanți, în urma scumpirilor resurselor energetice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE