1.2 C
Chișinău

PAS continuă și în noua sesiune parlamentară tradiția de a nu susține propunerile opoziției pentru includerea acestora în ordinea de zi

PAS continuă și în noua sesiune parlamentară tradiția de a nu susține propunerile opoziției pentru includerea acestora în ordinea de zi. La prima ședință a Parlamentului, deputata Reghina Apostolova, din grupul parlamentar al Blocului „Victorie”, a propus audierea în plenul Parlamentului a ministrului Educației, Dan Perciun, cu privire la propaganda politică în școli, având în vedere că în instituții a început să fie promovat intens referendumul privind integrarea în Uniunea Europeană. Apostolova a sugerat și includerea altor proiecte în ordinea de zi, însă, așa cum era de așteptat, inițiativele sale nu au fost susținute.

REGHINA APOSTLOVA, deputatul grupului parlamentar al Blocului ”Victorie”: „Cu referire la subiectul privind politizarea fără precedent a sistemului educațional, inclusiv promovarea ilegală comunităţilor politice în şcoli. Persecutarea pedagogilor cu o altă viziune decât cea a guvernării şi constrângerea elevilor pentru susţinerea aşa-zisului referendum republican. Ministrul trebuie să le explice cetăţenilor ţării noastre care este temeiul legal şi rolul lui personal în aceste acţiuni de implicare a sistemului educaţional în politica distructivă. Cerem introducerea în ordinea de zi și a proiectului de Lege privind aprobarea concepției politicii naționale de păstrare și consolidare a valorilor tradiționale spiritual-morale în R. Moldova. Având în vedere că în ultimul timp, tot mai des, au loc atacuri şi îndemnuri la interzicerea Bisericii noastre ortodoxe, în care cred peste 90% dintre cetăţeni, acest proiect de lege este foarte necesar pentru instaurarea principiilor de conservare a valorilor noastre tradiţionale şi în lupta pentru păstrarea Bisericii”.

De asemenea, deputatul grupului parlamentar ”Victorie”, Marina Tauber a solicitat audierea ministrului de Interne, Adrian Efros, în legătură cu agravarea situației criminogene în țară și mai ales după producerea mai multor crime de răsunet.

MARINA TAUBER, deputatul grupului parlamentar al Blocului politic ”Victorie”: „Cu regret, se comit crime grave și deosebit de grave, iar poliția nu întreprinde măsuri în vederea prevenirii acestei situații periculoase, în schimb, mii de polițiști vânează reprezentanții opoziției pentru distribuirea pliantelor sau obstrucționează adunările cu cetățenii. În loc să fie investigate infracțiuni care subminează securitatea publică, toate resursele sunt folosite în lupta guvernării cu oponenții. Oamenii trebuie să cunoască care este rolul Ministerului în transformarea Republicii Moldova într-un stat polițienesc și în instaurarea dictaturii împotriva poporului”.

Propunerea nu a fost susținută însă, iar deputatul PAS, Radu Marian a ținut să sonorizeze niște cifre, care ar vorbi despre reducerea, în general, a nivelului infracțiunilor, printre care – mici și mărunte.

RADU MARIAN, deputat PAS: „Dacă vorbim de rata infracționalității la nivel național, în 2023 ea s-a redus față de 2022 cu 10,4%”.

Marina Tauber a mai solicitat audierea secretarului de stat al Guvernului, Artur Mija în legătură cu directivele emise de Cancelaria de Stat care impun Autoritățile Publice Locale să semneze pentru referendumul din 20 octombrie. Tauber a calificat aceste acțiuni ilegale, abuzive și abateri grave de la legislația electorală.

MARINA TAUBER, deputatul grupului parlamentar al Blocului politic ”Victorie”: „Toate acestea sunt abateri grave de la legislație, pentru că sunt implicate resursele administrative în scopuri politice și se face abuz de funcție pentru a exercita presiuni asupra autorităților locale. Asemenea acțiuni nu doar sfidează standardele unui proces electoral echitabil, dar încalcă toate principiile autonomei locale, iar aceste fărădelegi sunt comise din banii cetățenilor”.

Nici de această dată, inițiativa nu a întrunit numărul necesari de voturi, iar președintele Parlamentului, Igor Grosu a refuzat să creadă că cele spuse de Tauber sunt lucruri adevărate. În același timp, deputatul neafiliat Vasile Bolea a solicitat audierea conducerii Comisiei Electorale Centrale, referitor la abuzurile care spune el au fost comise în raport cu unii concurenți electorali și care, adaugă Bolea, compromit întreg procesul electoral. Inițiativa, de asemenea, nu a fost suținută.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat: „CEC ignoră încălcările celor de la guvernare și a sateliților săi, în schimb admite folosirea legală a resursei administrative. Din acest punct de vedere considerăm că politizarea Comisiei Electorale Centrale a ajuns la un nivel atât de înalt și atât de periculos, încât riscăm să fim devastați de rapoartele internaționale de monitorizare, care sunt ignorate în continuare de autorități”.

Deputații grupului parlamentar al Blocului politic ”Victorie” au solicitat de asemenea să fie audiați și ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi, cu referire la construcția unui poligon militar la Criuleni, dar și șeful Serviciului de Informații și Securitate, însă și aceste propuneri au fost ignorate de majoritatea PAS.

Nu este pentru prima oară când proiectele opoziției nu sunt incluse pe ordinea de zi a Parlamentului. În acest context, Asociația Promo-Lex, care monitorizează activitatea legislativului, a declarat în repetate rânduri că majoritatea parlamentară restrânge drepturile colegilor săi din opoziție și încalcă regulamentele parlamentare. Astfel, conform Regulamentului, inițiativele fracțiunilor parlamentare de opoziție, precum și ale deputaților din opoziție fără partid, au prioritate în formarea ordinii de zi a primei ședințe plenare din fiecare a șasea săptămână de la începutul sesiunii parlamentare. „În timpul sesiunilor parlamentare ar trebui să fie organizate două-trei ședințe dedicate proiectelor opoziției, dar, din păcate, acest lucru nu se întâmplă”, a declarat Promo-LEX într-unul din rapoartele sale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE