17.7 C
Chișinău

Ciclonul „Boris” a acaparat Europa: 6 decese în România, mii de oameni evacuați în Polonia, persoane date dispărute în Cehia și ninsori în Austria | VIDEO

Stihia s-a dezlănțuit, în aceste zile, în mai multe țări din Europa, iar ciclonul Boris face victime, și lasă în urma sa distrugeri semnificative. În România, la Galați, inundațiile au provocat un dezastru de nedescris. Șase persoane și-au pierdut viața.

Apa a înghițit mașini și animale, iar salvatorii, două nopți la rând, au avut misiuni dificile, salvând oameni din mijlocul apelor – pentru recuperarea unora a fost nevoie de tehnică grea, inclusiv excavatoare, potrivit digi24.ro.

Din cauza precipitaţiilor abundente, în județul Galați, luni dimineațăa fost oprită circulaţia rutieră pe Drumul Național 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu. Totodată, din cauza aluviunilor aduse pe carosabil, este problematică și deplasarea pe mai multe drumuri din judeţul Arad.

Reprezentanţii Inspectoratului român pentru Situații Excepționale au anunţat, luni, că desfășoară intervenţii în 12 localități din judeţul Galaţi pentru evacuarea apei şi curăţarea gospodăriilor. În total, 28 de localități din 7 județe au fost afectate de inundațiile devastatoare.

Numai în județele Galați și Vaslui în aproape 6 mii de gospodării apa a făcut dezastru, peste 300 de persoane au fost evacuate și mai bine de 15 mii de oameni își evaluează pagubele. potrivit unui bilanț publicat de libertatea. ro.

Între timp, autoritățile au scos din rezervele de stat containere cu peste 400 de tone de alimente, inclusiv apă și conserve, dar şi case modulare pentru cazare, grupuri sanitare și saci de dormit, perne, pături ori saltele. Poliţiştii recomandă șoferilor ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condiţiile meteorologice şi la restricţiile de trafic instituite, să nu pătrundă pe tronsoanele de drum închise, să-şi planifice rute alternative şi să acorde atenţie sporită tuturor manevrelor din timpul deplasărilor.

Este alertă de vreme rea cu furtuni și ninsori abundente în Italia. Ciclonul a scăzut temperaturile anormal de mult, iar meteorologii avertizează că scăderea bruscă de temperatură poate avea efecte negative asupra sănătății. În zonele de munte, stratul de zăpadă măsoară deja 10 centimetri.

Furtuna afectează întreaga Europă Centrală şi de Est, provocând pagube şi inundaţii. În rezulatul poilor abundente, care au început vineri dimineaţă şi se aşteaptă să dureze și pe parcursul zilei de luni, în Cehia şi Polonia, mii de persoane au fost evacuate, iar sute de mii de locuinţe au rămas fără curent. În sud-vestul Poloniei, apele au depăşit digurile pe două râuri, iar autorităţile poloneze au făcut apel la armată pentru a sprijini pompierii la faţa locului.

În Cehia, poliţia a anunţat dispariţia a patru persoane: trei într-o maşină dusă de ape într-un râu din oraşul Lipova-Lazne, şi un bărbat luat de ape de un pârâu revărsat în sud-est. Situaţia este deosebit de gravă în nord-estul ţării, unde o mare parte din oraşul Opava a fost evacuată din cauza revărsării râului cu acelaşi nume. În sudul Cehiei, un baraj s-a revărsat, iar apa a inundat oraşele şi satele din aval.

În Alpii austrieci, ciclonul Boris a produs și ninsori abundente în Alpi – cele mai timpurii din ultimele decenii. În special, partea de nord a Austriei a fost lovită de o căderi extraordinare de zăpadă, cu acumulări de peste un metru. În plus, rafalele de vânt au depășit 100 km/h, astfel că zăpada a fost viscolită puternic, iar în unele zone s-au format troiene înalte de câțiva metri, informează meteoradar.ro.

Tot în Austria, în mai multe zone, este valabil și Codul Portocaliu de ploi abundente, iar provincia austriacă din jurul Vienei a fost declarată zonă de dezastru. Liderii locali au precizat că este „o situație extremă fără precedent”. Precipitațiile semnificative ar putea cauza inundații și alunecări de teren, care la rândul lor ar putea duce la întârzieri sau anulări ale zborurilor pe aeroporturile afectate, blocarea liniilor de cale ferată și afectarea rețelelor de utilități publice. În acest context, moldovenii sunt îndemnați să evite călătoriile în Austria.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE