Protest la sediul Comisiei Electorale Centrale. Reprezentanții partidului politic „Șansă” și-au manifestat dezacordul față de riscul ca formațiunea să fie exclusă din lista participanților la referendumul constituțional, pentru care a fost înregistrată deja anterior, cu opțiunea „Nu”.
Asta, după ce Curtea de Apel Bălți a respins miercuri, 11 septembrie, apelul declarat de formațiunea politică împotriva deciziei Judecătoriei Bălți, prin care i-a fost limitată activitatea pe un termen de trei luni. Drept reacție la această decizie, aripa tânără a blocului politic ”Victorie”, a protestat, joi, în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Protestatarii acuză CEC de faptul că ar fi controlată de partidul de la putere.
IVAN GUCI, membru al organelor de conducere „ȘANSĂ”: Astăzi am avut un mic miting pașnic, un flashmob, care vine să atenționeze CEC-ul despre acele derapaje pe care le înregistrează în fiecare zi, la fiecare ședință. Unul dintre aceste derapaje este dorința de a limita activitatea partidului pe care îl reprezint”.
Manifestanții au ieșit cu pancarte și cu mesaje contra guvernării: „Autoritățile au furat șansa la un viitor decent! Sandu este un candidat în afara legii!”. Totodată, aceștia au cerut demisia vicepreședintelui CEC, Pavel Postica.
„Ceea ce noi ne dorim este ca într-o bună zi Moldova să fie liberă, liberă de ciuma galbenă și de acest regim dictat de PAS”.
În urma deciziei Curții de Apel Bălți, CEC, urmează să examineze la următoarea ședință subiectul privind revocarea hotărârii anterioare din 7 septembrie „Cu privire la cererea de înregistrare a Partidului Politic „ȘANSĂ” în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie”. Reprezentanții partidul politic „ȘANSĂ” consideră că nu există motive pentru interzicerea activității formațiunii și pentru a nu permite să participe la referendum.
ALEXEI LUNGU liderul Partidul Politic „ȘANSĂ” 11-50-10.12-28-20 La ziua de azi CEC lucrează împotriva tuturor legilor, unica lege este statutul de partid al grupării criminale organizate PAS și asta se vede de departe. În primul rând, nici CEC și nici Ministerul justiției nu este în drept să ceară excluderea partidului „ȘANSĂ” sau suspendarea activității „ȘANSĂ” pentru că este o lege clară în Moldova cu privire la partide care poate să influențeze activitatea acestora.
Alexei Lungu a menționat că reprezentanții formațiunii vor cere în fiecare zi CEC-ului să acționeze conform legii. Precizăm că, judecătoria Bălți a restricționat, la 16 august, pentru trei luni activitatea partidului „Șansă”, la cererea Ministerului Justiției al Republicii Moldova, invocând probleme cu documentația financiară pe care partidul „Șansă” a prezentat-o Comisiei Electorale Centrale.
Nici reprezentanții partidului de guvernământ, nici membrii CEC nu au venit cu o reacție la acțiunea de protest și declarațiile reprezentanților partidului „Șansă”.