Acum toate îndoielile au dispărut. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat cererea de majorare a tarifului de transport al gazelor, depusă de operatorul sistemului de transport al gazelor din Moldova, Vestmoldtransgaz, care aparține Transgazului românesc și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Tariful a crescut cu aproape 50%, fiind deja a treia majorare de la intrarea Vestmoldtransgaz pe piața moldovenească. Dacă ținem cont de faptul că persoana de contact a acestei companii românești, care câștigă milioane pe seama consumatorilor moldoveni, fără niciun efort, este fostul ministru din guvernul lui Vlad Filat, Victor Bodiu, devine clar cine este implicat. Mai mult, dacă se confirmă informația că sora președintei Maia Sandu locuiește în casa lui Bodiu din Viena, putem spune că avem o imagine completă.
Pe acest fundal, argumentul principal al Vestmoldtransgaz în favoarea majorării substanțiale a tarifului pare a fi un cinism pur: se afirmă că tarifele cresc „în scopul securității energetice naționale”. Cum vă pare asta? Trebuie să poți.
DIN DECLARAȚIA „VESTMOLDTRANSGAZ” SRL: „În calitate de operator de transport și de sistem, Vestmoldtransgaz SRL are obligația desfășurării activității de transport în condiții de siguranță, eficacitate și eficiență din punct de vedere economic, recuperarea prin tariful de transport a costurilor real suportate cu prestarea serviciului public, fiind vitală în asigurarea sursei de finanțare necesară menținerii infrastructurii de transport în stare optimă de funcționare și pentru asigurarea securității energetice naționale”.
Operatorul român a mai declarat că majorarea tarifelor pentru transportul gazelor, începând cu 1 septembrie 2024, se datorează în principal scăderii volumelor de metan transportate – de la 1,8 miliarde de metri cubi în 2023 la 1,37 de miliarde de metri cubi în 2024.
„Justificarea tarifelor de transport pentru anul 2024 a fost elaborată conform indicatorilor prevăzuți în metodologia de tarifare și a fost prezentată la ANRE de către Vestmoldtransgaz SRL în decembrie 2023, având drept scop echilibrul între minimizarea impactului asupra consumatorilor și asigurarea resurselor financiare necesare desfășurării activității de transport în condiții sigure.”
Cu ce rămâne Moldova în final? În urma multiplelor majorări ale tarifelor într-un singur an de activitate a Vestmoldtransgaz, țara noastră a devenit „cea mai scumpă țară de tranzit din regiune și, posibil, din întreaga Europă”, subliniază experții unei reviste online de renume din industria chimică și energetică globală, icis.com.
Publicația menționează că traderii europeni au criticat Vestmoldtransgaz pentru faptul că vor trebui să plătească diferența pentru capacitățile rezervate înainte de ultima majorare bruscă de tarife cu aproape 50%, adică să plătească tarife de transport mai mari pentru capacități rezervate înainte de 1 septembrie.
Experții de la icis.com susțin că cel puțin 10 companii care au rezervat lunar sau trimestrial capacități pentru gazul primit în Europa de Sud și transportat prin Moldova către depozitele ucrainene au primit solicitarea de a achita diferența între tarifele vechi și cele noi. Traderii consideră că această creștere a tarifului „subminează competitivitatea uneia dintre cele mai atractive rute regionale de tranzit și va bloca accesul Moldovei și Ucrainei la aprovizionările cu gaze non-rusești din sudul Europei”.
Mai mult, „această decizie nu va afecta doar viabilitatea economică a rutei, ci va reprezenta și o povară grea pentru consumatorii moldoveni, care vor trebui să facă față unor facturi în creștere continuă.”
Traderii europeni și locali au avertizat Ministerul Energiei din Moldova cu privire la consecințele periculoase, dar, după modul în care ANRE ia decizii rapid în favoarea operatorului român, aceste consecințe nu par să îngrijoreze autoritățile moldovenești. Anterior, directorul Nord-Gaz, Alexandru Grosu, a declarat pentru postul nostru de televiziune că, odată cu preluarea rețelelor de tranzit al gazelor de către compania românească, costul serviciilor sale a crescut imediat și va continua să crească, ceea ce va duce la creșterea tarifelor pentru consumatorii moldoveni.
ALEXANDRU GROSU, director Nord-Gaz: „Să nu uităm că firma românească, care administrează rețelele de tranzit de presiune înaltă și medie, mă refer la Vestmoldtransgaz, a crescut de aproape 10 ori prețul tranzitului în ultimii ani, comparativ cu prețul de dinaintea intrării lor pe piață. ANRE a declarat în august că ei majorează prețurile de câteva ori pe an.”
În plus, Grosu afirmă că Vestmoldtransgaz nu produce nimic singură, ci utilizează toate capacitățile, echipamentele și specialiștii companiei moldovenești Moldovatransgaz SRL. Anterior, jurnalista Natalia Morari a declarat că toată această poveste cu
Vestmoldtransgaz este o nouă schemă a autorităților moldovenești, din cauza căreia cetățenii vor fi nevoiți să plătească și mai mult pentru gaz, deoarece costul transportului crește în structura tarifelor.
Potrivit ei, întreaga responsabilitate pentru această schemă aparține Vestmoldtransgaz, care a fost consultată de fostul ministru din guvernul lui Vlad Filat, Victor Bodiu. Același „tânăr talentat din anturajul său apropiat din 2009-2015. Fost ministru și președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, exact în perioada în care miliardul a fost furat din bănci.”
Zilele trecute, în emisiunea „Новая неделя” de la TV8, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a confirmat că Bodiu este „persoana de contact” a companiei Vestmoldtransgaz.
Potrivit unor canale de Telegram, Victor Bodiu are legături directe cu președinta Maia Sandu și ar fi considerat mai că persoana sa de încredere, unii îi numesc chiar și cumetri.
Se presupune chiar că în casa sa din capitala Austriei ar locui sora Maiei Sandu. Dacă această informație se confirmă, întrebarea despre cine monopolizează sectorul energetic din Moldova și în interesul cui câștigă bani pe spatele cetățenilor moldoveni va deveni una retorică.
Iar primele semnale care confirmă acest lucru au apărut deja. Guvernul Recean a aprobat înființarea unei comisii pentru a studia posibilitatea de a declara de interes public și național mai multe proiecte strategice de dezvoltare a rețelei de transport al gazelor, propuse de Vestmoldtransgaz și incluse în planul de investiții al operatorului rețelei de transport al gazelor. Adică, înțelegem bine? tarifele majorate nu sunt suficiente, acum cineva va câștiga și mai mult din proiecte strategice?