29.4 C
Chișinău

„Sandu, nu te atinge de biserica noastră”. Activiștii blocului „Victorie” au protestat pașnic în întreaga țară, împotriva presiunilor asupra Mitropoliei Moldovei | VIDEO

Tinerii activiști și reprezentanții Blocului politic „Victorie” au organizat săptămâna aceasta mitinguri pașnice în întreaga țară pentru a-și exprima opoziția față de presiunile, care potrivit lor, autoritățile le exercită asupra Mitropoliei Moldovei. Protestele au fost axate pe apărarea Bisericii Ortodoxe și a valorilor tradiționale, manifestând împotriva încercărilor de a diviza biserica moldovenească.

Cu pancarte pe care se putea citi mesaje precum „O biserică, o națiune!”, „Pentru pace în fiecare biserică” și „Sandu, nu te atinge de biserica noastră”, protestatarii au făcut apel la respectarea unității și autonomiei Bisericii Ortodoxe. Unul dintre mitinguri a avut loc în apropierea sediului Mitropoliei Moldovei.

„Am venit aici ca să ne manifestăm susținerea față de unitatea credinței ortodoxe în Republica Moldova și cu dezacordul față de tentativele de a susține de către autoritățile Republicii Moldova a unor entități necanonice din perspectiva dreptului canonic. Respectiv, astăzi, noi susținem identitatea noastră spirituală, culturală a poporului nostru”.

Membrul și activistul Blocului politic „Victorie”, Iurii Vitneanschi, a subliniat că acțiunile autorităților menite să dezbine Biserica Ortodoxă și comunitatea creștină trebuie oprite cu orice preț. El a avertizat că aceste acțiuni pot duce la haos și a subliniat că, credința reprezintă o valoare fundamentală care nu trebuie influențată de factori politici.

IURII VITNEANSCHI, activist, membru al Bocului politic ”Victorie”: „Noi susținem unitatea bisericii și în același timp condamnăm dur acele acțiuni pe care le întreprinde actuala putere, folosindu-se de resursele administrative prin intermediul instituțiilor statului. Implică provocatori pentru a face presiune sau a critica într-un mod sau altul slujitorii bisericii. Așa ceva este inacceptabil, iar puterea, inclusiv Maia Sandu, s-a implicat grosolan în activitatea Bisericii, deși politica și Biserica trebuie să fie separate. Poți să distrugi Justiția, poți discredita Comisia Electorală Centrală, ceea ce deja a făcut guvernarea actuală, însă acestea ușor se pot restabili după schimbarea conducerii, dar dacă vom permite divizarea Bisericii, asta deja va fi imposibil de restabilit”.

Activiștii Blocului politic ”Victorie” au mai declarat că, în ultima perioadă, presiunile autorităților asupra Bisericii Ortodoxe sau întețit, prin urmare, afirmă ei, toți creștinii trebuie să se unească în lupta pentru valorile unei societăți sănătoase.

OLESEA VITNEANSCHI, activist al Blocului politic ”Victorie”: „Maia Sandu a atentat deja la ceea ce este sfânt, adică la credința noastră, care este un factor esențial în viața noastră. Aceasta ne ajută în momentele grele și ne însoțește în bucuriile noastre. Mergem la biserică atunci când se nasc copiii, când ne formăm o familie și în alte momente importante. Nu vom permite ca Maia Sandu să ne calce în picioare credința din cauza ambițiilor sale politice și a dorinței de a-și satisface curatorii occidentali”.

CONSTANTIN SVETLICINÎI, activist al Blocului politic ”Victorie”: „Astăzi puterea, prin diferite instrumente, încearcă să ne impună alte valori pe care le-am văzut cu toți la deschiderea Olimpiadei din Franța. Ni se încearcă a impune valorile LGBT, îi învață pe copiii noștri ceea ce nu se poate accepta în societatea civilă. Din copilărie suntem educați ce înseamnă cultura, suntem educați să ne adresăm la Cel de Sus în vremurile grele, să îi mulțumim lui Dumnezeu atunci când ne este bine”.

CHIRIL ȘEVȚOV, activit al Blocului politic ”Victorie: „Autoritățile Republicii Moldova încearcă să ne dezbine societatea prin tentativa de a promova o altă cultură și o altă entitate necanonică, care promovează interesele unui stat străin. Noi am venit aici, în special, să ne manifestăm dezacordul față de aceste tentative discriminatorii, jignitoare ale autorităților și inclusiv din perspectiva faptului că Republica Moldova deja este condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru o tentativă de a interzice un cult religios. Ceea ce fac autoritățile este anume o interzicere de facto a unui cult religios și o atentare asupra dreptului la libera exprimare, dreptul la asociere în culte religioase”.

Proteste în sprijinul Bisericii Ortodoxe au avut loc în mai multe orașe din țară. La Bălți, activiștii au organizat un miting pașnic pentru a condamna represiunile asupra Mitropoliei Moldovei. Participanții au afișat pancarte cu mesaje precum „Sandu, nu te atinge de credința noastră!” și „Regimul ne impune marșuri de curcubeu în loc de slujba de dimineață și rugăciunile pentru pace”. Până acum, Președinția nu a oferit o reacție la aceste acțiuni.

Amintim că pe 28 august, deputatul PAS Vasile Șoimaru a declarat într-o emisiune TV că Mitropolia Moldovei ar putea fi interzisă în Republica Moldova, afirmând că problema mitropoliilor subordonate Rusiei ar putea fi rezolvată „în toamna aceasta”. Ulterior, purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, a precizat că aceste afirmații reflectă „părerea personală a deputatului Șoimaru”.

Declarațiile au generat un val de nemulțumire în rândul cetățenilor, care au subliniat că o astfel de măsură ar încălca principiul Constituției privind libertatea de conștiință și religie. În plus, mulți clerici au declarat că au fost supuși unei presiuni deosebite: sunt reținuți ore întregi la punctele de trecere a frontierei, monitorizați, ascultați și chiar amenințați.

În reacție, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a cerut autorităților să înceteze „tortura morală” împotriva Bisericii și a avertizat că, dacă persecuțiile vor continua, Biserica este pregătită să organizeze proteste.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE