Șeful statului a demis șase judecători. Decretul de eliberare din funcție a magistraților a fost semnat de Maia Sandu la 11 septembrie. Conform actului publicat în Monitorul oficial al Republicii Moldova, judecătorii Rodica Berdilo, Victoria Hadîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu părăsesc sistemul judecătoresc. Decretul poate fi contestat în instanța de judecată.
„Propunerile de eliberare din funcție a judecătorilor se întemeiază pe prevederile art. 25 alin. (l) lit.k) din Legea cu privire la statutul judecătorului, în vigoare până la 26 august 2022”, se arată în decret.
Judecătoarea Victoria Sanduța, cunoscută inclusiv pentru criticile sale la adresa guvernării, a calificat decretul prezidențial în care este vizată drept neconstituțional.
VICTORIA SANDUȚA, judecător: „Ceea ce se întâmplă este un abuz, evident, o încălcare a Constituției. Este un decret ilegal și neconstituțional. Președintele nu are atribuții, nici conform legii, nici conform Constituției să elibereze judecători din funcție. Vă rog să verificați această declarație cu textul legii și cu textul Constituției. Puteți să întrebați președintele, chiar îmi e interesant ce spune dumneaei, în baza la ce normă, în afară de legile abrogate, și-a întemeiat acest act. Atât, mai mutl nu comentez”.
O altă judecătoare demisă de Maia Sandu, magistrata Rodica Berdilo care a decis, în 2018, nevalidarea alegerilor locale din mun. Chișinău câștigate de Andrei Năstase, spune, de asemnenea că decretul prezidențial care a scos-o din sistemul judecătoresc este unul politic, o mimare a curățării sistemului justiției și ilegal din punct de vedere procedural. Și asta, spune magistrata, pentru că actul prin care CSM a propus eliberarea sa din funcție a fost contestat și încă nu există o decizie definitivă în acest sens.
RODICA BERDILO, judecător: „Nu poate fi emis un act administrativ în baza altui act contestat. Asta e unu și doi, președintețe țării, de mai mult de doi ani, nu mai are competența de a elibera judecători. Așa competență are CSM. Dacă este o chestie politică… Subiectiv, aș putea spune că da. Iată că, întâmplător sau nu, înainte de alegeri prezidențiale, în ghilimele se curăță justiția. Așa, niște praf în ochi cetățenilor. Am curățit justiția de judecătoarea Rodica Berdilov. Iată și senzația, înțelegeți? Eu am fost atacată dur începând cu 2018 și la TV și peste tot de către politicieni. Mai ales de cei de la guvernare. Eu o să contest tot pentru că eu mă simt nedreptățită și consider că asta e o nedreptate nu doar față de mine, dar față de sistem. E o bătaie de joc”.
Contactat de noi pentru o reacție, președintele Asociației Judecătorilor, Victor Sandu, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decretul emis de șeful statului care, spune el, va afecta sistemul judecătoresc de la noi, în care și așa se atestă o criză de cel puțin 90 de magistrați.
VICTOR SANDU, președintele Asociației Judecătorilor: „Îmi exprim îngrijorarea profundă în legătură cu decretul recent emis privind eliberarea din funcție a judecătorilor. Această decizie ridică semne de întrebare privind impactul său asupra stabilității și continuității sistemului judiciar, având potențialul de a influența negativ integritatea și eficiența actului de justiție. Reafirmăm angajamentul nostru față de independența și imparțialitatea justiției și încurajăm toți judecătorii afectați de această măsură să conteste decretul. Este esențial ca aceștia să lupte pentru drepturile lor și să solicite o revizuire corectă și transparentă a situației lor, astfel încât principiul dreptății să fie respectat în întregime”.
Amintim că CSM a respins, pe 1 iulie, cererile repetate de numire în funcție până la plafonul de vârstă din partea a șapte magistrați. Candidaturile acestora au fost înainte de asta respinse de șefa statului. Victoria Sanduța, dar și alți judecători au criticat decizia Consiliului, în timp ce Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” și-a exprimat îngrijorarea față de deciziile CSM.
Asociația condusă de Victoria Sanduța a calificat atunci hotărârea plenului drept una „controversată” și „contrară prevederilor legale”.
Menționăm că, potrivit legii, președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM pentru numirea în funcția de judecător și numai în cazul depistării unor circumstanțe care confirmă incompatibilitatea candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către acesta a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selectarea și promovarea lui. Instituția prezidențială nu a comentat deocamdată cele declarate de magistrați.