8.2 C
Chișinău

„La nivel de stat, de agricultură se ocupă oameni care idee nu au de problemele în domeniu”. Fermierii acuză autoritățile de incompetență și cer sprijin financiar mai substanțial | VIDEO

Domeniul agriculturii este gestionat ineficient, în timp ce pierderile în acest sector devin din ce în ce mai mari. Sunt nemulțumirile agricultorilor, care acuză autoritățile de incompetență și lipsă de măsuri funcționale. Despre ultima, ajutorul de 100 de milioane de lei, ei afirmă că nu este eficace și cer intervenții mai substanțiale pentru a salva industria agricolă, grav afectată de condițiile economice și climatice dificile. Ei au enumerat problemele la o întrunire cu parteneri străini și autoritățile din domeniu.

SERGIU VEȘCA, agricultor din raionul Telenești: „Mai mult a fost porumbul atacat în zona noastră și legumele, deoarece am ieșit fără apă și nu am avut cu ce iriga. Cum ne vom descurca încă singuri nu știm, urmează să recoltăm toți să punem în depozit, vedem cum vom vinde, la ce prețuri. Clar că, anul acesta prețurile vor fi mai mari, dar nu cred că vor acoperi cheltuielile, oricum ceva costuri nu vor acoperi. Ne vom adresa la partenerii noștri la băncile financiare sau cu donatorii care ne-au dat inputuri poate ne așteaptă până la anul.

RO SERGHEI NICHIFOROV, agricultor din raionul Cahul: La regiunea noastră, la Cahul a fost foarte greu, nu a plouat mai mult de două luni. Nu ne-am descurcat până la urmă, așteptăm să recoltăm porumbul, floarea soarelui stă în depozit. – Intrați în minus? – Corect, nu este primul an, este al treilea an de când suntem în minus”.

Potrivit agricultorilor, soluțiile bune lipsesc pentru că de problemele din acest sector se ocupă oameni incompetenți.

VASILE BELOUS, agricultor din raionul Șoldănești: „Cu toată seriozitatea statul nu se implică în problemele agricultorii. Nu se găsesc soluții în rezultatul la aceea că azi cu părere de rău în agricultură se ocupă oameni care nu au trecut prin agricultură. Adică să știe toate problemele nu doar vizuale, dar să știe toate problemele din interior. Natura este un factor principal, dar dacă am face ca toate țările care se uită cu fața la agricultură. Cu părere de rău, noi vorbim de zeci de ani să avem subvenții la fiecare hectar și în afară de asta trebuie să fie pentru porumb, floarea soarelui sunt un fel de investiții, dar pentru cei care se ocupă cu livada investițiile sunt mult mai mari”.

În ceea ce privește susținerea financiară de 100 de milioane de lei, anunțată de premier, fermierii au calificat-o ca fiind mică și ineficientă.

VASILE BELOUS, agricultor din raionul Șoldănești: „Cum eu aș face acum un bine cu un leu așa e și 100 de milioane pentru noi, pentru toată agricultura. Pierderile extrem de mari. Noi, investițiile pe care le-am făcut nici 50% nu acoperim datoriile care sunt la bănci, e o situație extraordinar de complicată.  Unica ieșire care este e ca statul să întoarcă fața spre agricultori”.

SERGIU VEȘCA, agricultor din raionul Telenești: „La mine dacă nu o să ajungă, vă spun, văd ce fac sau îmi micșorez afacerea, iar dacă nu o să mă descurc o să abandonez”.

SERGHEI NICHIFOROV, agricultor din raionul Cahul: „Ministerul oferă 100 de milioane pentru agricultorii afectați, este suficientă această sumă? – Eu cred că nu”.

La rândul lui, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a recunoscut că banii oferiți sunt puțini și adăugat că autoritățile încearcă să găsească și alte resurse financiare, fără să spună unde ar putea să le identifice și în cât timp.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: „Fermierii spun că ar avea nevoie de 600-700 de milioane de lei pentru a remedia… Guvernul Republicii Moldova este în proces de identificare a acestor surse financiare. Dar ar putea fi identificate? Am oferit 100 de milioane pentru agricultura din Republica Moldova la etapa actuală. Am oferit 100 de milioane la etapa actuală și identificăm resurse financiare și am oprit printr-o lege specială care va fi votată de Parlamentul Republicii Moldova. Am oferit vacanțe la plată la agricultorii care au de suferit”.

Amintim că, săptămâna trecută, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat, că agricultorii vor relua protestele în viitorul apropiat, aceștia fiind nemulțumiți de refuzul autorităților de a executa mai multe măsuri care au fost cerute anterior, printre care și instituirea stării de urgență în sectorul agricol.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE