25.5 C
Chișinău

Vlad Filat: În timpul domniei Maiei Sandu, Moldova s-a confruntat cu cea mai mare creștere a prețurilor din ultimii 25 de ani, iar inflația cumulativă a ajuns la 65% | VIDEO

Fostul coleg de partid și aproape părintele spiritual al PASului și al politicianului-Sandu, liderul PLDM, Vlad Filat, continuă să o ironizeze pe șefa statului. De data aceasta, Filat a criticat declarațiile Maiei Sandu despre creșterea pensiilor. Mesajul său pe Facebook are un titlu sugestiv – „Maia Sandu și globul de cristal”. Astfel, dând de înțeles că tot ce spune și face fosta sa subalternă în realitate, în calitate de președinte, nu este altceva decât o iluzie, o înșelătorie. Aproape ca într-o poveste cu vrăjitori: vorbesc despre viitor, dar tac despre trecut, promit lucruri ireale. Și asta se aplică ambelor părți.

Așadar, ce anume l-a enervat pe Filat atât de mult la Sandu? Se pare că atitudinea acesteia față de pensionari nu este una bună.

Potrivit liderului PLDM, inflația cumulativă pe perioada guvernării Sandu a atins 65%, ceea ce înseamnă că prețurile au crescut considerabil, iar șefa statului se laudă că pensia nominală s-a dublat.

VLAD FILAT, liderul PLDM: „Ce a uitat să ne spună președinta este că în mandatul ei Republica Moldova s-a confruntat cu cea mai mare creștere a prețurilor din ultimii 25 ani, iar pe segmentul energetic am avut o creștere de 6 ori, creștere fără precedent în istoria noastră. Creștere generată de incompetență și corupție. Inflația în această perioadă cumulativ a ajuns la 65%, însă pentru pensionari acest indicator este irelevant. Cel mai important este să analizăm creșterea prețurilor la produsele critice pentru pensionari. Iar aici avem un adevărat șoc. Prețurile la legume, produsul de bază consumat de pensionari, au crescut în mandatul Maiei Sandu de 2,53 ori. Iar la serviciile comunale de 2,25 ori. Astfel, un calcul simplu arată că la produsele și serviciile consumate de pensionari prețurile au crescut de 2,4 ori. Aceasta înseamnă că nominal pensia a crescut, însă prețurile au crescut și mai mult. În consecință, astăzi pensionarii, cu aceasta pensie „majorată”, sunt mai săraci decât acum 4 ani.”

De menționat însă că promisiunea că nicio pensie nu va fi mai mică de 2.000 de lei nu a fost respectată de PAS și Sandu. Majorările au vizat doar anumite categorii de pensionari, iar creșterea pensiei a fost în medie de doar 200 de lei. Filat a numit imorală și ilegală decizia guvernului Sandu-PAS din 2022 de a indexa pensiile nu cu 34%, ținând cont de nivelul inflației, ci doar cu 17%, făcând astfel ca pensionarii moldoveni să fie și mai săraci.

Liderul PLDM are perfectă dreptate. Pentru prima dată în istoria Moldovei independente, legea privind indexarea pensiilor a fost grav încălcată și nimeni din guvernul PAS nu a fost tras la răspundere pentru această infracțiune. Mai mult, Filat a acuzat-o pe Sandu de propagandă prin tăcere, deoarece ea nu spune că există pensionari care nu primesc pensii deloc, ci doar indemnizații ridicole de 1.387 de lei. De exemplu, cei care nu au un stagiu de cotizare de 15 ani, iar în Moldova sunt 20.080 de astfel de persoane. Pensia de invaliditate în țara noastră este de 1.353 de lei și 44 de bani, iar cu aceste sume supraviețuiesc 20.954 de persoane.

Dar asta nu este tot. Fostul șef al Maiei Sandu consideră că mai mult de 11 miliarde de lei, despre care președinta a spus că au fost alocați pentru a acoperi obligațiile față de pensionari, au fost de fapt luați din fondurile destinate investițiilor, inclusiv din fondul rutier. Cu alte cuvinte, actuala guvernare ia de la unii pentru a da altora și apoi le ia din nou. Cu adevărat, un glob de cristal, nu alta? În același timp, Filat se plânge că investițiile capitale în timpul guvernării Maiei Sandu s-au redus catastrofal și acum reprezintă doar 1,3% din PIB, de două ori mai puțin decât, de exemplu, în 2014.

Aici, liderul PLDM face aluzie la „istoria de succes” a guvernului pe care l-a condus. Da, în 2014, partenerii occidentali și europeni nu ezitau să aloce ajutoare financiare. Nu o să credeți, dar dădeau sute de milioane de euro pentru aceleași lucruri pentru care guvernul Sandu-PAS primește acum bani. Pentru reforma justiției, lupta împotriva corupției și mai ales pentru aceasta – care sună frumos, nu-i așa? – consolidarea instituțiilor democratice și construirea unei societăți tolerante. Dar banii s-au terminat când Bruxelles-ul a înțeles că nu poate găsi urmele banilor și să stabilească exact unde au fost cheltuite aceste fonduri. Apropo, cea mai mare parte a acestor fonduri externe au fost credite, pe care toți, împreună, le plătim și astăzi.

Așa că, „istoria de succes” a lui Filat, care s-a transformat întro „istorie a eșecului”, la fel ca cea a Maiei Sandu, este un subiect despre care el preferă să nu vorbească. De exemplu, faptul că Maia Sandu este de fapt protejata lui, pe care el însuși a promovat-o la putere.

Deci, pentru tot ce se întâmplă acum în Moldova, sub guvernarea PAS și Sandu, Filat are o parte din responsabilitate, chiar dacă indirect. De ce nu a început așa-zisa reformă a sistemului de pensii, din cauza căreia pensionarii au devenit și mai săraci, în guvernul PLDM condus de Filat? Dacă ne amintim, în 2009, supraveghetorii occidentali, precum FMI și partenerii europeni, sub forma Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare au trimis noii guvernări „proeuropene” a Moldovei un fel de document neoficial, dar obligatoriu.

În acesta, se specifica clar că cheltuielile pentru sfera socială trebuie reduse ca pondere în PIB. Aceasta este o măsură clasică a politicii FMI, promovată de fond în așa-numitele țări din lumea a treia. Și, după cum știm, cele mai mari cheltuieli sunt pentru pensii și alte beneficii sociale. Comparativ: până în 2009, pensiile erau indexate anual în medie cu 15%. Totuși, partenerii occidentali insistau asupra unei reforme a pensiilor care să economisească fonduri – prin creșterea vârstei de pensionare.

Filat nu a apucat să implementeze această reformă, dar a pregătit terenul. Mecanismul de indexare a fost schimbat în 2017. Pensia nu a fost indexată pentru toți, iar vârsta de pensionare pentru femei a început să crească. Implementarea acestui mecanism a fost aproape finalizată de PAS. Până în 2028, vârsta de pensionare atât pentru femei, cât și pentru bărbați va ajunge la 63 de ani.

Adevărul este că Filat a găsit și ceva „bun” în timpurile lui Sandu. Se pare că, înainte de alegeri, au scăzut prețurile la serviciile funerare. Și chiar i-a mulțumit pentru asta. „Vorba aia, dacă nu ne pot asigura un trai frumos, guvernarea PAS ne asigură o moarte puțin mai ieftină”, a scris Filat. Despre ce au tăcut amândoi este faptul că pensionarii din Moldova spuneau în timpul lui Filat și Sandu același lucru – „nu ti-e frică atât de moarte, cât de viață”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE