25.5 C
Chișinău

„Va fi convocat consiliul de etică”. Reacția directorului Liceului, dar și a Direcției Educație Chișinău, după ce o profesoară a făcut propagandă pro-europeană la ore, speriind elevii cu rachete și drone rusești | VIDEO

Propagandă în cadrul liceului teoretic „Vasile Vasilache” din capitală. O profesoară de istorie le-a vorbit copiilor dintr-o clasă de a 8-a despre cine nu trebuie să câștige alegerile. O înregistrare audio cu ceea ce a discutat cadrul didactic cu elevii a fost publicată pe rețelele de socializare. Dascălul le-a spus elevilor că dacă la putere nu vor fi partidele pro-europene, după alegeri ar putea începe războiul.

„Primăvara o să fie alegeri parlamentare și o să aibă majoritate în parlament tot opoziția aceasta Șor. Apoi rușii a doua zi sunt aici și ei o să deschidă al doilea front spre Ucraina. Este clar? Dar ucrainenii o să se apere și o să împuște încoace cu rachete, cu drone, cu tot ce o să fie”.

Totodată, profesoara a îndemnat elevii să le spună familiilor lor să voteze ”corect” la scrutin.

„Așa le explicați părinților voștri, bunicilor voștri să aleagă un curs corect. Este clar?”.

Contactată de CANAL 5, directoarea instituției ne-a confirmat că profesoara predă în școala pe care o conduce. Totodată, aceasta ne-a explicat că incidentul a avut loc miercuri, 11 septembrie, la o lecție de istorie. Liceul s-a autosesizat și cercetează cazul, a mai adăugat ea.

STELA BOLDIȘOR, directorul Liceului „Vasile Vasilache”: „Eu am discutat cu doamna nemijlocit, ea ne explică, acuși o să am și explicația, dumneaei e la ore, că a fost o abatere de la subiect, ca să fie mai convingătoare. Este părerea dumneaei, și-a asumat, nu reprezintă politica instituției, noi suntem apolitici. Noi facem acum cercetare, ne-am autosesizat”.

Directoarea nu ne-a putut spune dacă profesoara va fi demisă, însă ne-a declarat că vor fi luate măsuri dure.

STELA BOLDIȘOR, directorul Liceului „Vasile Vasilache”: „Toate măsurile de rigoare vor fi întreprinse, după lecții o să invităm consiliul de etică să se discute. Dumneaei activează de 40 sau 45 de ani ca profesor, nu cred că are nevoie de așa probleme. Eu cred că o să găsească argumente să se justifice cumva”.

CANAL 5 a solicitat o reacție și de la Direcția municipală Educației, dar șeful adjunct, Andrei Pavaloi, ne-a spus că, deocamdată, nu poate comenta cazul.

ANDREI PAVALOI, șef-adjunct al Direcției Generale Educație din Chișinău: „S-au dus colegii în instituție, așteptăm să vină să vedem ce s-a întâmplat. Așteptăm ancheta de serviciu și după o să venim cu o reacție”.

Nici Ministerul Educației nu a comentat încă cele întâmplate. Reprezentanții instituției ne-au expediat un mesaj în care ne-au scris că vor reveni în curând cu o reacție. Precizăm că propaganda de orice fel se pedepseste contravențional, în unele cazuri chiar și penal.

Recent, Ministerul Educației a pornit o anchetă în cazul unei profesoare din capitală, care a discutat cu elevii despre război și le-ar fi spus că nu Rusia se face vinovată de acest lucru, ci țările din Vest și NATO. Fără să aștepte decizia conducerii liceului, femeia a depus cerere de demisie, care i-a și fost semnată.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE