4.4 C
Chișinău

„Suntem complet ignorați”. Veteranii conflictului de la Nistru au ieșit să protesteze, acuzând autoritățile că nu și-au respectat promisiunile. Deputatul PAS care a venit să calmeze spiritele, alungat cu scandal | VIDEO

Veteranii conflictului de la Nistru au protestat miercuri în fața Guvernului. Ei au acuzat autoritățile că nu respectă promisiunile făcute și că nu oferă suficiente beneficii și suport pentru oamenii care au servit țara. Președintele Mișcării refugiaților transnistreni, Anatolie Bîzgu, a declarat că puterea a exclus facilități esențiale pentru veterani dintr-un proiect de lege recent adoptat. Printre acestea se numără transportul public gratuit și tratamentele balneosanatoriale. Bîzgu a acuzat autoritățile de „ignoranță totală” și a subliniat lipsa unei reacții adecvate la cererile înaintate de veterani, inclusiv la planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”.

ANATOLIE BÎZGU, președintele Mișcării refugiaților transnistreni: Câțiva deputați din Parlamentul Republicii Moldova au înaintat un proiect de lege cu privire la veteranii 194 care a fost votat în prima lectură și au fost excluse câteva facilități și anume transportul gratuit public către toți veteranii de război, văduvele de război și invalizii de război și foile tratament balneosanatorial.  Autoritățile nu ne aud, am solicitat să fie aprobat planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect” nu au fost până în prezent, o ignoranță totală”.

Chiar dacă protestul a avut loc în fața Executivului, niciun reprezentant al Cabinetului de Miniștri nu a mers să stea de vorbă cu oamenii și să-i asculte pentru a vedea care le sunt nemulțumirile. A mers acolo doar deputatul PAS, Boris Marcoci. Acesta a încercat să medieze situația, dar a fost întâmpinat cu ostilitate și practic alungat de la fața locului.

„Ești un mincinos, de aceea nu avem niciun motiv să te ascultăm! Du-te și-ți caută de treabă! Ai exclus înlesnirile? Cum ai îndrăznit să excluzi veteranii și invalizii de război?”.

„Nemulțumirea lor este că nu li se dă foaia sanatorială care li se dă în bani. Le dăm 10 mii și o sută de lei pe trei ani de zile cât costă o foaie și s-a împărțit ca să nu primească în fiecare an, dar să primească fiecare veteran de război, care este în Republica Moldova”.

Iar asta înseamnă că, veteranii vor trebui să adune trei ani suma de bani necesară pentru a acoperi costul unui tratament sanatorial.

BORIS MARCOCI, deputat PAS: „Acum de la 1 ianuarie vor primi fiecare câte 277-278 de lei lunar pentru această foaie”.

Marcoci, veteran și el al conflictului de la Nistru, vorbește mândru de aceste cifre ca despre o sumă importantă, deși veniturile sale au fost anul trecut de peste un milion de lei, atât cât să nu fie necesar să adune trei ani pentru a merge la sanatoriu, iar cu un an mai devreme a adunat peste trei milioane de lei.

La manifestație au fost prezente și persoane care au încercat să perturbe acțiunea, aceleași care în cearcă să împiedice mai toate protestele împotriva guvernării. Dar în loc să intervină și să calmeze spiritele, polițiștii și carabinierii prezenți la fața locului doar s-au uitat cum provocatorii zădărnicesce protestul pașnic și autorizat al veteranilor.

„Andoni se schimbă guvernarea și tu pleci după lege cum trebuie și o să răspunzi în fața legislației, tu o să răspunzi pentru toate acțiunile pe care le faci, nu te gândi că tu o să treci așa pur și simplu”.

În reacție la lipsa de atitudine a forțelor de ordine, veteranii de război și-au exprimat profundă dezamăgire și au susținut că nu sunt respectați, în ciuda sacrificiilor lor.

ANATOLIE BÎZGU, președintele Mișcării refugiaților transnistreni: „Eu sincer nu m-am așteptat la așa ceva, am crezut că or avea o stimă și un respect că noi am venit nu cu chestiuni politice, am venit să ne apărăm drepturile noastre și eu am menționat în timpul protestului care drepturi de-ale noastre au fost încălcate. MUSCĂ Scopul care-i? Să defaimeze, să facă propagandă, că suntem oamenii Moscovei, să ne intimideze, pe de o parte, vedeți și dvs, de ce credeți că au venit așa de puțini veterani? Nu aveți idee cum timp de o săptămână de zile când a fost ultima conferință de presă cum toate structurile statului au lucrat, inclusiv și blogherii partidului au lucrat, numai ca veteranii de război să nu iasă”.

„Mă doare sufletul, fiindcă nu mă socot un om de nimeni, totuși mi-am pus în pericol viața. Nu este un lucru simplu, ceea ce copii aceștia nu au văzut și nici nu știu de așa ceva, nu sunt informați, dar sunt într-adevăr niște provocatori, fiindcă noi știm deja cine i-au organizat. Eu cred că tot din Parlament, doi demnitari care sunt și ei veterani”.

Amintim că, săptămâna trecută Președintele Mișcării refugiaților transnistreni a declarat într-o conferință de presă că veteranii de război se confruntă cu mai multe probleme, iar toate încercările de a construi un dialog cu autoritățile pentru a le rezolva se încheie cu eșec.

Anatoli Bîzgu a spus că de multe ori au fost făcute demersuri privind stabilirea indemnizațiilor lunare văduvelor de război și membrilor familiilor acestora în sumele solicitate de beneficiari, 50% din salariul minim pe țară, însă acest subiect a rămas la nivel de discuții. Nu a fost nicio reacție și la solicitarea de a executa deciziile CEDO și hotărâri judecătorești cu privire la asigurare cu spațiul locativ a veteranilor de război. De asemenea,
Bîzgu a solicitat elaborarea și adoptarea planului de acțiuni „Memorie.

Onoare. Respectˮ, precum și adoptarea proiectului de lege cu privire la recalcularea pensiilor angajaților structurilor de forță, crearea unei structuri guvernamentale – Biroul pentru relații cu veterani. La fel, Bâzgu a cerut să i se ofere informații privind repartizarea locuințelor din blocul locativ de pe strada Alba-Iulia din capitală, destinate persoanele participante la lichidarea avariei de la Cernobîl.

Și Viorel Chistol, veteran MAI, Brigada de poliție cu destinație specială „Fulgerˮ, și-a exprimat dorința ca actuala guvernare să înceapă să acționeze pentru rezolvarea problemelor veteranilor de război. Reprezentanții puterii nu au venit încă cu un răspuns pentru aceste solicitări și declarații.

De la începutul acestui an, guvernarea PAS a instituit alocații de 150 și 300 de lei pentru eroi, pentru merite deosebite față de stat.

Mai puțin primesc cei cu titluri onorifice, care au fost decorați cu medalii sau cruci în timpul apărării integrității teritoriale și independenței țării ori au fost decorați pentru vitejie. Mai mult, adică 300 de lei, sunt oferiți combatanților decorați cu ordinul „Credință Patriei” de clasele I, II și III.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE