25.5 C
Chișinău

„Sandu nu are dreptul să facă campanie pentru referendum, pentru că nu a fost înregistrată ca participant”. Vasile Bolea a depus o plângere la CEC, împotriva acțiunilor șefei statului | VIDEO

Deputatul Vasile Bolea a depus o plângere la Comisia Electorală Centrală privind încălcările legislației electorale de către șeful statului, Maia Sandu. În adresarea sa, deputatul a menționat o campanie de propagandă pe scară largă, pe care Sandu o desfășoară înainte de perioada de agitație stabilită de lege, care începe cu cel mult 30 de zile înainte de ziua votului, potrivit programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale și a referendumului, aprobat de CEC.

Cu toate acestea, spune Vasile Bolea, „încă din luna august, Sandu a lansat un apel către cetățeni de a participa la referendum. În plus, a publicat un videoclip de campanie pe conturile oficiale de pe rețelele de socializare. Iar înregistrarea a fost făcută în biroul prezidențial, cu steagul UE pe fundal”.

În plângerea sa depusă la CEC, în care o acuză pe Sandu de campanie electorală înainte de termen, Bolea face referire la mai multe încălcări comise de șeful statului.

„Prima încălcare a legislației naționale este utilizarea directă a resurselor administrative. A doua este utilizarea resurselor de stat în scopuri politice proprii. A treia este propaganda voalată pentru aderarea la UE. A patra este că Sandu nu are dreptul să facă campanie pentru referendum, deoarece nu a depus documentele necesare pentru a fi înregistrată ca participant.”

El a mai menționat că acțiunile Maiei Sandu pun sub semnul întrebării transparența și corectitudinea întregului proces. „Sfidarea legilor este un mod de comportament al întregii conduceri pro-occidentale”, a mai punctat Vasile Bolea. Menționăm că aceasta este a treia plângere depusă la CEC de Vasile Bolea, în care politicianul îl acuză pe șeful statului, Maia Sandu, și partidul de guvernare, PAS, de lansarea campaniei de propagandă de amploare, chiar dacă perioada de agitație electorală nu a început încă. CEC a răspuns doar la o singură plângere depusă de politician.

VASILE BOLEA, deputat: „Pe o plângere am primit. – Ce v-au spus acolo? – Că nu este încălcat vreun drept de-al meu personal”.

Nici Partidul de guvernare PAS și nici Comisia Electorală Centrală nu au comentat deocamdată adresarea depusă de deputatul Vasile Bolea la CEC. Potrivit calendarului alegerilor aprobat de CEC, campania electorala pentru alegerile prezidențiale și a referendumului constituțional începe la 20 septembrie.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi organizate în data de 20 octombrie. În aceeași zi, se va desfășura referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE