23.3 C
Chișinău

„Merg prin câmpuri abandonate și adun nuci și mere”. O pensionară, care a lucrat ca economist timp de 30 de ani, a povestit cum supraviețuiește cu o pensie de 2.000 de lei | VIDEO

Cuvinte frumoase și date impresionante, care nu au nimic în comun cu realitatea – așa descrie majoritatea pensionarilor declarația Maiei Sandu privind creșterea pensiilor în trei ani de guvernare, după o stagnare de 10 ani. Totuși, în raportul său, Sandu a omis să menționeze creșterea prețurilor la alimente, medicamente și serviciile comunale. Anume într-o astfel de realitate trăiesc mii de pensionari din toată țara. Printre ei se numără și Ludmila. După mai mult de 30 de ani de muncă în calitate de economist, aceasta primește o pensie de 2.000 de lei, care nu-i ajunge pentru nimic și este nevoită să vândă ultimele lucruri din casă pentru a supraviețui.

LUDMILA, pensionară: „Merg la un magazin special, după ora 9, seara, pentru a cumpăra legume și fructe la jumătate de preț, dar printre ele se găsesc atât bune, cât și rele. Nu se știe cu cât va crește prețul la electricitate și gaz. Și din ce vom trăi, nu știu. Datoriile se acumulează, iar vara încerc să muncesc, uitați-vă cum arată mâinile mele. Încerc să merg pe câmpurile părăsite pentru a culege nuci și mere, doar așa pot supraviețui. Am o pensie mică, locuiesc singură, supraviețuiesc – Dumnezeu știe cum, încercând să vând câte o cârpă, alta, doar pentru a avea bani de hrană. Iar hrana – pâine și apă.”

Nevoită să supraviețuiască este și Nadejda. Toată viața a lucrat la grădiniță, iar acum trebuie să economisească pe pâine pentru a-și putea plăti facturile.

NADEJDA, pensionară: „O dată au majorat pensia cu 6%, altă dată cu 4%, dar au promis 35%. Unde sunt? Pe cine să mai credem? Dacă pensiile lor sunt de 150 de mii sau 50 de mii, da, pentru ei e bine acești 6%, dar pentru cei care au 2.000 – cât înseamnă asta? Nimic. Am aproape 40 de ani de muncă și o pensie de 3.000. De parcă n-am lucrat în această țară.  Trăim greu, mai ales pensionarii, pentru că nu mai putem munci și pensia e mică, iar pentru apartament trebuie să plătim 2.700, pentru gaz, pentru lumină și ce ne mai rămâne pentru trai? Nimic. Ce să mănânc, dacă nu am cu ce să cumpăr? Dacă nu ne ajunge, nu mâncăm, iar dacă suntem bolnavi, nu ne tratăm, pentru că nu avem bani.”

Astfel de povești sunt nenumărate. Oamenii recunosc că sunt disperați și nu mai cred în niciun cuvânt al actualei guvernări.

„Ea spune că în acești ani pensia a crescut mai mult decât în oricare alt an. Dar nu ia în calcul că acestea sunt doar niște compensații care existau și înainte de ea. Nu a crescut nimic. Nu știu cine e acolo, cine conduce, au oare părinți? Probabil că da. Și, desigur, dacă salariul e de 75 de mii, poți da câteva mii mamei, dar pentru noi e foarte greu. Eu cu greu supraviețuiesc. Prețurile la alimente au crescut enorm. Dacă anul trecut vara și toamna puteai supraviețui cu fructe și legume, acum este foarte greu. Roșiile sunt 44-50 de lei în Moldova. Ce e asta, nu știu… O problemă majoră este sezonul de încălzire. Vara, când nu e sezonul de încălzire, punem deoparte totul, ne limităm și punem bani deoparte pentru a plăti apoi. Este foarte greu, iar tot ce spun ei trebuie împărțit la trei, la patru, la cinci.”

„Este doar o prostie, nu ajunge pentru viață, o simt pe propria piele, încerc și eu să ajut, când văd că cineva nu are cu ce trăi. Mai ales când plătești facturile și nu-ți rămâne nimic, pensia e foarte mică. Pensiile ar trebui calculate în funcție de inflație, dar acest lucru nu se respectă, se ia în considerare de două ori mai puțin, și simt asta pe propria piele. Nu știu ce gânduri are guvernul nostru, dar nu asigură deloc ceea ce au nevoie oamenii. Totul e scump, și lumina s-a scumpit, cu gazul nu e clar ce se întâmplă.”

„Desigur că pensia e mică, mai ales că se cheltuie mult pe servicii și sănătate. De exemplu, am nevoie de injecții, care costă 5.000, ecografia e și ea cu plată, mi-au spus să-mi verific vasele de sânge, dar nu pot, pentru că și asta costă în jur de 2.000. Nu ajung bani pentru sănătate și suntem nevoiți să cumpărăm produse expirate, care mai au doar o zi până la expirare, și trăim din asta. Încerc să merg la piață, unde legumele sunt un pic mai ieftine, așa supraviețuim.”

„Bani pentru alimente ne mai ajung, dar nu și pentru a plăti serviciile comunale. Inflația e una, iar indexarea este cu totul alta. Nu a existat o astfel de inflație, prețurile erau altele și utilitățile erau altele, așa că probabil ea trăiește într-o altă realitate, nu știu în care.”

„Pensia, desigur, e mică, ce să mai zicem. Anul trecut inflația a fost de 33%, iar indexarea doar de 15%, așa că, desigur, nu există nicio comparație între inflație și pensie. Serviciile comunale sunt scumpe, iar alimentele la fel, totul s-a scumpit.  Sezonul de încălzire va începe din nou și plata va fi majorată, nu va mai exista compensație, iar ceea ce va fi compensat va fi doar o sumă infimă. Este foarte greu, extrem de greu. O parte dintre medicamente sunt acum compensate, dar nu toate, desigur. Trebuie să cumpărăm și altele, iar asta este resimțit din plin, e foarte greu.”

Amintim că, în aprilie curent, pensiile au fost indexate cu 6%. Totuși, în 2023, când inflația depășea 30%, pensiile au fost indexate doar cu 15%, deși conform legii ar fi trebuit să fie majorate proporțional cu creșterea prețurilor, lucru care a afectat grav pensionarii și situația lor materială. La acea vreme, autoritățile au explicat decizia prin lipsa banilor în buget. Guvernul actual nu a respectat nici promisiunea făcută în campania electorală, de acum patru ani, de a majora pensia minimă până la 2.000 de lei pentru toți pensionarii. Majorarea a avut loc, însă doar pentru cei cu vechime completă în muncă. În prezent, pensia minimă pentru limita de vârstă și cu vechime completă, după indexare, este de 2.777 de lei. Menționăm că în țara noastră un angajat asigură pensia unui pensionar, în timp

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE