23.3 C
Chișinău

Consilier local din raionul Căușeni: Noi și primarii mai multor localități suntem impuși să semnăm o declarație de susținere a referendumului | VIDEO

Guvernarea PAS i-ar impune pe unii primari, consilieri locali, dar și raionali să semneze declarații în susținerea referendumului de aderare la Uniunea Europeană. Dezvăluirile au fost făcute pentru CANAL 5 de către fermierul Sergiu Stefanco, care este și membru al consiliului raional Căușeni, dar și al Consiliului cel local din satul Ucrainca.

SERGIU STEFANCO, consilier local satul Ucrainca, raionul Căușeni: „Iată, în localitatea mea, ieri, trebuia să aibă loc ședința Consiliului local și la un moment dat, ne-am trezit că pe ordinea de zi a apărut de la raion, a apărut întrebarea ca consilierii și primarul să semneze pentru susținerea referendumului și pentru integrarea europeană”.

Stefanco ne-a expediat și directiva. În document, la punctul 13, este notat că va fi pusă în discuții tema „Cu privire la Declarația
de susținere a referendumului din 20 octombrie 2024 și a parcursului european al Republicii Moldova”.

Potrivit consilierului, ședința nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum. Totuși, acesta ne-a declarat că la următoarea adunare, care urmează să se desfășoare luni, 16 septembrie, mai mulți consilieri vor vota pentru excluderea acestui subiect de pe ordinea zi, deoarece îl consideră ilegal.

SERGIU STEFANCO, consilier local satul Ucrainca, raionul Căușeni: „Guvernarea nu face altceva decât să dezbine societatea. Eu consider acest lucru un abuz grav, pentru că fiecare are părerea lui împărtășită, unii oameni sunt hotărâți, alții nu sunt deciși, alții urmează să se decidă, dar, până la urmă, este un vot secret”.

Consilierul local ne-a mai spus că, din sursele lui, cunoaște că și consilierii din alte localități și raioane au primit astfel de directive și că în cazul în care nu semnează declarația respectivă, sunt calificați drept „putiniști, kremliniști, dodonoști, sau șoriști”. Solicitat pentru o reacție la acest subiect, directorul Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, ne-a răspuns, printrun mesaj, că, din câte cunoaște, unele autorități publice locale au semnat pentru integrarea europeană, însă, personal nu a auzit de astfel de directive.

Canal 5 a telefonat primarul satului Ucrainca pentru o reacție, acesta însă avea telefonul deconectat. Totodată, am solicitat un comentariu din partea Guvernului, însă nu am primit nici un răspuns până la momentul editării acestui material.

Anterior, și Ministerul Educației a cerut instituțiilor de învățământ superior din țară să atragă cât mai mulți studenți pentru a promova referendumul privind modificarea constituției în vederea integrarării europene a Republicii Moldova.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE