Sistemul votului prin corespondență nu este capabil să urmărească cine, când și cum se înregistrează, și este o modalitate de falsificare a rezultatelor alegerilor. Asta a declarat activistul civic Tudor Șoilița la o conferință de presă. El a spus că a testat de două ori trăinicia acestui proiect pilot. Mai întâi a înregistrat cinci persoane diferite de la un oficiu poștal din Suedia.
TUDOR ŞOILIŢA, activist civic: „Eu am tipărit cinci buletine de vot, am expediat din partea la cinci persoane la Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, ca să arăt că nu a fost niciun control la poștă. Nimeni nu mi-a cerut documentele să vadă cine sunt, dacă numele meu coincide cu cel de pe plic. În 6 august, am trimis din numele Maiei Sandu, a lui Grosu, din numele Angelicăi Caraman, a lui Grădinaru, autorul proiectului, şi asta a fost una dintre dovezi că această lege este compromisă”.
Tot atunci, Şoiliţa a prezentat aceste probe vicepreședintelui CEC, Pavel Postică, care i-a răspuns că acest moment va fi luat în considerare și protecția sistemului va fi îmbunătățită. După această întâlnire cu reprezentantul Comisiei, activistul a decis să mai efectueze o verificare. În 6 august, fiind în Moldova și folosind un VPN, şi-a indicat locația în Suedia şi special a introdus date fictive, apoi a primit confirmarea înregistrării cu succes de la CEC. Şi despre asta a sesizat Comisia.
TUDOR ŞOILIŢA, activist civic: „M-am înregistrat online pentru votul prin corespondență, după care am trecut prin tot acest filtru și din nou am mers la domnul Postică:
ați spus că totul este în siguranță la dumneavoastră, totul se verifică, dar cum eu, fiind în Moldova, am descărcat programul VPN, am indicat că sunt în Suedia și am trecut prin toate aceste etape, la care el a spus că asta este doar înregistrare, nu înseamnă că veţi vota prin corespondență. Bine, așteptăm. Şi în 6 septembrie, când s-a încheiat înregistrarea, am fost notificat prin poştă că sunt inclus în proiectul votului prin corespondență. Că pot vota prin
corespondență – ce dezordine!!!”.
Activistul civic spune că a inițiat o petiție de anulare a proiectului votului prin corespondenţă, deoarece, potrivit rezultatelor auditului, acesta și-a demonstrat inconsistența. Cererea a acumulat deja peste 50 de mii de voturi, în plus, el a solicitat Comisiei de la Veneția să anuleze proiectul.
Am încercat să aflăm părerea CEC, dar până la momentul editării acestui reportaj nu am primit răspuns. Amintim că, potrivit Legii privind votul prin corespondență, de această posibilitate vor putea beneficia doar reprezentanții diasporei moldovenești din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia. Înregistrarea în sistem s-a încheiat în data de 6 septembrie. Alegerile șefului statului vor avea loc în 20 octombrie concomitent cu referendumul pentru modificarea Constituției.
Anterior, opoziția parlamentară a criticat inițiativa de a organiza votul prin corespondență, subliniind posibilitatea falsificării rezultatelor alegerilor. În plus, potrivit deputaților din opoziție, introducerea unui astfel de sistem de vot în doar șase țări reprezintă o discriminare față de cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în alte state.
Astfel, președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, a declarat că intenția președintelui de a folosi această metodă de vot este o discriminare evidentă față de concetățenii noștri din alte țări.
Iar deputatul Vasile Bolea a remarcat că votul prin corespondență are drept scop, în primul rând, „falsificarea rezultatelor viitoarelor alegeri prezidențiale și ale referendumului”. Și că astfel de inovații și schimbări în legislația electorală ar trebui introduse cu cel puțin un an înainte de alegeri.”
Mai precizăm că în Austria, în anul 2016 a existat un precedent, când, în turul doi al alegerilor prezidențiale, au fost anulate rezultatele votului prin corespondență. La acel moment, președintele Curții Constituționale austriece a explicat că motivul votul a fost anulat din cauza numeroaselor încălcări admise de comisiile electorale la numărarea voturilor exprimate de alegători prin corespondență.