1.2 C
Chișinău

„Seceta a distrus jumătate din culturile de sfeclă de zahăr”. Producătorii se pregătesc de pierderi și creștere a prețurilor | VIDEO

Producătorii de zahăr din sfeclă se pregătesc de pierderi și creşterea preţurilor: în anul curent, seceta a distrus mai mult de jumătate din această cultură. Şi Südzucker Moldova, cel mai mare producător de zahăr din ţară, a declarat recent că prognozează un deficit de produs. În loc de cele 42 de tone planificate la hectar de pe o suprafață de peste 8.000 de hectare, va fi recoltată doar o treime, a spus unul dintre managerii întreprinderii, Anatolie Gorodenco. El a adăugat că autoritățile deocamdată nu au luat măsuri concrete.

„Anul acesta, s-au investit între 35 mii și 40 mii de lei per hectar. Fermierii care vor recolta în jur de 16 tone de sfeclă de zahăr pe hectar, roada estimată la moment, vor înregistra pierderi de 25-30 mii lei la hectar. Suntem angajați într-un dialog constructiv și continuu cu autoritățile pentru a explora măsuri de subvenționare a sectorului sfeclei de zahăr.

Pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a agriculturii, este crucială implementarea unui sistem de irigare modern și eficient. În absența unei astfel de infrastructuri, sectorul agricol va continua să se confrunte cu provocări severe”, a subliniat Gorodenco.

Anul acesta, s-au investit între 35 mii și 40 mii de lei per hectar. Fermierii care vor recolta în jur de 16 tone sfeclă de zahăr pe hectar, roada estimată la moment, vor înregistra pierderi de 25-30 mii lei la hectar. Suntem angajați într-un dialog constructiv și continuu cu autoritățile pentru a explora măsuri de subvenționare a sectorului sfeclei de zahăr.

Pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a agriculturii, este crucială implementarea unui sistem de irigare modern și eficient. În absența unei astfel de infrastructuri, sectorul agricol va continua să se confrunte cu provocări severe.

Compania este un jucător serios în domeniu și un mare investitor. Poate de asta, în cazul dat, Ministerul Agriculturii a răspuns la adresare relativ rapid. Recent, Vladimir Bolea s-a întâlnit cu producătorii de sfeclă de zahăr din raioanele Ocnița, Dondușeni, Rîșcani, precum și cu reprezentanții fabricii de zahăr din Drochia. La întrevedere ministrul a spus că în curând va fi elaborat un program de dezvoltare a sectorului, iar producătorii de zahăr ar putea beneficia de subventii per hectar.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în anul curent, prețul de cumpărare al unei tone de zahăr, conform contractelor agricole, este de circa 1.000 de lei, iar pierderile estimate ale fermierilor vor depăși 200 de milioane de lei.

Între timp, la Piața Centrală din Chișinău un kilogram de zahăr costă circa 20 de lei. Vânzătorii susțin că produsul este autohton și că prețul este puțin mai mic decât anul trecut din cauza puterii de cumpărare scăzute a moldovenilor. În ceea ce privește previziunile pentru viitor, dacă zahărul local va fi insuficient, cel importat îl va înlocui cu ușurință, spun comercianții.

– Daca prețul va crește, nu ne va întreba nimeni, oricum vor face ce le trebuie lor. Chiar dacă este roadă, ei oricum vor face ce le trebuie lor, nu oamenilor. – Aveţi în vedere că vor importa? Desigur. Din Polonia, Franța, Europa… numai să nu fie moldovenesc”.

Între timp, în lanţurile de magazine se vinde zahăr importat din Germania cu 16 lei 90 de bani kilogramul, iar cel moldovenesc pe rafturile vecine costă 20-23, şi asta cu reducere, scrie portalul mybusiness. md.

Potrivit expertului economic Sergiu Ungureanu, motivul acestei diferențe constă în competitivitatea scăzută a producţiei moldovenești și absența barierelor vamale pentru mărfurile din Europa, unde agricultorii beneficiază de mult mai multe subvenţii decât fermierii noştri.

SERGIU UNGUREANU, expert economic: „Producerea zahărului în marile fabrici germane și europene, datorită asistenței acordate fermierilor europeni, acum devine mai ieftină decât în Moldova. Zahărul nostru moldovenesc s-a dovedit a fi nesolicitat la un moment dat, iar acum este mult mai scump și nu beneficiază de atâtea subvenții, câte sunt date fermierilor și producătorilor europeni. Moldova a eliminat practic toate taxele sau barierele care ar păstra sau ar acorda prioritate produselor noastre moldovenești. Dacă anterior se vorbea ca 50% din produsele de pe rafturi să fie moldovenești, locale, acum aşa ceva nu-i şi producătorii noștri nu sunt protejați deloc spre deosebire de cei europeni”.

Reiese că statul moldovenesc nu oferă nici asistență suficientă producătorilor săi și nici nu protejează piața internă de importuri.

Potrivit expertului, în prezent, în țara noastră activează doar două din cinci fabrici de zahăr care funcționează oficial. Anterior, lucrau nouă.

SERGIU UNGUREANU, expert economic: „Din nouă fabrici funcționale în Moldova la începutul anilor 90, au mai rămas doar două. Și alea lucrează la capacitate redusă. Practic, au rămas puține și nu se construiesc alte capacități. Nu există niciun program guvernamental de susţinere. Și în acest caz, Moldova, din păcate, urmează calea importului total de la materie primă la produsul finit”.

Producția de zahăr, a menționat Ungureanu, cere foarte multă energie, iar tariful la gaze în Moldova este în prezent cel mai mare din Europa. Asta, potrivit expertului, este un alt motiv pentru preţul de cost ridicat al produsului autohton.

Potrivit Südzucker Moldova, anul trecut au fost recoltate circa 320 de mii de tone de sfeclă de zahăr de pe circa 7.500 de hectare. În acest an, conform prognozelor, se prevăd circa 128 de mii de tone, şi asta în timp ce consumul anual de zahăr în țara noastră depăşeşte 80 de mii de tone, iar anual sunt produse 85-90 de mii de tone.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE