28.9 C
Chișinău

„Gruparea criminală condusă de Spînu adoptă legi ca să-și rezolve problemele personale”. O altă asociație de transportatori acuză autoritățile de abuzuri | VIDEO

Încă o asociație de transportatori învinuiește Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și, implicit, pe ministrul Andrei Spînu de acțiuni care, în opinia lor, sunt îndreptate împotriva ramurii transporturilor. Este vorba despre Asociația Patronală „Transportatorul”, membrii căreia cer Guvernului anularea urgentă a prelungirii de drept a autorizațiilor pentru serviciile regulate în trafic național și implementarea reglementărilor legate de dotarea unităților de transport cu aparate de casă. Dacă Executivul nu va întreprinde măsuri în acest sens, transportatorii spun că se vor alătura protestelor anunțate de colegii de la APOTA.

Contactat de Canal 5, directorul executiv al Asociației „Transportatorul”, Anatolie Munteanu, a declarat că modificările legislative sunt un rezultat al influenței coruptei, iar acestea vor duce la deteriorarea calității și ordinii în sectorul transporturilor.

ANATOLIE MUNTEANU, director executiv al Asociației „Transportatorul”: „Băieții șmecheri sau gruparea criminală condusă de actualul ministru Spînu au făcut legea în așa fel ca să-și rezolve întrebările personale, să preia afacerile, să blocheze activitatea transportatorilor existenți. La noi era limita de 15-30 de minute intervalul trecut. Băieții șmecheri au anulat această cerință. Deschiderea curselor la aceeași oră, adică 5-78-10 mașini la aceeași vor merge cine mai repede ajunge, o să se fugărească, o să se întreacă unul pe altul, pe scurt, revenim la situația anilor 90, fără de lege”.

Munteanu a mai declarat că schimbările operate în Codul transporturilor rutiere permit unor persoane să profite financiar și favorizează anumite interese politice, în detrimentul unui sistem de transport corect și reglementat.

ANATOLIE MUNTEANU, director executiv al Asociației „Transportatorul”: „Băieții au vrut să includă și au inclus în lege așa o schemă care să le permită de la fiecare bilet vândut să obțină un procent, ceea ce nu există nicăieri în lume și intră în contradicție cu sistemul care îl gestionează fiscul. Numai că dl Spînu are alt interes, vrea să facă un sistem propriu în care să strângă din fiecare bilet vândut câte un bănuț. Inițial, sistemul va fi gestionată de ANTA, ulterior, urmează a fi transmisă la o firmă care este susținută de actuala guvernare. Nu știu de ce și prim-ministrul merge la ei în ospeție”.

Astfel, Anatolie Munteanu este de părere că modificările actuale restricționează dezvoltarea și inițiativa antreprenorilor, limitează utilizarea activelor și impun interdicții care forțează managerii să activeze într-o singură companie. În plus, cei care fac legi, dar și miniștri și angajați din ANTA, cei de la ministere, Guvern și Parlament, nu au competențele necesareîn domeniu, ceea ce agravează problemele existente.

Amintim că, luni, membrii Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto au adresat o scrisoare premierului Dorin Recean prin care au acuzat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și personal pe ministrul Andrei Spînu de acțiuni ilegale care, în opinia lor, sunt îndreptate împotriva ramurii transporturilor.

Asociația insistă asupra unei întâlniri cu șeful Guvernului pentru a discuta problemele apărute după modificarea Codului transporturilor rutiere, în caz contrar aceștia vor ieși la proteste. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu nu a venit deocamdată cu o reacție la cele expuse de transportatori, iar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat, în contextul cererii lansate, luni, de APOTA că toate elementele introduse sunt pentru pasageri, pentru a îmbunătăți condițiile de călătorie și că Guvernul insistă ca aceste modificări să se realizeze până la sfârșitul anului 2024.

Transportatorii rutieri au mai protestat la sfârșitul lunii februarie. Timp de două zile, aproximativ 70% din cursele naționale au fost suspendate. Şoferii autobuzelor interurbane au cerut adaptarea legislației naționale din domeniul transporturilor la standardele UE, liberalizarea transportului internațional, optimizarea sistemului de impozitare după exemplul țărilor europene. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a spus atunci că nu înțelege cerințele transportatorilor.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a propus, la rândul său, protestatarilor să își prezinte propunerile de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, dar, după cum au remarcat transportatorii, asta nu a dus la soluționarea problemelor.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE