Vasile Bolea nu va putea participa la alegerile prezidențiale din toamnă. Curtea Apel a respins ca neîntemeiată contestarea depusă de politician împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale privind refuzul înregistrării grupului de inițiativă în sprijinul desemnării sale în calitate de candidat independent la alegerile prezidențiale.
ANGELA BOSTAN, judecător: „Acțiunea în conștiincios administrativ electoral înaintată de Vasile Bolea către CEC, privind obligarea înregistrării grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte al RM, domnului Vasile Bolea, se respinge ca neîntemeiată. Hotărârea poate fi contestată la CSJ în termen de trei zile de la pronunțare”.
În reacție, deputatul Vasile Bolea a calificat decizia Curții de Apel una lipsită de argumente și a spus că așteaptă să i se prezinte motivele instanței de judecată cu referire la respingerea contestației sale.
VASILE BOLEA, deputat: „Temeinicia contestației mele a fost argumentată prin mai multe probe, inclusiv, hotărâri ale Curții Constituționale. Probabil, intuiesc, că nu au fost luate în considerarea acele argumente pe care eu le-am adus și Curtea de Apel, a emis o decizie, după mine, probabil, dictată de către politic, de către cei care se tem ca eu să fiu înregistrat”.
Mai mult, Bolea a declarat că va depune o contestație la Curtea Supremă de Justiție și că va lupta până la sfârșit pentru înregistrarea sa în calitate de candidat independent la alegerile prezidențiale din toamnă.
Amintim că la 3 septembrie trebuia să aibă loc prima ședință Curții de Apel în legătură cu cererea deputatului Vasile Bolea, de contestare a refuzului CEC de a înregistra grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în sprijinul său, în calitate de candidat independent la prezidențiale. Ședința însă a fost amânată pentru 10 septembrie, la cererea deputatului.
Bolea a depus actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă în susținerea sa de două ori. În ambele cazuri CEC a refuzat înregistrarea.
Asta, chiar dacă, spune politicianul, a prezentat Comisiei Electorale Centrale toate documenteșe necesare întocmite conform legislației în vigoare, dar, susține Vasile Bolea, toate au fost ignorate. La rândul său, Comisia și-a motivat refuzul prin faptul că ar fi constatat neîntrunirea condiției de neafiliere politică, precondiție a admisibilității obținerii statutului de candidat independent. Bolea a reitarat însă că a prezentat toate actele necesare care confirmă demisia sa din funcțiile politice și ieșirea din partid pentru a putea candida ca independent la alegerile prezidențiale.
În total, CEC a aprobat 13 grupuri de inițiativă pentru potențiali candidați la funcția de șef al statului.
Anterior, CEC a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă din partea Partidului „Viitorul Moldovei” pentru colectarea semnăturilor în sprijinul lui Vasile Tarlev la alegerile prezidențiale. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a refuzat să examineze plângerea lui Tarlev împotriva CEC-ului.
Totuși, pe 3 septembrie, grupul de inițiativă în sprijinul fostului premier a fost înregistrat de CEC.