28.9 C
Chișinău

„Autoritățile mint, absolut peste tot.” Un protest a avut loc în fața postului TV8 împotriva „dezinformării și propagandei răspândite de mass-media pro-guvernamentală” | VIDEO

Marți, în fața sediului postului de televiziune TV8 a avut loc un protest pașnic, pentru a comunica cetățenilor că informația care apare în presa pro-guvernamentală nu este de fiecare dată transmisă corect telespectatorilor. Locuitorii de rând ai Chișinăului, activiști civici, politicieni de opoziție au vorbit despre lipsa în țara noastră a libertății de exprimare, despre faptul că au obosit să aștepte vremurile bune, dar și despre sărăcia din care nu mai ies pensionarii. Liderul partidului ”Șansă”, Alexei Lungu, le-a transmis jurnaliștilor de la TV8 să fie foarte atenți la ceea ce fac și cum fac, fiindcă, într-o bună zi, și ei ar putea rămâne cu licența suspendată, menționând că „în țara noastră legea nu există și are loc un dezmăț total”.

ALEXEI LUNGU, liderul partidului ”Șansă”: Am venit pentru a ridica din nou problema libertății de exprimare în Republica Moldova și de a le arăta cetățenilor că astăzi libertatea presei nu mai există. I-am îndemnat pe moldoveni să dea volumul televizorului mai tare și să îl scoată din priză, fiindcă, după închiderea celor 14 posturi TV care nu au fost amendate niciodată de către Consiliul Audiovizualului, astăzi nu mai vezi adevăr decât în emisiunile specializate despre viața animalelor sau desenele animate, dedicate copiilor.  Am venit să le spunem celor de la postul privat de propagandă a grupării criminale PAS că următorii pe care o să îi închidă cei de la gruparea criminală PAS vor fi anume ei. Ei, cei care își vor da seama că părinții lor plătesc facturi exorbitante pentru gaze, apă etc, iar buneii primesc pensii mizerabile în report cu cele 70 de mii care le primesc miniștrii. Și atunci când vor începe să vorbească despre aceasta, atunci vor fi închiși”.

„Dacă un jurnalist a făcut o greșeală, dacă a mințit, conștient sau inconștient, ar trebui să-și ceară scuze de la cititori, telespectatori pentru ceea ce a făcut, a spus participantul la protest, Valeriu Klimenko. Dar, potrivit lui, jurnaliștii nu știu ce înseamnă asta, pentru că aceștia sunt simpli propagandiști care lucrează pentru bucata lor de pâine, dar numai nu în numele adevărului, iar invitații care apar des în emisie nu sunt specialiști în domeniile, despre care se discută.

VALERIU KLIMENKO, participant la protest: „Niște întrebări despre care nu știu nimic, dar își umflă obrajii, fac o astfel de mină, se dau drept experți și uneori spun numai prostii. Nu-mi place să-mi pierd timpul auzind și văzând toate acestea. De aceea ar trebui să ignorăm, să nu ne uităm la TV8, să nu ne uităm la alte posturi, există posturi unde poate mai putem obține ceva util și interesant pentru noi”.

Un alt participant la protest, Constantin Svetlicinîi, s-a adresat guvernării, spunând că oamenii nu doresc vremuri bune, ci o viață decentă pentru pensionari, dar și pentru copii, care să beneficieze de învățământ gratuit, iar pregătirea pentru școală să nu-i mai coste pe părinții lor mii de lei.

CONSTANTIN SVETLICINÎI, participant la protest: „ Acum voi fiecare știți cât costă de a face un bagaj la un copil de clasa întâi.  Un ghiozdan, un set de manuale ajunge la 3000 de lei. Cine v-a dat 3000 de lei? Aveți o pensie de 3000 de lei, aveți un ajutor social de 3000 de lei? Noi dorim viață bună, nu vremuri bune.  Autoritățile mint, absolut peste tot. Ne mint că nu avem gaze, ne mint că electricitatea este scumpă, ne mint că ajutoarele sociale nu cresc pentru că totul merge prost în țară. Ieri, prim-ministrul a spus că, dacă oamenii nu au bani, trebuie să fii capabili să economisească bani. Trebuie să știți cum să găsiți locuri unde să îi strângeți și trebuie să știți cum să găsiți bani. Permiteți-mi să vă întreb, cum pot găsi bani pensionarii care au pensii care sunt mai mici de jumătate din nivelul de subzistență? Ce le mai rămâne oamenilor astăzi? Să iasă în stradă și să-și exprime libertatea de exprimare!

La protestul pașnic, cetățenii Republicii Moldova au spus că vor o schimbare și vor să fie auziți.

„Mi se pare foarte greu de înțeles de ce se spune un lucru și se face altul. De ce același subiect este prezentat în moduri diferite, se numește duble standarde”.

„Suntem extrem de îngrijorați de situația din republica noastră, aceste minciuni patologice care se revarsă de pe ecranul televizorului, ne-au copleșit deja atât de mult și sufletele noastre pur și simplu nu le mai pot tolera” Aceste fețe, acești oameni care mint tot timpul. Ca profesor, nu știu cum să transmit toate acestea copiilor. Când lucram, vorbeam despre adevăr, despre onestitate, despre bunătate, dar acum despre ce putem vorbi dacă ei încep lecțiile cu „Bună dimineața, Europa”. Iar în clasa întâi se predă: Patria mea este Europa, dar patria noastră este Moldova! Și de aici ar trebui să începem!”.

„ În primul rând, aș dori ca presa noastră să prezinte situația reală din republică. În ceea ce privește Ministerul Sănătății, este o mare lipsă de ordine. Cât despre finanțe, acum au închis „Zolotaya Korona”. Oamenii nu își pot trimite banii în Moldova, nu numai din Rusia, ci și din străinătate, deoarece băncile noastre nu lucrează cu Zolotaya Korona, iar pensionarii suferă din această cauză. Avem o mulțime de întrebări față de mass-media”.

Potrivit organizatorilor, protestul a avut loc în fața sediului TV8, deoarece după închiderea a 14 posturi TV, care nu au avut încălcări, nu mai există niciun adevăr în transmisiunile tv din țara noastră. „Ceea ce difuzează astăzi posturile TV rămase este numai minciună și o singură opinie – opinia grupului criminal organizat PAS.

Dezmățul de la guvernare, i-a dezlegat mâinile conducerii țării și îi permite să închidă orice mass-media, iar voi – colegii de la TV8 s-ar putea să deveniți următorul post TV închis!”, au avertizat aceștia. Până la ora difuzării știrii, reprezentanții guvernării nu au comentat în niciun fel declarațiile participanților la protest. În ceea ce privește reacția postului TV8, prezentatoarea Mariana Rață nu a dat niciun răspuns în fond, ci a trecut la abordarea personală.

MARIANA RAȚĂ, prezentatoare TV8: În cei șapte ani de activitate, TV8 a realizat mai multe zeci de investigații despre furturile și crimele economice comise de Ilan Șor și de apropiații săi. Apropo chiar în această duminică vom difuza o nouă investigație despre o ilegalitate similară comisă de Ilan Șor. Îl înțeleg foarte bine pe dl Lungu, de ce a organizat protestul de astăzi de la sediul TV8. Deranjul d-lui legat de investigațiile noastre este cât se poate de firesc. Dar de fapt, cel mai mult mă bucur că dl Lungu și oamenii pe care d-lui i-a adus la sediul TV8 au avut posibilitatea să protesteze liber, pentru că în Rusia lui Putin ei nu ar fi avut o asemenea posibilitate sau un asemenea lux, fără a fi arestați sau bătuți de către miliție”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE