28.9 C
Chișinău

„Autoritățile atacă în mod deschis Biserica”. Reprezentanții Blocului „Victorie” cer Maiei Sandu să stopeze presiunile asupra Mitropoliei Moldovei | VIDEO

Reprezentanții Blocului Victorie au cerut președintelui Maia Sandu și partidului de guvernământ să înceteze atacurile asupra Bisericii Ortodoxe. La briefingul de marţi, aceștia au declarat că Mitropolia Moldovei și credincioșii sunt atacați deschis de șeful statului și PAS.

REGHINA APOSTOLOVA, deputatul Blocului Victorie: Sandu nu s-a rușinat să amenințe direct şi clerul, promițând pedeapsă pentru „cele mai diverse forme de destabilizare”. Ea s-a referit la pelerinajele preoţilor la Moscova. Dacă preşedintele ţării ameninţă deja popii pentru contacte interreligioase, ar putea urma orice acțiuni represive, iar în prezent orice poate fi calificat drept destabilizare. Păstorii noștri au fost deja hărțuiţi în Aeroport, mass-media pro-guvernamentală practic i-a atacat cu acuzații, ca să nu mai vorbim de lipsa totala de respect pentru ei”.

Președintele Partidului Şansă, Alexei Lungu, a spus că declarațiile membrilor PAS despre posibila închidere a Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul Republicii Moldova nu este altceva decât o încălcare a drepturilor credincioșilor.

ALEXEI LUNGU, președintele partidului „Șansă”: „De-a lungul sutelor de ani, de-a lungul deceniilor cei din PAS au depășit orice linie roșie. Despre bunul simț nu mai putem vorbi, după ce au închis zeci de posturi TV care redau realitatea și adevărul din Republica Moldova. Aceștia au început să atace și biserica moldovenească”.

Potrivit reprezentanților Blocului Victorie, atacurile la adresa bisericii și a credinței tradiționale vor duce la o scindare în societate, iar acest lucru trebuie prevenit.

REGHINA APOSTOLOVA, deputatul Blocului Victorie: „Vedem atacuri asupra preoților, cum biserica noastră este târâtă în Mitropolia Basarabiei, acest proces durează deja al doilea an și nu va duce la nimic bun. În prezent, mai mult ca niciodată, noi trebuie să unim oamenii, dar partidul de guvernământ îi împarte după criterii de limbă, naționalitate și au ajuns deja la biserică, credința în care credeau oamenii”.

Reprezentanții Blocului Victorie au îndemnat societatea moldovenească să apere Biserica Ortodoxă din Moldova și valorile tradiționale, iar partidul de guvernământ să lase în pace Mitropolia Moldovei și clerul și să ofere oamenilor posibilitatea să-şi aleagă biserica.

ALEXEI LUNGU, președintele partidului „Șansă”: „Îi îndemn pe politicieni la conștiință și la discernământ, să își dea seama ce fac și să citească în istorie ce s-a întâmplat cu politicienii care au îndrăznit să distrugă bisericii, care au îndrăznit să aresteze preoți și care au călcat credința în picioare”.

Reprezentanții Blocului Victorie au îndemnat societatea moldovenească la apărarea Bisericii Ortodoxe din Moldova și a valorilor tradiționale, iar partidul de guvernământ să lase în pace Mitropolia Moldovei și clerul și să ofere oamenilor posibilitatea să-şi aleagă biserica.

Cu o reacție prin intermediul unei postări video a venit și politicianul Ilan Șor.

ILAN ȘOR, politician: „Pe cine este mai ușor să manipulezi în această viață?
Cel mai ușor este să manipulezi oamenii care nu au credință. Maia Sandu și regimul ei sângeros, banditesc le-a furat oamenilor credința într-un viitor bun, credința în ziua de mâine, credința într-o viață decentă, într-o viață mai bună. Astăzi, acest regim sângeros încearcă să ia de la oameni cel mai de preț lucru care le-a rămas credința în Dumnezeu”.

Am solicitat serviciului de presă al Administrației Prezidențiale comentarii la declarațiile reprezentanților Blocului Victorie, dar la momentul editării acestui material nu am primit răspuns.

Purtătorul de cuvânt al PAS, Adriana Vlas ne-a scris că formațiunea politică nu va comenta.
Amintim că la sfârşitul lunii august, deputatul PAS Vasile Şoimaru a declarat în platoul TVR Moldova că activitatea în țara noastră a Biserii Ortodoxe cu drept de autoadministrare, aflate sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Ruse, ar putea fi interzisă după exemplul Ucrainei. Potrivit parlamentarului, preoții Mitropoliei Moldovei se implică în politică și sunt finanțați din Rusia.

Reprezentantul partidului de guvernământ a adăugat că problema ar putea fi soluţionată chiar în această toamnă. Solicitată să comenteze declarația lui Şoimaru, purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare a partidului Acțiune și Soliditate, Adriana Vlas, ne-a spus că această afirmaţie despre Mitropolia Moldovei este părerea lui personală și nu reprezintă poziția PAS.

În același timp, mulți experți sunt siguri că Şoimaru a exprimat poziția pe care PAS pur și simplu nu vrea să o afişeze înainte de alegeri, dar intenționează să o implementeze după scrutin. Iar luni, un alt deputat PAS, Oazu Nantoi, s-a pronunțat în susţinerea lui Şoimaru.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE