10 C
Chișinău

Veaceslav Ioniță: În perioada președinției Maiei Sandu creșterea reală a salariilor în R. Moldova a fost de doar 2,2% | VIDEO

În perioada președinției Maiei Sandu, adică din 2020 până în 2024, creșterea reală a salariilor în Republica Moldova a fost de doar 2,2%. Și asta în condițiile în care, în valoare nominală, oamenii au început să câștige mai mult: oficial, salariul mediu a crescut cu 57% în această perioadă. Atunci de ce nu s-a simțit aproape deloc? Așa cum a explicat expertul economic Veaceslav Ioniță, creșterea modestă a veniturilor reale se explică prin faptul că în perioada 2021-2022, salariile, comparativ cu prețurile, au fost constant în scădere. Aceasta s-a resimțit în mod deosebit în 2022. Amintim că, din cauza prețurilor mari la gaz, inflația în Moldova a depășit 30% în acea perioadă.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „În anul 2022 am avut o scădere destul de mare – 10,7%. Ceva similar nu s-a mai întâmplat decât în anul 2000. Deci, timp de 22 de ani nu am avut o astfel de scădere. În 2023, abia am reușit să ne recuperăm după anii 2021-2022. Iar abia în acest an veniturile populației vor fi comparabile cu cele din 2020.”

Așa cum a menționat Veaceslav Ioniță în analiza sa economică săptămânală, nemulțumirea cetățenilor cauzată de prețurile mari a determinat antreprenorii să crească salariile angajaților lor. Drept rezultat, Moldova a intrat în topul unui alt clasament negativ.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Vreau să vă întristez. Forța de muncă din Moldova este una dintre cele mai scumpe din Europa. Sună ciudat, dar nu este vorba despre salarii, ci despre raportul cu PIB-ul. Comparativ cu cât producem, suntem foarte scumpi. În Republica Moldova, costul forței de muncă reprezintă 60% din PIB. Ne aflăm în topul țărilor europene. Pe primul loc se află Elveția.”

Potrivit expertului, în prezent situația este astfel încât moldovenii produc de două ori mai puține bunuri pentru salariul lor decât locuitorii României.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Trebuie să ne îmbunătățim productivitatea, iar acest fapt ar trebui să contribuie la creșterea salariilor. Agenții economici se sufocă. Se află în condiții foarte dificile de concurență comparativ cu România.”

Conform estimărilor lui Ioniță, până la sfârșitul anului, salariul mediu în Moldova nu va depăși 14.500 de lei. Și aceasta fără a se lua în considerare impozitele. În mână, oamenii vor primi în medie 12.050 de lei. Comparativ cu țările din zona euro, salariul mediu în Moldova este de 3,3 ori mai mic.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE